El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Elena al·lega que els Mossos han detingut Ponsatí “per ordre judicial”

La detenció de l’exconsellera i eurodiputada de Junts Clara Ponsatí per part dels Mossos d’Esquadra ja està provocant tensions entre partits independentistes. Ponsatí, que té immunitat parlamentària, ha estat detinguda al mig del carrer a Barcelona poc després de la roda de premsa que havia fet per anunciar que havia tornat a Catalunya i que no pensava presentar-se al Tribunal Suprem. Ha sigut una detenció amb desenes de testimonis, gran part dels quals eren periodistes, i retransmesa en directe pel canal 3/24. Els crits de “fora, fora, la injustícia espanyola” i “detenció il·legal” s’han sentit mentre un mosso de paisà se l’enduia a la Ciutat de la Justícia en un cotxe sense logotipar del cos policial. La imatge, però, ha estat de la policia de la Generalitat detenint una exconsellera.

La detenció de Clara Ponsatí per part d'un mosso al mig del carrer, poc després de la seva tornada a Catalunya / ACN
La detenció de Clara Ponsatí per part d’un mosso al mig del carrer, poc després de la seva tornada a Catalunya / ACN

Per això un parell d’hores després ha comparegut el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per fer una breu declaració d’un minut i mig, en la qual no ha admès preguntes. L’objectiu era deixar clar que els Mossos han participat en el dispositiu per imperatiu legal: “Els Mossos d’Esquadra han actuat a ordres del jutge, com és el seu deure legal quan actuen com a policia judicial. No pot ser d’una altra manera. I això ho sap tothom. Per ordre de la justícia s’ha traslladat l’eurodiputada Ponsatí directament a la Ciutat de la Justícia”, ha al·legat. I ha afegit: “Celebrem que la reforma del Codi Penal faciliti que la justícia espanyola hagi de deixar-la en llibertat un cop hagi prestat declaració”.

Abans d’arribar a la justificació, ha fet un preàmbul en què ha subratllat que “la consellera Ponsatí ha tornat d’un exili que mai hauria hagut de patir”. “Denunciem, en primer lloc, que la repressió de l’Estat espanyol continua contra l’independentisme català, que és un moviment democràtic i legítim”, ha remarcat. I ha afegit que “l’eurodiputada Ponsatí ha estat detinguda per una ordre judicial acusada de desobediència” i que “sorprèn que s’ordeni la detenció d’algú per un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó, en lloc de citar-la a declarar”.

La CUP demana a Aragonès “revertir” la detenció

Tot i assegurar que seguiran “treballant incansablement per l’autodeterminació, l’amnistia i el final de la repressió”, Elena no s’ha estalviat el clatellot del diputat de la CUP Carles Riera, que ha reclamat que el Govern de la Generalitat “assumeixi responsabilitats” per la detenció. “Lamentem profundament que el cos de Mossos d’Esquadra hagi optat per obeir les ordres de Llarena i hagi vulnerat els drets democràtics fonamentals de Clara Ponsatí com a eurodiputada”, ha advertit Riera des de la concentració que s’ha muntat davant de la Ciutat de la Justícia. “El senyor Pere Aragonès i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han de revertir immediatament aquesta situació que vulnera els drets democràtics de Clara Ponsatí”, ha reclamat.

Junts evita assenyalar els Mossos i Interior

La posició de Junts ha sigut més matisada, assenyalant cap a Llarena i no cap als Mossos o Interior. Des de Brussel·les, Puigdemont ha dit explícitament que el que ha passat no és responsabilitat dels Mossos sinó de Llarena. I des de la concentració de davant de la Ciutat de la Justícia, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha remarcat que la detenció ha sigut absolutament il·legal, en referència a l’ordre. “No se li respecten els seus drets com a eurodiputada, la seva immunitat. La consellera Ponsatí fins fa un dia podia passejar tranquil·lament per tot Europa. Arriba a Catalunya i al cap de mitja hora ja està detinguda i, per tant, reclamem la seva llibertat immediata. El que s’està fent és una nova onada de repressió d’aquesta cúpula judicial absolutament desbocada“, ha conclòs.

Més notícies
Els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín durant una atenció a mitjans al Parlament Europeu després de la tornada i detenció de Clara Ponsatí a Catalunya | ACN
Puigdemont: “Espanya ha violat la immunitat d’una eurodiputada”
Notícia: Puigdemont: “Espanya ha violat la immunitat d’una eurodiputada”
Comparteix
Comín acusa Llarena de "desobeir la legalitat europea" amb la detenció de Clara Ponsatí
La consellera i eurodiputada Clara Ponsatí amb el seu advocat Gonzalo Boye passegen per Barcelona abans de la seva detenció / EP
ERC i CUP donen la benvinguda “a casa” a Clara Ponsatí
Notícia: ERC i CUP donen la benvinguda “a casa” a Clara Ponsatí
Comparteix
Els dos partits es comprometen a donar-li suport davant l'Estat espanyol
Clara Ponsatí puja al cotxe dels Mossos després de ser detinguda en ple carrer / EP
L’ANC i Òmnium lloen Clara Ponsatí per la seva “dignitat i coratge”
Notícia: L’ANC i Òmnium lloen Clara Ponsatí per la seva “dignitat i coratge”
Comparteix
L'Assemblea ha convocat una concentració a la Ciutat de la Justícia, on Ponsatí passarà a disposició del jutjat de guàrdia
El secretari general de Junts per Catalunya| Jordi Turull | ACN
Junts celebra el retorn de Ponsatí i insta l’Estat a “respectar-li la immunitat”
Notícia: Junts celebra el retorn de Ponsatí i insta l’Estat a “respectar-li la immunitat”
Comparteix
Turull remarca que si "Espanya pretén ser una democràcia plena ara té l'oportunitat" per demostrar-ho

Comentaris

  1. Icona del comentari de: El cit campejador a març 28, 2023 | 21:36
    El cit campejador març 28, 2023 | 21:36
    Jua jua juaaaa... Las ratas se muerden entre ellas. Y todo gracias a Pedro Sánchez. Y la Ponsatí, haciendo el paripé y la secta tragándose lo. Por cierto, Clara, podías haber ido al logopeda en estos 5 años
    • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a març 29, 2023 | 16:27
      uno que vive en Tabarnia març 29, 2023 | 16:27
      tu debes de estar lobotomizado, porque el margen de tonterias que dices lo has superado con creces, eres de la misma secta que tu jefe el Pedrito que se cree todo lo que dice, y cuando se encuentra un problema y tiene varias hace la tactica del avestruz, esconde la cabeza en el suelo para ver si los problemas se solucionan solos
  2. Icona del comentari de: Catalunya Catalana a març 28, 2023 | 21:36
    Catalunya Catalana març 28, 2023 | 21:36
    Veien com el Govern català deixa tirat als 4.000 repressaliats que no són del seu partit i com pacta amb els carcellers del PSOE, si jo fos Mosso tampoc me la jugaria, la culpa la tenen els botiflers d´ERC, incloent el Conseller d´Interior evidenment.
  3. Icona del comentari de: On ets Aragonés cagat a març 28, 2023 | 21:39
    On ets Aragonés cagat març 28, 2023 | 21:39
    El responssable funal dels Mossis es l'Aragones. Si fos President de Catalunya, hauria ordenat als Mossos de no detenir a la Clara Ponsatí. Però no, l'Aragones és merdes covard al servei de l'ocupant. Per cert, als magatzems del pare de l'Aragones s'hi amagaren els cotxes dels polins que ens van apallissar.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 29, 2023 | 09:30
      Pere Llimonera i Citronell març 29, 2023 | 09:30
      "Mare meva!, la genteta separata supremata"... Estas gentes son tan feas por fuera como por dentro... mala gente... " amb poca feina"... y el corazón podrido e infectado por una rancunia irracional de ficciones e inventos... Apa, Adeu!
  4. Icona del comentari de: Dubtes a març 28, 2023 | 21:42
    Dubtes març 28, 2023 | 21:42
    No és veu enlloc que el mosso li ensenyi l'ordre d'un jutge. Quin jutge? ... El mosso hi a sol, bé ell i el xofer? Eren allà per casualitat?
  5. Icona del comentari de: Forces d'ocupació a març 28, 2023 | 21:47
    Forces d'ocupació març 28, 2023 | 21:47
    Aquest personatge, i l'Aragones han de dimitir. Son obediència española. Son forces d'ocupació.
  6. Icona del comentari de: Encenem els carrers a març 28, 2023 | 22:07
    Encenem els carrers març 28, 2023 | 22:07
    Encenem els carrers.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 29, 2023 | 13:57
      Doctor Strangelove març 29, 2023 | 13:57
      Comença tu i crema't a mo bozo, rucot! Doc.
      • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a març 29, 2023 | 16:30
        uno que vive en Tabarnia març 29, 2023 | 16:30
        el teu ja fa temps que esta suquerrimat, i la ultima neurona et va abandonar
  7. Icona del comentari de: Vendetta a març 28, 2023 | 22:07
    Vendetta març 28, 2023 | 22:07
    El cami pasa per urkinaona
  8. Icona del comentari de: almogaver.cat a març 28, 2023 | 22:09
    almogaver.cat març 28, 2023 | 22:09
    I si els vampirs d'ànima i mans brutes del SSuprem focs reialme castellanista, li ordenen que els seus lleials subordinats: " Es tirin de Cap al Canal."... Els hi ordenaria? Però si els ordena violentar una llei superior i detenir una lliure europarlamentària (únic cas al món) Noto i mol;t a mancar al Sr. Sellarès, que va fer dels Mossos d'Esquadra una policia modèlica, disciplinada i amb sentit d'Estat.
  9. Icona del comentari de: fat boy a març 28, 2023 | 22:14
    fat boy març 28, 2023 | 22:14
    Menys mal que l'han detingut il.legalment per ordre judicial. Si el jutge els arriba a ordenar que li tallin el cap al mig del carrer no se pas que haurien fet.
  10. Icona del comentari de: almogaver.cat a març 28, 2023 | 22:19
    almogaver.cat març 28, 2023 | 22:19
    I si el fosc reialme castellanista, li ordenen que els seus lleials subordinats:" Es tirin de Cap al Canal."... Els hi ordenaria? Però si, els ordena violentar una llei superior i detenir una lliure europarlamentària (únic cas al món) Al meu entendre vostè personalment, havia de dir: NO!, que si volen violentar la llei, ho facin ells mateixos amb col·laboradors perjurs i sense escrúpols espanyolistes policies. Noto i molt a mancar al Sr. Sellarès, que va fer dels Mossos d'Esquadra una policia modèlica, disciplinada i amb sentit d'Estat.
  11. Icona del comentari de: ForaFeixistes a març 28, 2023 | 22:21
    ForaFeixistes març 28, 2023 | 22:21
    Elena ha d'acabar detingut si ha estat ell l'artífex de tot això, i en té tota la pinta.
  12. Icona del comentari de: Publiqueu l'ordre de detenció! a març 29, 2023 | 03:13
    Publiqueu l'ordre de detenció! març 29, 2023 | 03:13
    Com ja es comenta més amunt jo també vull veure l'ordre de detenció del jutge!
  13. Icona del comentari de: ciutadà a març 29, 2023 | 06:11
    ciutadà març 29, 2023 | 06:11
    Els Mossos son policia. I, com totes les policies del món, estan al servei del Poder i en contra de la ciutadania.
  14. Icona del comentari de: Traïdors a març 29, 2023 | 06:53
    Traïdors març 29, 2023 | 06:53
    Mira que ho tenia fàcil per no obeir el jutge. Hi ha una immunitat de rang superior que no permet la seva detenció. Si ni així s'atreveixen a defensar els independentistes vol dir que simplement no són dels seus, que ells són del costat dels jutges i repressors.
  15. Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a març 29, 2023 | 07:47
    elMónCorruptgent.Cot març 29, 2023 | 07:47
    Heu censurat el meu comentari altra cop. Només comentava que sóm dins la monarquia bananera de ejpaÑistán gràcies a que un batxiller (que mai vam votar) va suspendre la DUI en segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat. Igual que'l pallasso Torra retirava les pancartes quan li deia un jutge, els mossos també han de obeir-los. Per reclamacions aneu a Waterloo, el trobareu a un palauet d'un barri ric.
  16. Icona del comentari de: Josep Maria a març 29, 2023 | 07:56
    Josep Maria març 29, 2023 | 07:56
    NO calen mossos, que faci la feina bruta la benemérita
  17. Icona del comentari de: Miren a març 29, 2023 | 08:05
    Miren març 29, 2023 | 08:05
    Sr. Helena, seguint el procediment habitual, premiaran el mosso que ha detingut la Clara? Onze furgonetes a la Ciutat de la Justícia! Quina ciutadania tan perillosa! Valga'm Déu!
  18. Icona del comentari de: Ricard a març 29, 2023 | 09:45
    Ricard març 29, 2023 | 09:45
    “Denunciem, en primer lloc, que la repressió de l’Estat espanyol continua contra l’independentisme català, que és un moviment democràtic i legítim”, declara Elena. Pregunto: per què erc negocia amb repressors?
  19. Icona del comentari de: Robert del Poblet a març 29, 2023 | 11:57
    Robert del Poblet març 29, 2023 | 11:57
    Un conseller de debò hauria advertit els Mossos que el paperot de Llarena és una ordre il·legal i hauria assumit la responsabilitat de no fer-la complir.
  20. Icona del comentari de: Elena dimissió a març 29, 2023 | 14:00
    Elena dimissió març 29, 2023 | 14:00
    Dimiteix, pprc traïdor.
  21. Icona del comentari de: Quina desgràcia Elena i Francis a març 29, 2023 | 16:52
    Quina desgràcia Elena i Francis març 29, 2023 | 16:52
    Et vas passar del PSC a l'enemic carlí-nacionalista. Ara ni t'estimen els que van ser els teus amics ni els que van ser els teus enemics. Que et fotin per capullini.
  22. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a març 29, 2023 | 17:34
    LLARENA dPENA març 29, 2023 | 17:34
    Quina miseria la d'aquests miserables sinvergonyes¡¡¡ Aquest indigne "ministre" estava pefectament al corrent de l'arrivada de la Clara, i va ser ell, qui va donar el seu vist i plau perquè els Mossos anessin a buscar.la Amb aquetes declaracions fa com si ell no sapigués res. Que la inciativa de portar la eurodiputada a la Ciutata de la (in)justicia, fos cosa de vers a saber de quí. Que ell no en sabia res. Un altre miserable, l'Aragonés, el paiaso que fa de President de CAT. O és que l'Elena no el va posar al corrent de l'asumpte ?. Va dir alguna cosa queixant-se o dissimular. ?. Res. I com que no s'acaben els miserables, en Junqueres també ahir, dient que donaven suport a la Clara i a tohom que calgués però, sobre tot, demanant a la resta de partits indepes que, com ells, els d'ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, antiga ERC, ho estava fent tot tan bé, que és posessin a la disposicio del seu partit . Repeteixo; INDIGNES, MISERABLES, MENTIDERS I SINVERGONYES

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa