El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Autodeterminació contra la inestabilitat que causen les fronteres dels estats

L’autodeterminació hauria de ser vista internacionalment com a solució i no com a problema. És el punt de vista que defensa Timothy Waters, professor i director associat del Centre per a la Democràcia Constitucional de la Universitat d’Indiana, al documental Autodeterminació. Una solució per a Europa. El mateix criteri que ha exposat en l’acte d’aquest divendres a la Casa Rius, a Barcelona, amb Clara Ponsatí. Els dos ponents del col·loqui eren dos dels protagonistes de curtmetratge, dirigit per Albert Lloreta i amb participació, entre d’altres, del filòsof i analista polític Jordi Graupera. De fet, Graupera, que fa just fa quatre anys estava en plena campanya electoral per a l’Ajuntament de Barcelona amb la seva candidatura de Primàries, continua la seva trajectòria com a membre del sector més indòmit de l’independentisme en l’equip d’un altre vers lliure del moviment, Clara Ponsatí. I avui ha sigut el presentador de l’acte, alhora que moderador del col·loqui i traductor de Waters i per a Waters.

El públic de l'acte de Clara Ponsatí en què s'ha presentat el documental 'Autodeterminació', veient el curtmetratge / S.B.
El públic de l’acte de Clara Ponsatí en què s’ha presentat el documental ‘Autodeterminació’, veient el curtmetratge / S.B.

El professor nord-americà, en un dels moments més distesos de la vetllada, ha recordat als dos centenars de persones que hi havia a la sala que el seu país es va independitzar fa poc més de 200 anys. La seva tesi és que el que realment genera inestabilitat és la rigidesa de les fronteres dels estats consolidats, i no la possibilitat de modificar-les amb processos democràtics. Com a recepta contra aquesta tensió, que sempre serà inevitable si hi ha minories que no són escoltades, Waters ha proposat per al dret internacional “un principi d’autodeterminació” i que “la voluntat de ser Estat tingui una sortida plebiscitària, a través d’un referèndum”. Aquest principi hauria d’actuar, com els drets humans, per compensar la gran força dels estats. Segons el professor, aquesta norma reconeguda internacionalment permetre organitzar referèndums i, encara que no fossin vinculants, sí que haurien d’obligar l’estat del qual la minoria es vol separar a seure a dialogar.

Tant Waters com Ponsatí han deixat clar és que, d’entrada, els estats consolidats –per exemple, els europeus i, per tant, de la mateixa Unió Europea– seran hostils als projectes de ruptura, com ho és el de Catalunya.

Clara Ponsatí reclama “fets i no discursos”

Malgrat que també té una llarga trajectòria acadèmica, Ponsatí ha parlat més com a dona d’acció. Consellera exiliada del govern de Carles Puigdemont que el 2017 va impulsar el referèndum de l’1-O, eurodiputada de Junts i Lliures per Europa i malson del jutge Pablo Llarena –que ara mateix està pensant quin ha de ser el seu pròxim pas contra ella després de la detenció esperpèntica de fa unes setmanes– ha estat rebuda amb una ovació, el públic dret i crits d’independència.

Per a Ponsatí, el que l’independentisme ha de tenir clar ara mateix és que calen “fets i no discursos”. Només amb fets “reaccionaran els estats i les institucions”. La clau és “estar disposats a jugar fora de les regles del joc que marca l’estat espanyol”. “Ningú estarà disposat a moure’s fins que no ens moguem nosaltres”, ha dit contra la idea que es va instal·lar el 2017 sobre la suposada i imaginària ajuda que es rebria des d’Europa. Fets haurien estat, per exemple, aplicar el mandat de l’1-O i intentar implementar la independència.

“La gent jove diu que encara podem fer la independència”

Com sol passar, a Ponsatí li ha caigut la pregunta sobre quins són els costos de la independència i si els independentistes estan realment disposats a assumir-los. “Després del fracàs del 2017 després de l’1-O, si ens hi tornem a posar hem d’haver après alguna cosa, una de les quals és que no érem prou conscients dels costos”, ha admès. “El que no sé dir és si estem disposats a assumir-los, ho sabrem quan ens hi posem, però jo crec que sí, perquè si no és que estem disposats a acceptar que els espanyols se’ns mengin i desapareguem”, ha advertit.

I per arrodonir el discurs, després d’advertir que ara mateix el més urgent és “combatre el cinisme”, ha garantit: “Cada vegada que parlo amb algú jove i li pregunto si creu que encara podem fer la independència, noi, tothom em diu que sí”. Un aplaudiment ha rebut aquest comentari com a final de la vetllada. A primera fila del públic hi havia la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, i la també jurista Neus Torbisco, vocal d’Òmnium Cultural i fins fa poc membre del govern del Consell de la República, col·laboradora de l’equip de realització del documental –els ha ajudat amb el guió– i vinguda expressament des de Ginebra, on viu i treballa.

Clara Ponsatí, d'esquena, en la presentació del documental 'Autodeterminació', amb Dolors Feliu i Neus Torbisco a la primera fila del públic / S.B.
Clara Ponsatí, d’esquena, en la presentació del documental ‘Autodeterminació’, amb Dolors Feliu i Neus Torbisco a la primera fila del públic / S.B.

Més notícies
La consellera de Presidència Laura Vilagrà i el president del Govern, Pere Aragonès / ACN
El Govern extingirà el contracte amb l’empresa de les oposicions
Notícia: El Govern extingirà el contracte amb l’empresa de les oposicions
Comparteix
El DOGC publica la resolució que deixa sense efecte les proves del 29 d'abril, que es repetiran l'1 i el 8 de juliol
El president de la Generalitat, Quim Torra
L’Audiència confirma la segona inhabilitació de Torra
Notícia: L’Audiència confirma la segona inhabilitació de Torra
Comparteix
La resolució encara pot arribar al Suprem
El 'decretazo digital' és vist com una mesura contra el Tsunami Democràtic (JORDI BORRÀS)
La Fiscalia s’agafa amb calma la causa del Tsunami Democràtic
Notícia: La Fiscalia s’agafa amb calma la causa del Tsunami Democràtic
Comparteix
Primer vol analitzar si hi ha delicte i, si n'hi ha si és competència de l'Audiència Nacional
Junts denuncia el Govern a la Junta Electoral per fer 'electoralisme' amb la campanya de prevenció d'incendis forestals | EP
Junts denuncia ERC a la Junta Electoral per “ús electoralista” del Govern
Notícia: Junts denuncia ERC a la Junta Electoral per “ús electoralista” del Govern
Comparteix
La formació impugna la presentació dels mitjans aeris de la campanya de prevenció d'incendis forestals i l'anunci de noves places de bombers

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jg a maig 13, 2023 | 08:57
    jg maig 13, 2023 | 08:57
    viene a que la detengan pero Llarena debe estar de finde en el ampurdan
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 13, 2023 | 11:11
      Pere LLimonera i Citronell maig 13, 2023 | 11:11
      Que tal detener a Llarena por no ser el juez predeterminado y saltarse la propia ley española que dice que está defendiendo? y hacer caso omiso de las leyes europeas que estan por encima de las españolas.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 13, 2023 | 20:32
        Gonzalo maig 13, 2023 | 20:32
        Vete a la comisaría y haz que lo detengan! Jajaja! De verdad.... Lo vuestro es de nacimiento o es que solo sois tontitos los días impares? Jajaja!
        • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 14, 2023 | 00:22
          Pere LLimonera i Citronell maig 14, 2023 | 00:22
          Vete una comisaria dice el quillo, si, a la de Via Layetana, seguro que Llarena se encontraria allí como pez en el agua.
  2. Icona del comentari de: Ferpinya a maig 13, 2023 | 09:15
    Ferpinya maig 13, 2023 | 09:15
    Molts cabells blancs...La joventut, on es?
  3. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 13, 2023 | 09:36
    Doctor Strangelove maig 13, 2023 | 09:36
    Diu que la iaia parla amb gent jove, doncs home, aquí el més jove és el nét del creador de "Cruz Verde", un tal Graupera que va boicoteijar al seu avi tornant-se un Mortadelo! Observant amb detall sempre són els mateixos, la "cara de mala llet" Feliu, i més i més vells hiperventilats que obviament viuen dels nostres impostos! En fi, aquesta gent ja no té edat per arreglar el país, i no els hi hem de demanar, això sí, els hi hem d'exigir que al menys no toquin allò que no sona! Doc.
  4. Icona del comentari de: JordiP a maig 13, 2023 | 11:25
    JordiP maig 13, 2023 | 11:25
    De fet, les fronteres estatals actuals (i no solament a Europa) són producte dels nombrosos enfrontament bèl·lics en els passats segles. En el moment d'acabar aquestes, moltes nacions estaven invadides i van quedar fagocitades. També moltes regions naturals van quedar partides pel front allà on el va deixar l'armistici. Resultat? Mateixa llengua, mateixes costums, mateix tarannà, mateixa religió a ambdós costats de la línia fronterera. Sol·lució? Una nova delimitació nacional basada en les regions geogràfiques, econòmiques, socials, religioses i lingüístiques naturals. Referèndums a manta. I després, que lliurement s'asociïn els territoris que ho desitgin.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 13, 2023 | 20:37
      Gonzalo maig 13, 2023 | 20:37
      Jajaja! Y todos los estados implicados van a acceder porque tú lo pidas.... Jajaja! Que ingenuos e infantiles sois.... Jajaja!
  5. Icona del comentari de: Sempre hi ha frikis a maig 13, 2023 | 12:08
    Sempre hi ha frikis maig 13, 2023 | 12:08
    El setembre passat del 2022 es va celebrar la "III Trobada Terra Plana Barcelona" que va acollir prop de 500 persones (bastants més que l'acte de la Ponsatí) i també amb la presència d'autoritats mundials sobre la matèria. L'acte de la Clara a Casa Rius té la mateixa importància i rigor intelectual qu'el dels terraplanistes però amb presentació més cutre i menys divertida. I Llarena segueix sense fer ullets a aquesta paia que el persegueix.
  6. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 13, 2023 | 12:08
    Gonzalo maig 13, 2023 | 12:08
    Y ahí van toneladas y toneladas de alfalfa para la borregada... Jajaja!
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 14, 2023 | 00:24
      Luisnomeacuerdo maig 14, 2023 | 00:24
      Si chico, las ovejas són catalanas son muy suyas.
  7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 13, 2023 | 14:05
    Doctor Strangelove maig 13, 2023 | 14:05
    Tarradellas ja ho va dir, en política és pot fer de tot menys el ridícul. Fer això l,únic que fa és deixar malament als catalans de soca-rel que paguem impostos per mantenir tota aquesta terregada! Doc.
  8. Icona del comentari de: Marededéusinyor... a maig 13, 2023 | 19:09
    Marededéusinyor... maig 13, 2023 | 19:09
    Per què no pujan al carro del acord de claretat que és la proposta del Govern i el que sempre ha dit ERC? Un referèndum pactat i vinculant és l'únic que acceptarà Europa, està bé que ara ho vegin, però anar per separat per no voler reconèixer els errors comesos és de criatures, o de corruptes prUcessistes cap enlloc que només volen dividir l'independentisme en capelletes mentres van cobrant sense avançar.
  9. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 13, 2023 | 21:15
    Luisnomeacuerdo maig 13, 2023 | 21:15
    Miralos los han soltado de la jaula para que descansen un rato de dar vueltas en la rueda como los lazihamster s que son. Pobrecillo les mean en la cara y se creen que está lloviendo.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a maig 14, 2023 | 00:25
      Gonzalo maig 14, 2023 | 00:25
      Los nazis tenian el poder, la policia y los jueces...
  10. Icona del comentari de: elMónCorruptgent.Cot a maig 14, 2023 | 10:19
    elMónCorruptgent.Cot maig 14, 2023 | 10:19
    Per què no hau publicat els comentaris d'aquest article aquest mati com si heu fet als altres articles? Censura corruptgent? Estem en campanya electoral, teniu por als comentaris que fan reflexionar però no segueixen la linea editorial corruptgent? Fa fàstic i basarda que a Catalunya, un mitjà de comunicació subvencionat amb els impostos del TOTS els catalans, fagi d'altaveu del partit més corrupte i incumplidor del País i censuri les opinions de la majoria dels catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa