El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Brussel·les deixa en taules la batalla de Pegasus entre l’Estat i l’independentisme

Després de mesos de treballs, la comissió Pegasus del Parlament Europeu ha votat les seves conclusions sobre l’ús del programari espia. Un informe definitiu que resta acompanyat d’un segon document, de recomanacions, que encara està subjecte a esmenes abans de la seva votació al plenari. Comptat i debatut, l’ofensiva de l’independentisme té motius per veure el got mig ple, però també per veure’l mig buit. Igual que l’ofensiva diplomàtica i política de l’Estat espanyol i l’unionisme. El document, però, aconsegueix que es reconegui l’existència del Catalangate i ressalta que es pot concloure que l’Estat espanyol no ha posat prou interès a fer més transparent la investigació, sobretot en 47 espiats que no reconeix, del total de 65 constatats per CityzenLab.

Ara bé, els europarlamentaris han avalat l’actuació del sistema judicial espanyol, que qualifiquen “d’independent i amb suficients garanties“. Per altra banda, els diputats unionistes han aconseguit una altra victòria i és que als afectats pel ciberespionatge no se’ls defineix com a “víctimes” sinó com a “objectius”. El debat ha estat llarg i, per exemple, un dels impulsors de la comissió i víctima, el president a l’exili Carles Puigdemont i diputat de Lliures per Europa, s’ha abstingut en la votació de l’informe de la investigació i ha votat en contra de les recomanacions, en entendre “que protegeixen l’estat espanyol i que legitimen l’ús de tecnologies de ciberespionatge a Europa“. ERC ha defensat les esmenes que, com a mínim, han aturat l’ofensiva unionista de negació del Catalangate. El text que detalla els resultats de la investigació s’ha aprovat amb 30 vots a favor, tres en contra i quatre abstencions. L’informe de recomanacions també s’ha aprovat amb 30 vots a favor, però cinc en contra i dues abstencions.

Diana Riba, durant la seva intervenci? a la UCE aquesta tarda/Josep M
Diana Riba, durant la seva intervenci? a la UCE aquesta tarda/Josep Maria Muntaner

Moltes esmenes pel relat

L’informe final és una obra d’orfebreria per poder constatar el Catalangate però sense haver de castigar Espanya amb excessiva virulència. De fet, es van presentar un total de 1.281 esmenes a l’informe final. Les forces independentistes, ERC -amb Diana Riba al capdavant–, i Junts, van presentar més d’una trentena d’esmenes pactades amb Òmnium i l’ANC, sobretot per denunciar i documentar el Catalangate amb més detall i profunditat. Per la seva banda, Ciutadans, amb Jordi Cañas com a portaveu, va presentar esmenes “negacionistes” amb l’espionatge, sobre la figura del català Elies Campo –un dels coordinadors de l’informe de CityzenLab–, sobre la relació de Gonzalo Boye amb ETA i sobre un suposat fals positiu de l’eurodiputat i exconseller Antoni Comín.

En la mateixa línia, Jorge Buixadé, de Vox, va registrar un grapat d’esmenes que justificaven l’espionatge pel “cop d’estat” dels independentistes. I Juan Ignacio Zoido, eurodiputat del PP i ministre de l’Interior espanyol l’1-O, havia presentat esmenes per incorporar connexions de Catalunya amb Rússia i la il·legalitat del Primer d’Octubre que, segons ell, justificaven el ciberespionatge. També demanava parlar de la relació amb Tsunami Democràtic i el seu caire “terrorista” i de la figura de Josep Alay, cap de l’oficina del president Puigdemont. Els socialistes van abaixar el llistó de l’agressivitat i van basar les seves esmenes amb la reforma del Codi Penal, el projecte de llei de Secrets Oficials i també dels indults.

Part de l'informe on reconeix que la justícia espanyola és justa i té garanties
Part de l’informe on reconeix que la justícia espanyola és justa i té garanties

Victòries pírriques pels dos cantons

La batalla del relat ha estat un frec a frec entre les dues posicions. ERC i Junts es vanten d’haver pogut establir les “condicions legals” amb què es pot utilitzar un programari espia. Ara bé, admeten que s’insta l’executiu espanyol a fer reformes, però sense termini, alhora que ressalten que el marc legal és “desfasat i sense prou protecció”. També es renya l’Estat en el sentit que ha de ser un jutge qui ha de valorar la necessitat d’intromissió en les comunicacions i no una figura de caràcter polític com el Defensor del Pueblo, -l’eina que va utilitzar el govern espanyol-. En aquest sentit, l’informe recull que tots els presidents de la Generalitat des del 2010 han estat espiats i també recull els noms d’alguns membres de l’ANC. Un dels punts forts assolits ha estat evitar la menció a Elies Campo, l’adjectiu de “terrorista” sobre Tsunami Democràtic i mantenir l’ús del concepte Catalangate al llarg del dossier.

Per la seva banda, els unionistes han assolit el reconeixement a la justícia espanyola, i l’aval de la Unió Europea a l’ús de programaris espies d’aquestes característiques. I han aconseguit introduir una qüestió que és de concepte: que els catalans espiats no són “víctimes” sinó “objectius”. Així mateix, l’informe fia la investigació i les autoritzacions als tribunals i evita parlar de “persecució política”, a diferència del que sí que admet que passa a Polònia, un altre dels estats europeus acusat de l’ús de Pegasus. En tot cas, l’informe acaba legitimant l’ús de Pegasus pels estats en unes condicions legals i de garanties, malgrat que reclamin a l’Estat espanyol que ofereixi més informació sobre les escoltes que es van produir sota l’argument de la seguretat nacional. D’aquí que només recomana a la Moncloa “iniciar una reforma legal del CNI” i fins i tot “convida l’Europol a unir-se a les investigacions del Catalangate per tal de contribuir-hi amb els seus coneixements”.

Puigdemont, Puig, Comín i Boye en la compareixença després de la decisió del TJUE / ACN

Politització dels informes

Per la seva banda, la ponent del comitè Pegasus i conductora de l’informe, l’holandesa Sophie In ‘T Veld, ha confessat després de la votació que el document ha estat un dels “més polititzats” en la història del Parlament Europeu. “Als governs no els interessa que se’ls vigili, però és molt important que qüestions com aquesta estiguin a l’agenda”, ha destacat en una trobada amb els corresponsals a Brussel·les.

Si bé la dirigent holandesa ha declarat que en línies generals se sent “satisfeta” per l’informe final, també ha lamentat que “no s’ha fet justícia” a cap de les víctimes. “No hi ha investigacions nacionals en marxa ni tampoc investigacions sobre l’exportació de programes d’espionatge”, ha conclòs. En aquest context, ha emfatitzat la intenció dels Estats d’eliminar veus “crítiques”.

Més notícies
Xavier Antich i Dolors Feliu a la comissió Pegasus del Parlament/QS
L’ANC demana finançament públic per a les querelles de les víctimes de Pegasus
Notícia: L’ANC demana finançament públic per a les querelles de les víctimes de Pegasus
Comparteix
Òmnium desgrana en quins moments van ser espiats els seus líders i apunta que aquesta invasió de les comunicacions es podria haver fet servir per al judici del Procés
Esperanza Casteleiro, Margarita Robles i Arturo Relanzón, a la seu del CNI/MdD
Robles lloa al CNI en una visita a la seu tot i l’escàndol de Pegasus
Notícia: Robles lloa al CNI en una visita a la seu tot i l’escàndol de Pegasus
Comparteix
Els serveis d'intel·ligència reben l'aval del govern espanyol
El diputat d'ERC, Josep Maria Jové, lidera la comissió Pegasus del Parlament / ACN
El jutge demana al CNI desclassificar els documents de Pegasus de Jové i Riba
Notícia: El jutge demana al CNI desclassificar els documents de Pegasus de Jové i Riba
Comparteix
Nova fase judicial del Catalangate
El diputat de la CUP al Congrés, Albert Botran, en una intervenció al Congrés
Nou clatellot al jutge que arrossega els peus en la investigació del cas Pegasus
Notícia: Nou clatellot al jutge que arrossega els peus en la investigació del cas Pegasus
Comparteix
Els magistrats de l'Audiència de Barcelona obliguen a admetre un recurs sobre la prova que demanen els membres de la CUP espiats

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Tururut a maig 08, 2023 | 21:38
    Tururut maig 08, 2023 | 21:38
    Ja poden utilitzar pegasus o el que vulguin?? catalunya serà independent molt aviat
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 09, 2023 | 07:16
      Doctor Strangelove maig 09, 2023 | 07:16
      I tant, al 2029 com va dir el sonat del Dolofeu, ha ha ha! Doc.
      • Icona del comentari de: Strangehate a maig 09, 2023 | 12:19
        Strangehate maig 09, 2023 | 12:19
        No saps ni escriure el seu nom, mira que ets anormal.
        • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 09, 2023 | 12:36
          Doctor Strangelove maig 09, 2023 | 12:36
          Només escric correctament el nom d,algú rellevant, talòs! Doc.
  2. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 08, 2023 | 21:40
    Gonzalo maig 08, 2023 | 21:40
    Llarena és un tipo muy independiente
  3. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 08, 2023 | 22:02
    El cit campejador maig 08, 2023 | 22:02
    Otro revolcón de Europa a los ind3pres, por más que el fotógrafo pagado por Fuigpelmont diga que ha sido tablas
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 09, 2023 | 08:45
      Pere Llimonera i Citronell maig 09, 2023 | 08:45
      Si, España és una democracia plena plena, en que posición está del ranking?????
      • Icona del comentari de: El cit campejador a maig 09, 2023 | 11:37
        El cit campejador maig 09, 2023 | 11:37
        La 22 de 24 democracias plenas que hay en el mundo, destacando que Bélgica no lo es. pero a ti que te voy a contar, analfabeto, sobre todo anal...
        • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 09, 2023 | 23:09
          Pere LLimonera i Citronell maig 09, 2023 | 23:09
          Ah, Belgica no lo és? vaya .
    • Icona del comentari de: Calla mentider caspanyol a maig 09, 2023 | 11:02
      Calla mentider caspanyol maig 09, 2023 | 11:02
      La Unió Europea diu que Caspaña no ha investigat els espionatges i que no compleix amb la llei europea. Tros de talòs
      • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 09, 2023 | 13:55
        Gonzalo maig 09, 2023 | 13:55
        Y también dice que la justicia española es fiable y garantista. Que solo leéis la parte que os gusta, banda de tractorianos de Cabralunya! Jajaja!
        • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 09, 2023 | 23:11
          Pere LLimonera i Citronell maig 09, 2023 | 23:11
          Yo no conozco otra más fiable, tope. Y muy garantista. Vamos, y Llarena és el más fiable.
  4. Icona del comentari de: Neufent i ja vos ho trobareu a maig 08, 2023 | 22:08
    Neufent i ja vos ho trobareu maig 08, 2023 | 22:08
    Brussel·les igualant agredit amb agressor. S'hibestan lluïnt. És la millor manera de carregar-se la credibilitat de la seva democràcia i covar l'ou de la serp.
  5. Icona del comentari de: La UE necessita massa Espanya ara que no hi ha mès UK a maig 08, 2023 | 22:28
    La UE necessita massa Espanya ara que no hi ha mès UK maig 08, 2023 | 22:28
    El problema no és si els jutges son o no son independents (i de fet a Espanya si que van a la seva olla), el problema és que son parcials, de part, la part que a ells els agrada, i no imparcials, que no es decanten cap a cap part, com hauria de ser tota judicatura. En fi...
  6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 08, 2023 | 22:36
    Doctor Strangelove maig 08, 2023 | 22:36
    Mortadelo, a veure si tens una mica de decència neuronal! Us han fotut un bon calvot al hiperventilats. Tio, siguis una mica decent, Mortadelo! Doc.
    • Icona del comentari de: Filemón a maig 08, 2023 | 22:58
      Filemón maig 08, 2023 | 22:58
      Torna a l'escola cap de trons, que no saps ni utilitzar el traductor, mononeuronal.
    • Icona del comentari de: Un a maig 08, 2023 | 23:18
      Un maig 08, 2023 | 23:18
      Com sempre, ni un argument. Deu ser que t'has d'anar repetint mantres, a veure si te'ls acabes creient.
      • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 09, 2023 | 09:48
        Doctor Strangelove maig 09, 2023 | 09:48
        Ni un argument? Pero tio, que no t'has llegit el que va acordar la comissió? El que passa és que en Mortadelo us fa passar bou per bèstia grossa, i vosaltres us ho empasseu! Reflexiona nen, tu pots! Doc.
        • Icona del comentari de: Anònim a maig 09, 2023 | 15:46
          Anònim maig 09, 2023 | 15:46
          Tu ja has demostrat que no pots????
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 09, 2023 | 23:13
      Pere LLimonera i Citronell maig 09, 2023 | 23:13
      Doctor, home, els vostres comentaris són de quillo d'extraradi amb xandall i ple de tatuatges de gust més aviat dubtós.
  7. Icona del comentari de: Moc Strangelove?? a maig 08, 2023 | 22:59
    Moc Strangelove?? maig 08, 2023 | 22:59
    Que voleu, aquest era de Ciutadans i ja li havien dit tot el que havia de fer. Moc.
  8. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 09, 2023 | 00:40
    Gonzalo maig 09, 2023 | 00:40
    Vaya clatellada os han metido, tractorianos de Cabralunya. Jajaja!
    • Icona del comentari de: Fatxes caspanyols, mentiders compulsius a maig 09, 2023 | 11:06
      Fatxes caspanyols, mentiders compulsius maig 09, 2023 | 11:06
      El teu ministre fatxa de torn (el d'ara i el d'abans) no saben avenir-se que l'informe parla del Catalangate, quan tota l'espanyolada ha negat el Catalangate. Enhorabona tros de pallús per deixar constància a l'informe que l'estat caspanyol persegueix minories nacionals i gent que no pensa igual que els fatxes caspanyols
      • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 09, 2023 | 13:59
        Gonzalo maig 09, 2023 | 13:59
        No persigue a nadie. El informe deja bien clarito que los 18 espiados no son perseguidos, sino investigados. Y que la justicia española es fiable y garantista. Catalangate... Os confirmáis con poquito.... Jajaja! Banda de losers tractorianos de Cabralunya... Jajaja!
        • Icona del comentari de: De peus a terra a maig 09, 2023 | 20:21
          De peus a terra maig 09, 2023 | 20:21
          Com ho has d'anar repetint, com el 'my precious!' Del Gollum. Ha ha!
  9. Icona del comentari de: Caua a maig 09, 2023 | 05:29
    Caua maig 09, 2023 | 05:29
    ER aplaudeix i dona suport al informe com si hagués guanyat. Són uns incompetents i uns mentiders. Fora aquesta gent del govern. Votar en blanc a cada elecció fins que cambiem tots els polítics, en prioritat els de ER però també de Juns i de les CUP.
  10. Icona del comentari de: Independentista a maig 09, 2023 | 07:18
    Independentista maig 09, 2023 | 07:18
    Els estats es tapen les vergonyes l'un a l'altre; s'ajuden SEMPRE. No us hi canseu.
    • Icona del comentari de: Un a maig 09, 2023 | 12:05
      Un maig 09, 2023 | 12:05
      Això generalment no és veritat. Els estats no s'ajuden: en algunes coses col·laboren, però bàsicament busquen la manera de fotre's. I col·laboren exclusivament per interès propi. Aquest és un mantra dels derrotistes i els infiltrats, que volen que ho deixem córrer. El problema no són els estats, que sempre acaben reconeixent les independències. El problema som nosaltres, que ens frenem tots sols.
  11. Icona del comentari de: Is PAIN a maig 09, 2023 | 10:57
    Is PAIN maig 09, 2023 | 10:57
    Creure que isPAIN té una justícia independent i justa és com creure que la Xina és una democràcia plena. Caspanya no té remei, fatxa com sempre, manin els fatxes de dretes o manin els fatxes de semi-dreta. Caspaña = Corrupció
  12. Icona del comentari de: Cal votar amb la papereta de l'1 d'Octubre a maig 09, 2023 | 11:29
    Cal votar amb la papereta de l'1 d'Octubre maig 09, 2023 | 11:29
    Això només s'arregla amb uns serveis secrets de l'Estat Català.
  13. Icona del comentari de: Veritat incòmode a maig 09, 2023 | 12:05
    Veritat incòmode maig 09, 2023 | 12:05
    La UE és un club d'Estats. Els Estats només entenen i tenen l'ús de la força. Jo no veig a ningú disposat a lluitar per Catalunya ni per Espanya. I aquí estem, fent l'imbècil uns i altres. Si voleu la independència aneu a parlar amb el tio Sam, Marroc, Anglaterra, Israel... Amb la UE no hi teniu res a fer. Ah, i us caldrà tenir un exèrcit. Esteu disposats a tenir-ne? O seguiu sent uns ingenus happyflowers? Si no esteu disposats a defensar-vos ningú us reconeixerà. I Espanya no té mitjans suficients per controlar Catalunya sencera. Per tan, queda clar que uns i altres viuen en el seu món imaginari i intenten contagiar la seva paranoia. Esquizofrènia paranoide severa.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 09, 2023 | 14:03
      Gonzalo maig 09, 2023 | 14:03
      Reforma de la constitución e introducción del mismo artículo que tienen en la constitución alemana. Artículo 21. Y se acabaron las tonterías y gilipollecesde esta puta banda de tractorianos de Cabralunya.
      • Icona del comentari de: Marxem a maig 09, 2023 | 23:15
        Marxem maig 09, 2023 | 23:15
        No reconeixem la teva constitució
    • Icona del comentari de: Un a maig 13, 2023 | 16:12
      Un maig 13, 2023 | 16:12
      Efectivament, la UE com a tal serà l'última de reconèixer la nostra independència, i és a fora que cap anar a buscar els suports, com ja els teníem el 2017. I a la llisteta que dones et descuides Suïssa, el Marroc no l'hi veig gaire, però bàsicament és això, sí. Ara, torno a dir, els estats no s'ajuden: competeixen. La UE és uns altra cosa perquè hi ha unes forces internes que intenten que actuï com un únic estat i ara mateix el seu estatut està en moviment i en discussió. El reconeixement de la UE, de tota manera, vindrà abans que el d'Espanya (just abans, potser, però això és més difícil de dir.
  14. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 09, 2023 | 14:05
    Gonzalo maig 09, 2023 | 14:05
    Ya lo dijo Bismark. España es la nación más fuerte del mundo. Llevan siglos intentando destrozarse entre ellos, y no lo consiguen.
    • Icona del comentari de: Un a maig 11, 2023 | 10:40
      Un maig 11, 2023 | 10:40
      Del que havia estat espanya al que és ara, déu n'hi do com ha aconseguit destruir-se! I encara perdrà un tros més, és clar. I després ja veurem si encara en perd d'altres. No seria estrany, però això ja es veurà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa