Després de cinc anys a l’exili, l’exconsellera d’Educació i eurodiputada de Junts Clara Ponsatí ha tornat aquest dimarts a Catalunya sense entregar-se a les autoritats, tal com avança l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Ponsatí ha arribat aquest migdia després de travessar la frontera francoespanyola i oferirà una roda de premsa per explicar el seu retorn des de Bèlgica. L’eurodiputada de Junts al Parlament Europeu té en vigor una ordre de detenció del Tribunal Suprem a l’estat espanyol, per un suposat delicte de desobediència per l’organització del referèndum de l’1-O del 2017. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, en canvi, considera vigent la seva immunitat europarlamentària mentre s’estudia el recurs contra la decisió de l’Eurocambra d’aixecar-li aquesta protecció, a ella mateixa, com a Carles Puigdemont i Toni Comín. L’exconsellera, encara des del cotxe, ha declarat que se sent “molt bé” i “contenta per poder tornar a trepitjar la Catalunya del sud”.
Ha arribat per Perpinyà
Ponsatí ha arribat a Catalunya en cotxe, travessant la frontera des de Perpinyà, després que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena revisés l’acusació contra els líders independentistes encara no jutjats en la causa de l’1-O arran de l’acord entre el govern espanyol i ERC per modificar el Codi Penal, inclòs el delicte de sedició. L’exconsellera només estava acusada d’aquest delicte i, amb la reformulació de la causa del ‘Procés’ al Suprem, s’exposa a un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó. De moment, i malgrat que ho volia la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, Llarena ha rebutjat processar-la pel nou tipus agreujat de desordres públics.
A diferència del seu cas, el president a l’exili Carles Puigdemont, l’eurodiputat Toni Comín i l’exconseller Lluís Puig s’enfronten a un delicte de malversació. Ponsatí ha assegurat que ara queda “a l’expectativa de les pròximes hores i dies”.

Va trepitjar l’Estat espanyol a l’octubre
Abans del seu retorn, Clara Ponsatí va entrar a l’Estat espanyol a finals d’octubre del 2022 per primer cop des que estava a l’exili. Ho va fer a través de la Catalunya Nord, on hi havia una manifestació per reclamar l’obertura del Coll de Banyuls. L’eurodiputada va aprofitar per fer uns passos de més i travessar la línia que marca la diferència entre l’Estat espanyol i l’Estat francès.