El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Consell d’Europa demana a l’Estat que garanteixi la llibertat d’expressió real a polítics i activistes catalans

El Consell d’Europa ha instat el govern espanyol a garantir la llibertat d’expressió de polítics i activistes “per llei i a la pràctica” després dels moviments per “restaurar el diàleg democràtic a Catalunya”. En un informe publicat aquest dimecres, el Consell d’Europa també celebra que l’executiu de Pedro Sánchez hagi tirat endavant accions com la reforma del Codi Penal, tot i que també subratlla la importància que canvis com aquest s’apliquin de forma efectiva. A més, la institució mostra la seva preocupació per la Llei Mordassa, assegurant que continua “lluny” de complir amb els estàndards europeus. Alhora, denuncia la brutalitat policial a l’Estat i considera que la supervisió dels cossos “s’hauria de reforçar”.

De fet, el Consell d’Europa considera que la implementació de diverses disposicions de la Llei Mordassa “té un efecte negatiu en la llibertat d’expressió”, afectant de forma particular a “periodistes i defensors dels drets humans”. “Tot plegat genera un efecte intimidatori en la resta de la societat”, assegura.

Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats / Eduardo Parra - Europa Press
Imatge del president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats / Eduardo Parra – Europa Press

Ús “inapropiat” d’armes per dissoldre manifestacions

Encara en relació amb els cossos de seguretat, l’organització també expressa la seva preocupació per l’ús “inapropiat” d’armes a l’hora de dissoldre manifestacions i la manca de visibilitat dels números que identifiquen cada agent, especialment durant grans mobilitzacions. Més enllà de la llibertat d’expressió, l’informe del Consell d’Europa també subratlla la seva preocupació per qüestions com l’accés a l’habitatge, els problemes al sistema de salut o les polítiques migratòries.

Pel que fa a l’habitatge, l’entitat reconeix que es tracta d’un problema “estructural” a l’Estat i fa una crida al govern espanyol perquè millor les polítiques per facilitar l’accés a una llar. El Consell d’Europa parla de “manca d’habitatge social, elevats costos per llogar o comprar una casa i desnonaments forçats”. “L’habitatge no hauria de ser tractat com un producte disponible per a uns quants; l’accés adequat a l’habitatge és un dret humà fonamental”, insisteix.

Toc d’atenció pels retorns en calent

Quant a les polítiques d’asil, el Consell dona un toc d’atenció al govern espanyol i lamenta que no hi hagi un accés “efectiu” en la frontera de Melilla. “Sembla que l’única forma d’entrar a Espanya i buscar protecció és nedar o saltar la tanca, posant en risc la vida de qui ho intenta”, assenyala. És per això que l’organització demana que aquelles persones que busquen protecció puguin accedir a territori espanyol a través de vies “legals i segures”. A més, dona un toc d’atenció a les relacions entre Espanya i el Marroc, tot recordant que la situació a la frontera que separa ambdós països “posa de manifest que cal millorar la responsabilitat compartida”.

Finalment, en referència a la salut, el Consell creu que Espanya “ha de fer més” per reforçar el sistema de salut públic i critica que la inversió en atenció primària i en cuidar el personal sanitari és “insuficient”. L’informe publicat aquest dimecres és el resultat de les observacions de la comissària per als Drets Humans de l’organització, Dunja Mijatovic, que va visitar Espanya entre els dies 21 i 25 de novembre de 2022.

Més notícies
El comissari José Manuel Villarejo i el seu advocat,Antonio Cabrera, arriben al Congrés/ACN
Villarejo afirma que l’Operació Catalunya depenia de Fernández Díaz i el CNI
Notícia: Villarejo afirma que l’Operació Catalunya depenia de Fernández Díaz i el CNI
Comparteix
Compareixença del comissari a la comissió d'investigació sobre la policia patriòtica al Congrés de Diputats
Laura Borràs, a l'inici del judici al TSJC | ACN (Jordi Borràs)
La JEC dona 5 dies a la Mesa per dir per què no ha retirat l’escó de Borràs
Notícia: La JEC dona 5 dies a la Mesa per dir per què no ha retirat l’escó de Borràs
Comparteix
L'òrgan judicial tramita la denúncia presentada per Ciutadans per no fer efectiva la seva ordre
ERC, Junts i el PSC votant en sentits diferents en el ple del 19 d'octubre, el primer després de la ruptura del Govern / Parlament de Catalunya (Francesc Xavier Subias Salvó)
El TC anul·la ara la decisió de la Mesa de Torrent que va acabar en absolució al TSJC
Notícia: El TC anul·la ara la decisió de la Mesa de Torrent que va acabar en absolució al TSJC
Comparteix
El tribunal espanyol considera que es van vulnerar els drets dels diputats de Cs el 2019, en admetre una proposta per debatre sobre l'autodeterminació i la monarquia
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, compareix pel caos en les oposicions / ACN
El Govern rep 4.136 formularis pel caos a les oposicions d’estabilització
Notícia: El Govern rep 4.136 formularis pel caos a les oposicions d’estabilització
Comparteix
La majoria són queixes per retards

Comentaris

  1. Icona del comentari de: blup a maig 10, 2023 | 22:45
    blup maig 10, 2023 | 22:45
    Aquests españols s'ho passen per l'entrecuix, el que digui el consell d'Europa.
  2. Icona del comentari de: Cucut a maig 11, 2023 | 00:22
    Cucut maig 11, 2023 | 00:22
    Sinó volen acabar malament més val que facin cas d'europa.
    • Icona del comentari de: Català a maig 11, 2023 | 10:37
      Català maig 11, 2023 | 10:37
      No els passarà res de res. I ho saben perfectament.
  3. Icona del comentari de: Independentista a maig 11, 2023 | 07:10
    Independentista maig 11, 2023 | 07:10
    I el Gobierno Español es donarà per assabentat i seguirà fent de les seves. La tan democràtica Europa aixó ho SAP PEFERFECTAMENT, PER TANT, UNA PROVA MÉS DE QUE ENS ESTÀ COLLONANT.
  4. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 11, 2023 | 10:19
    Gonzalo maig 11, 2023 | 10:19
    Nuestro modelo de Europa és el del gran estratega y comunicador Ignacio Zoido.
  5. Icona del comentari de: FAM a maig 11, 2023 | 10:51
    FAM maig 11, 2023 | 10:51
    ..i després diuen que no serveix de res la feina que fa ERC al consell d'europa. La sra castel porta uns anyets picant pedra al consell per conseguir informes com aquest o com els dels presos que va tenir un efecte disuasori i en menys de 24 hores ja estaven fora.. En un enfrontament s'ha de en trar a negociar amb l'enemic..sobretot qun ets el mes dèbil. seguim

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa