El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’ANC diu que s’ha demostrat que Gran Bretanya “no és una unió voluntària”

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Dolors Feliu, ha carregat aquest dimecres contra la decisió del Tribunal Suprem del Regne Unit de no permetre la celebració d’un referèndum a Escòcia. Feliu ha assenyalat que el tribunal “nega la democràcia al poble escocès deixant palès que Gran Bretanya no és verdaderament una unió de nacions voluntària“. Segons l’ANC la resolució del tribunal britànic “posa en joc el principi de democràcia en blocar la voluntat d’un poble d’escollir de manera pacífica el seu futur”. Per això, l’entitat considera que aquesta resolució i la negativa prèvia del govern britànic de permetre un referèndum a Escòcia demostren que la via unilateral és l’única alternativa.

“Tot i les diferències entre Escòcia i Catalunya, en ambdós països maldem per aconseguir la independència de manera pacífica i democràtica davant d’estats que no volen ni sentir-ne a parlar”, ha assenyalat Feliu abans de valorar positivament la proposta de Nicola Sturgeon sobre les pròximes eleccions. “La decisió d’aprofitar les eleccions legislatives britàniques vinents per a convertir-les en unes eleccions plebiscitàries es presenta com una alternativa realista, sòlida i factible”, ha assenyalat Feliu.

La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en la conferència anual de l'Scottish National Party (SNP), el 9 d'octubre del 2022 / Andrew Milligan/PA Wire/dpa (Europa Press)
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en la conferència anual de l’Scottish National Party (SNP), el 9 d’octubre del 2022 / Andrew Milligan/PA Wire/dpa (Europa Press)

Feliu posa l'”expertesa” de l’ANC a disposició d’Escòcia

L’ANC sosté que Escòcia comença un camí que a Catalunya ja fa temps que s’ha posat en marxa i que la lluita per la independència del nostre país va “agafada de la mà d’aquelles lluites per la llibertat nacional que viuen altres nacions i pobles d’Europa”. Davant d’això, Feliu ha insistit en transmetre al poble escocès el suport dels independentistes catalans a la lluita d’Escòcia. En aquest sentit, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana ha posat “l’experiència i l’expertesa a disposició dels agents civils i polítics independentistes escocesos” per tal de “acompanyar i donar suport a les campanyes i accions cíviques de suport al plebiscit” que puguin fer-se a Escòcia.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a novembre 23, 2022 | 21:45
  Ricard novembre 23, 2022 | 21:45
  Home, des d'Escòcia ens van arribar declaracions plenes de condescendència que ens deien que només valia fer la independència amb un referèndum acordat. Be, doncs ja veiem si assoleixen la llibertat ho hauran de fer d'una altra manera. Ja no arribaran lliçons d'allà. En tot cas els anglesos no són uns salvatges racistes com els castellans. O sigui que ho continuen tenint millor a Escòcia.
  • Icona del comentari de: Resposta al del lliri a novembre 24, 2022 | 11:47
   Resposta al del lliri novembre 24, 2022 | 11:47
   Els anglesos són bastant més racistes i sobretot més efectius per imposar el seu poder. Ho han demostrat amb els seus procesos colonials i a Irlanda.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 24, 2022 | 12:34
   Gonzalo novembre 24, 2022 | 12:34
   En tot cas els anglesos no són uns salvatges racistes com els castellans. Pues mira lo que sucedió en Irlanda del Norte. Desde 1968 llevan más de 3 mil muertos. Y UK no se cortó un pelo en enviar al ejército. De verdad estáis dispuestos a asumir lo mismo? Por nuestra parte, ya conocéis la respuesta.
 2. Icona del comentari de: Tron a novembre 24, 2022 | 02:52
  Tron novembre 24, 2022 | 02:52
  Doncs exactament igual que aqui. Si no permeten un referendum ara imagineu fa 300 anys. La farsa d'espanya s'ha d'acabar ja, boicot general perque caigui aquest país d'una vegada.
 3. Icona del comentari de: la via de sant Kalashnikov a novembre 24, 2022 | 10:06
  la via de sant Kalashnikov novembre 24, 2022 | 10:06
  Les independències s'aconsegueixen fent-les, a base de fets consumats i, tot sovint, mont desagradables. No hem d'acceptar lliçons de ningú i menys dels que diuen voler "eixamplar bases", fer "embats democràtics" ni altres parides botifleres anestèsiques. Jo seguiré el camí del meu sant, expert en "desinfeccions" i "profilaxis" i, ben aviat, botxí del escurçonam castellà, i us convido a seguir-lo també. Слава Каталонії ! (de plantar cara de l'única manera efectiva els ucraïnesos en saben molt)
  • Icona del comentari de: MHP a novembre 24, 2022 | 12:50
   MHP novembre 24, 2022 | 12:50
   Val, quan comences?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa