El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dolors Feliu: “Hem d’implementar la independència amb les institucions”
  • CA

La jurista Dolors Feliu (Roda de Ter, 1964) va esdevenir nova presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) el passat 21 de maig. Ara, afronta la seva primera Diada de l’Onze de Setembre com a líder d’una de les entitats independentistes més importants i enmig de la polèmica: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que no assistiria a la manifestació que organitza l’ANC –convocada també per Òmnium Cultural i l’AMI– i ERC ha acusat l’Assemblea d’organitzar un acte poc transversal i contra els partits independentistes i el Govern.

En canvi, Junts assistiria a la manifestació amb tots els consellers, i també hi va la CUP. Precisament, l’entitat ha informat aquesta setmana que en l’última setmana s’ha produït un increment del 50% en els autocars sol·licitats respecte de l’any passat. La manifestació, que s’iniciarà a les 16.30h, recorrerà des de l’avinguda del Paral·lel fins a l’avinguda del Marquès de l’Argentera i l’estació de França, passant pel Moll de la Fusta i el passeig d’Isabel II. L’escenari es situarà davant de l’estació de França, des d’on es faran parlaments en acabar la marxa.

En quin moment veu l’independentisme cinc anys després del referèndum del Primer d’Octubre?

Estem en un moment de canvi de cicle. Hem passat molta repressió i una pandèmia. Hem passat molt de temps per pensar i reflexionar després de la repressió del Primer d’Octubre. Ara toca tornar-se a aixecar i tornar-hi, tal com diu el lema de la manifestació de l’Onze de Setembre: Tornem-hi per vèncer.

La pandèmia ha estat una pausa per a l’independentisme? 

Ha estat una pausa per a tot. Per al país. Al final tot és evolució i crec que ens ha ensenyat molt i ens ha fet reflexionar molt com a persones i com a poble. Ens ha fet fer algunes coses i he vist l’Estat espanyol volent controlar la nostra sanitat. Ha estat una lliçó.

El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha dit diversos cops que estem en la fase final del procès. Hi està d’acord?

Pot ser que sigui així. No sabem el futur, però a vegades tinc la sensació que estem més a prop del que ens pensem d’aconseguir la independència.

L’independentisme té el suport social suficient per tirar endavant la independència?

Sí que ho crec. Hi ha un 52% de vot independentista al Parlament de Catalunya, però a més vam veure com al Primer d’Octubre hi va haver gent molt decidida. L’hem de fer efectiva.

Una part d’aquest 52% no té representació al Parlament, ja que el PDeCAT no va aconseguir cap escó…

En aquests moments sí que hi ha majoria en el Parlament de Catalunya. Crec que sí que hi ha la voluntat popular. Però en aquests moments crec que les institucions no estan disposades a implementar-la.

u003cblockquoteu003ernu003ch2u003eu0022Crec que necessitem executar la independència d’una manera democràtica. Potser necessitem refermar el Primer d’Octubre tornant a utilitzar el vot.u0022u003c/h2u003ernu003c/blockquoteu003e

Qui ha d’implementar la independència: les institucions o el poble?

Tots junts. Ho hem de fer d’una forma democràtica i reconeguda per la resta del món. Per tant, les institucions també han d’estar-hi implicades.

En termes efectius, com creu que s’ha d’executar?

Crec que necessitem executar-la d’una manera democràtica i fent servir el vot. Potser necessitem refermar el Primer d’Octubre tornant a utilitzar el vot. Necessitem la gent per poder aconseguir-ho i ensenyar a tot el món que realment la volem i pressionant les institucions. La mobilització al carrer i les institucions implicades és el gran repte.

S’hauria de tornar a fer un altre referèndum o plebiscit?

El Primer d’Octubre té tota la legitimitat. Hem d’acabar de fer la independència i la podríem fer ara amb les institucions implicades. Si no és així, hem de buscar un moment democràtic per refermar la voluntat del Primer d’Octubre i pot ser un moment electoral.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu / Mireia Comas
La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu / Mireia Comas

Com augura la Diada d’enguany?

La veig una Diada on tot bull i la independència està un altre cop al centre del debat. No tenim una altra data per tornar a sortir al carrer i demanar-la. La gent és conscient del que ens juguem. 

Creu que hi ha un estancament en l’independentisme i en les mobilitzacions?

Més aviat crec que hi ha un estancament en l’autonomisme. En no avançar cap a la independència.

Quants afiliats té l’ANC? 

Té prop de 50.000 d’afiliats.

En la línia dels últims anys?

Exacte. Faig una crida a tothom a donar suport a l’ANC i a ser-ne soci.

És una manifestació contra els partits? En el text introductori de la web de l’ANC per a la Diada utilitzen les expressions com “s’ha acabat esperar quelcom dels partits” o “deixem els partits enrere”.

És una manifestació crítica amb els partits i l’statu quo. No veiem un projecte per a la independència. És una crida per fer la independència i instar-hi els partits que tenen el projecte independentista però que no estan fent el projecte per a la independència. També és una crida molt crítica al capteniment de l’Estat, que genera una gran repressió.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu / Mireia Comas
La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu / Mireia Comas

Creu que la taula de diàleg no es pot considerar com a projecte per a la independència?

ERC ho considera un projecte cap a la independència, però el govern espanyol, no. Ho diuen cada dia. El president del govern de l’Estat va dir que ell treia pit de ser més unionista que ningú i de la seva intervenció en el 155. També ho diu el ministre de l’Interior quan opina que és idoni infiltrar-se en organitzacions juvenils independentistes, perquè les titlla de delinqüents. Ho va dir també Carlos Lesmes. 

Es creu el president Aragonès quan diu que abans del 31 de desembre haurà finalitzat l’etapa de la desjudicialització?

No ho sé, però l’Estat espanyol no sembla gaire disposat a fer això.

Vostè havia dit que si el president no assistia a la manifestació, significaria que no està implicat en la independència. Ara que no hi va, creu que Aragonès no hi està implicat?

No vull alimentar més polèmiques. Crec que a la manifestació hi estan cridats tots aquells que pensen que donen suport a la independència. El president Aragonès també està cridat a la manifestació, com en tots els actes independentistes.

Hi ha una campanya dels republicans contra l’ANC?

Crec que s’han alimentat polèmiques que no tenen cap mena de sentit. Volem que tothom vingui a la manifestació. Tenim afiliats de tots els partits independentistes.

u003cblockquoteu003ernu003ch2u003eu0022No replantejarem la manifestació de l’ANCu0022u003c/h2u003ernu003c/blockquoteu003e

Considera que la manifestació és transversal?

Totalment.

Demanaven que es replantegés l’enfocament de la manifestació, ho farà?

No, ja que l’enfocament està consensuat en el si de l’Assemblea. 

Com estan les relacions amb Òmnium Cultural?

Estan molt bé i som col·laboradors de la manifestació de l’Onze de Setembre. Compartirem parlaments amb l’AMI. Assistirem als actes que ells facin. No tenim cap problema. 

Com són les relacions amb els partits? És fluïda?

No és exactement fluïda. És una relació de contactes.

Els escolten? L’expresidenta de l’ANC Carme Forcadell ha dit que els partits abans sí que l’escoltaven…

Està clar que no. Abans està clar que ens escoltaven, com el 9-N. Ens escoltaven perquè hi havia milions de persones al carrer. No és la força de l’Assemblea, sinó de la gent.

Els considera independentistes? En el manifest utilitzen l’expressió “partits autodenominats independentistes”.

Aquí estem en la pulsió d’esperonar-los perquè demostrin la seva voluntat d’independència.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu / Mireia Comas
La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu / Mireia Comas

El secretari de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha instat ERC a crear un nou espai de coordinació en l’independentisme, imitant l’estat major que va organitzar el Primer d’Octubre, tal com estableix el pacte de govern entre els dos partits. L’ANC s’hi sumaria?

Hem de veure què passa. No volem avançar-nos als esdeveniments. Estem per fer un projecte d’independència amb les institucions. Cal una reacció després de l’Onze de Setembre.

Està d’acord en la reclamació de Junts?

Estem d’acord a fer un projecte per la independència. No podem fer veure que fem coses. Hi ha d’haver una voluntat de veritat.

Creu que els partits han intentat controlar l’ANC des de la seva fundació?

La veritat és que no ho sé. Mai he tingut aquesta percepció. Ara mateix, puc dir que no.

Està d’acord amb Junts que l’independentisme tingui una estratègia unitària al Congrés dels Diputats a Madrid?

Nosaltres volem polítiques conjuntes a Madrid. Si no, cal fer vots nuls o vots en blanc. Si no, no té gaire sentit. Hi hauria d’haver una revisió important de quin és el paper de l’independentisme al Congrés i actuar en conseqüència.

u003cblockquoteu003ernu003ch2u003eu0022Hi ha hagut un increment molt alt durant els últims dies quant a la demanda d’autocars i samarretesu0022u003c/h2u003ernu003c/blockquoteu003e

Quina vinculació va tenir amb CIU?

En aquell moment hi havia el tripartit. Vaig entrar-hi un temps, perquè creia que s’hi defensaven els interessos catalans. Vaig escriure el manual per la independència l’any 2012, que es va publicar per Sant Jordi del 2013 i vaig fer molts actes per al partit, per defensar la independència.

Impulsarà una llista cívica?

Això està al full de ruta des de l’anterior direcció de l’Assemblea. És un projecte de l’anterior secretariat que hi ha sobre la taula. La legislatura al Parlament és fins al 2025. També és una forma d’esperonar perquè facin la independència. Es dona temps perquè reaccionin. 

No crearien un partit?

No.

Imitarien l’estil Primàries?

Hi ha hagut diverses vegades en el Procès d’aquesta idea de la llista cívica. La més gran va ser Junts pel Sí. Primàries també era una idea similar, però era a les municipals. És més comparable a la del 2015. 

Té pensat fer algun pacte amb Laura Borràs de cara a les properes eleccions i crear un nou partit?

Això ja ho va desmentir la mateixa presidenta del Parlament i jo també ho desmenteixo.

La presidenta de l'ANC, Dolors Feliu / Mireia Comas
La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu / Mireia Comas

En aquesta llista cívica no hi entrarien els grans partits?

No, però no està pensat.

Com queda la neutralitat de l’ANC envers els partits se’n crea un de nou?

Estem parlant de partits que no fan projecte per la independència. Estem dient de fer la independència i fer-la seriosament.

Des que el president Aragonès va dir que no assistiria a la manifestació, han notat un increment de la demanda dels autocars, de les samarretes…? Creu que hi ha més voluntat d’anar a la Diada?

És veritat que el volum d’autocars s’incrementa durant els últims dies abans de la Diada, però sí que hi ha hagut un increment molt alt en els últims tres dies.

Més notícies
El president del Cercle Català de Negocis, Albert Pont / Jordi Borràs
El Cercle Català de Negocis rebutja participar en la manifestació de la Diada
Notícia: El Cercle Català de Negocis rebutja participar en la manifestació de la Diada
Comparteix
L'entitat només participarà de les propostes que tinguin com a finalitat "forçar els partits sobiranistes a prendre les decisions necessàries per fer efectiva la independència"
Una imatge de la Via Laietana durant la manifestació de la Diada el 2021 /Jordi Borràs
L’ANC es referma en la defensa del seu manifest per la Diada
Notícia: L’ANC es referma en la defensa del seu manifest per la Diada
Comparteix
La presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, remarca que és un retret a "l'autonomisme immobilista" i descarta que el manifest s'hagi modificat per pressions externes
VÍDEO | Acció sorpresa de l’ANC a la Plaça Sant Jaume
Notícia: VÍDEO | Acció sorpresa de l’ANC a la Plaça Sant Jaume
Comparteix
És la segona pancarta que desplega l'entitat per commemorar la Diada d'aquest diumenge
El president a l'exili, Carles Puigdemont, durant el discurs per commemorar el quart aniversari de l'1-O
Puigdemont avisa dels perills de l’autonomisme en un missatge amb dards a ERC
Notícia: Puigdemont avisa dels perills de l’autonomisme en un missatge amb dards a ERC
Comparteix
"Si l'objectiu és viure amb l'Estatut retallat pel Tribunal Constitucional, la mobilització fa nosa", ha dit en un clar retret als republicans

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Independentista a setembre 09, 2022 | 22:06
    Independentista setembre 09, 2022 | 22:06
    Cert què la independència l'hauran de fer les institucions, perquè no hi ha cap partit que la vulgui.
    10
    Icona de dislike al comentari de: Independentista a setembre 09, 2022 | 22:06 16
    Respon
  2. Icona del comentari de: ANC poc creïble a setembre 09, 2022 | 22:18
    ANC poc creïble setembre 09, 2022 | 22:18
    Aquesta senyora no explica com farà la independència. El seu discurs és molt fluix i mancat de projecte. Fer populisme no aporta res de positiu a Catalunya, i pot generar problemes i tenir conseqüències nefastes.
    28
    Icona de dislike al comentari de: ANC poc creïble a setembre 09, 2022 | 22:18 11
    Respon
    • Icona del comentari de: Junqueras un venut pel seu indulto a setembre 10, 2022 | 08:16
      Junqueras un venut pel seu indulto setembre 10, 2022 | 08:16
      ERC PURA ESPAÑA
      • Icona del comentari de: Traca a setembre 10, 2022 | 10:42
        Traca setembre 10, 2022 | 10:42
        155. Ferrovial J.
        • Icona del comentari de: Anònim a setembre 10, 2022 | 18:13
          Anònim setembre 10, 2022 | 18:13
          On son els 10.000.000 que ferrovial us va donar de sotamà lladres corruptgents?
    • Icona del comentari de: Sant Kalashnikov ens alliberarà! a setembre 10, 2022 | 13:37
      Sant Kalashnikov ens alliberarà! setembre 10, 2022 | 13:37
      "Aquesta senyora no explica com farà la independència". De moment cal mostrar demà la força real que tenim. En quan als plans concrets, crec recordar que ningú va trobar les urnes, cosa que va ser possible pel silenci davant una miríada d'escurçons espaÑols fatigosos fills de meretriu. Tampoc us donarà, aquesta senyora, cap pista perquè ens espanyols merdosos i llardosos ens torneu a donar pel cul; cal cuidar-se, ja saps, la verola del mico, etc... Però cadascun en dóna, de pistes, de com pensa fer-ho, fins i tot jo mateix. Au, vés amb tot el botifleram d'esquerra, que t'hi trobaràs com a casa.
    • Icona del comentari de: Cat a setembre 10, 2022 | 18:17
      Cat setembre 10, 2022 | 18:17
      Doncs és ben fàcil. Ella està fent campanya pel nou partit "de l'ANC" i vol una cadira de plata. Com tenia a CDC. I per aconseguir-ho fa veure que va contra tots el partits però apartant al que realment li pot fer ombra. Lo de la independència de moment ho deixa per un altre dia, no fos al cas que algú li reclamés. Coses del cinisme...
  3. Icona del comentari de: Vinga a setembre 09, 2022 | 23:56
    Vinga setembre 09, 2022 | 23:56
    Hem anat avançant però ara falta l'ultim pas. No podem defallir!
  4. Icona del comentari de: Tot encaixa a setembre 10, 2022 | 07:47
    Tot encaixa setembre 10, 2022 | 07:47
    Una bleda al capdavant d'una associació privada inútil. Què pot fallar?.
  5. Icona del comentari de: Anonimo a setembre 10, 2022 | 08:35
    Anonimo setembre 10, 2022 | 08:35
    Basta de pagar el Cupo s los Vascos.
    • Icona del comentari de: Anònim a setembre 10, 2022 | 18:03
      Anònim setembre 10, 2022 | 18:03
      Que fa un de ciudaguarros aquí? Va pasa a jeure!
  6. Icona del comentari de: Poca credibilitat a setembre 10, 2022 | 09:05
    Poca credibilitat setembre 10, 2022 | 09:05
    Amb l'actual ANC no es pot aconseguir ni la independència, ni en cas que no la tinguéssim, l'autonomia.
  7. Icona del comentari de: Fem memòria a setembre 10, 2022 | 09:53
    Fem memòria setembre 10, 2022 | 09:53
    La Carmeta va portar l'ANC a la glòria. Després van haver-hi eleccions i va guanyar Liz Castro, però no era de la corda corruptgent i van posar a dit al peix bullit Jordi Sànchez. El seguir Paluzie, que cridava molt però no feia res, i ara Feliu que té coma prioritat la divisió i confrontació en lloc de la unitat. Els corruptgents, cosa que tocan cosa que trencan...
  8. Icona del comentari de: Tu no has d'implementarres, Feliu a setembre 10, 2022 | 10:08
    Tu no has d'implementarres, Feliu setembre 10, 2022 | 10:08
    Al principi l'ANC feia la feina i no és posava en política, com ha de ser, per això votem als partits polítics i no entitats privades. Durant els 10 anys de governs corruptgents (Miss Catalunya, Fuigpelmón i Torra) l'ANC ha donant suport als governs prUcessistes, mai els questionava les seves decisions. Ara fa poc més d'un any que tenim un Govern presidit per Aragonés que des del primer dia ha apostat publicament per una nova estratègia vist els fracassos prUcessistes cap enlloc, seure i parlar per demanar l'amnistia i exercir l'autodeterminació acordada i l'ANC demana repetir el que no ha funcionat? Deixin trebalar als polítics i de confrontar-los i crispar la societat prenent part pels que en 10 anys només han aconseguit presos polítics, milers d'encausats pendents de judici i multes milionàries.
  9. Icona del comentari de: Groc a setembre 10, 2022 | 10:17
    Groc setembre 10, 2022 | 10:17
    Dolors Feliu es Laura Borràs DOS
  10. Icona del comentari de: GONZALET a setembre 10, 2022 | 11:07
    GONZALET setembre 10, 2022 | 11:07
    GONÇAL, te escribo en tu lengua para que me entiendas bien. Puedo entender que no seas indepe, es lícito, pero lo que no entiendo es este odio enfermizo, no solo contra todo lo que representa el independentismo, sino contra cualquier atisbo de catalanidad. De verdad, este odio no es normal. A ti, te gustaría que Catalunya fuese una región de Ñ sin más, pero la realidad es otra, somos una nación (mira cualquier enciclopedia), lo seguiremos siendo, mal que te pese, y más tarde o más temprano seremos un estado. Ya ves que a pesar de la inmersión, escribo bien en castellano. Saludos y cuídate.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 10, 2022 | 12:26
      Gonzalo setembre 10, 2022 | 12:26
      Perdón? He comentado algo de esta noticia? Jajaja! A veces veis Gonzalos! Jajaja! De verdad que estáis fatal. Y no es autoodio. Es asco a vosotros. Visca Catalunya lliure de separratas! Y no. Cataluña no es ninguna nación. Es una comunidad autónoma española. Aunque os joda y os autoengañeis. Saludos, piltrafilla.
      13
      Icona de dislike al comentari de: Gonzalo a setembre 10, 2022 | 12:26 18
      Respon
      • Icona del comentari de: GONSALET a setembre 10, 2022 | 14:46
        GONSALET setembre 10, 2022 | 14:46
        Gonsalet, pobret ...
        • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 10, 2022 | 16:05
          Gonzalo setembre 10, 2022 | 16:05
          Y dice pobrecillo alguien que se puso un huevo frito de papel encima de la cabeza mientras berreaba andapandanchia. Jajaja!
          • Icona del comentari de: GONSALET a setembre 10, 2022 | 17:33
            GONSALET setembre 10, 2022 | 17:33
            Biba ecspanya, gonsalet
            1
            Icona de dislike al comentari de: GONSALET a setembre 10, 2022 | 17:33 3
        • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 10, 2022 | 17:02
          Gonzalo setembre 10, 2022 | 17:02
          Ah, piltrafilla, puedes escribir en la lengua regional. Nací en Cataluña. Soy catalán. Hablo, escribo y entiendo el catalán perfectamente. No soy como vosotros, que no sabéis "desenvolupar" correctamente el castellano. Jajaja!
          • Icona del comentari de: GONSALET a setembre 10, 2022 | 21:59
            GONSALET setembre 10, 2022 | 21:59
            GONSALET, un catalán no tiene el odio que tienes tu contra su tierra. Tu eres un ecspanyol residente el Catalunya
            2
            Icona de dislike al comentari de: GONSALET a setembre 10, 2022 | 21:59 3
      • Icona del comentari de: El cid campejador a setembre 11, 2022 | 22:23
        El cid campejador setembre 11, 2022 | 22:23
        Ser o no ser nación no depende de ninguna ley española, afortunadamente. Pura indolencia castellana.
  11. Icona del comentari de: Miquel a setembre 10, 2022 | 11:54
    Miquel setembre 10, 2022 | 11:54
    "implementar la independència". Comencem bé. La independència es PROCLAMA o es DECLARA, i es du a terme posteriorment. Els anglicismes, per als anglosaxons.
    • Icona del comentari de: Si noi, a setembre 10, 2022 | 12:40
      Si noi, setembre 10, 2022 | 12:40
      jo encara diria més, MAI ES SUSPÈN UNA DUI, i menys en segons!
  12. Icona del comentari de: MHP a setembre 10, 2022 | 13:07
    MHP setembre 10, 2022 | 13:07
    Bla, bla, bla, bla i bla. A veure si ens expliquen d'una vegada com volen dur a terme l'independència. El que si ha deixat clar es que anima a tothom a afiliar-se a l'anc, jejejejeje, es necesiten molts calerons per viure bé i actualment no hi han suficients babaus per soportar tan bona vida que es foten aquests venedors de fum.
  13. Icona del comentari de: Secta ERCatolics, A LA FOGUERA.155 a setembre 10, 2022 | 17:25
    Secta ERCatolics, A LA FOGUERA.155 setembre 10, 2022 | 17:25
    Junqueras una vergonya personal, un lladre familiar.ferrovial, un catolic de secta de desgraciats, fanatics i curts de cervell. ERC foc nou i mort a la secta del carcamal español
  14. Icona del comentari de: Cat a setembre 10, 2022 | 18:11
    Cat setembre 10, 2022 | 18:11
    El que aquesta vol és fer promo del seu nou partit a costa de vendre com a call as fets la independència de Catalunya. Realment qui se la cregui tindrà el que es mereix, més CDC i més corrupció sense arribar enlloc. Per sopars de duro ja teníem la que feia màgia amb els contractes
  15. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a setembre 11, 2022 | 20:08
    Doctor Strangelove setembre 11, 2022 | 20:08
    Per no ser, no són ni guapos! Doc.
  16. Icona del comentari de: A més de crispadora, Feliu es una il·luminada a setembre 11, 2022 | 20:13
    A més de crispadora, Feliu es una il·luminada setembre 11, 2022 | 20:13
    Ja ha explicat com s'implementa la independència? Potser tornant a fer la DUI i tornant a suspendre-la? Què no hi ha ningú amb cervell a l'ANC? Els corruptgents l'han prostituit des que van posar a dit al peix bullit Jordi Sànchez quan haviem votat Luz Castro. Cosa que tocan, cosa que trencan.
  17. Icona del comentari de: FAM a setembre 11, 2022 | 20:32
    FAM setembre 11, 2022 | 20:32
    molt anar contra els politics pero si ANC i ONNIUM, que eren els que portaven el lideratge de la gent no s'haguéssin cagat..molta gent hauria seguit als carrers tot i la violencia que segurament hauria seguit l'estat espanyol.. Cal autocritica d'aquests moviments i preparar-se millor pel proper embat..salut

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa