Primers ministres i polítics rellevants europeus condemnen la repressió a Catalunya

Els governs de Bèlgica, Eslovènia i Escòcia es posicionen i demanen solucions polítiques

Les imatges de violència policial a Catalunya estan donant la volta al món i polítics de primera línia estan començant a prendre partit i a posicionar-se clarament al costat del poble i en contra de la repressió policial engegada per l'estat espanyol. Entre ells, els primers ministres de Bèlgica, Eslovènia i Escòcia, que han expressat la seva preocupació pels fets que han tingut lloc durant tota la jornada electoral. Charles Michel, el primer ministre belga, ha assegurat que la violència "no pot ser mai la resposta" i ha afegit que "condemnem totes les formes de violència i reafirmem la nostra crida pel diàleg polític".


 

 

El primer ministre eslovè, Miro Cerar, ha expressat la seva preocupació per la situació i ha fet una crida "al diàleg polític, a l'estat de dret i a solucions pacífiques". D'altra banda, Nicola Sturgeon, primera ministra escocesa, ha indicat que cada vegada està més preocupada per les imatges de Catalunya i ha assegurat que, "tots haurien de condemnar-les". També ha fet una crida a Espanya "perquè canvi les seves accions abans que algú resulti greument ferit". "Deixeu que la gent voti de forma pacífica", ha reblat.


 

 

El líder dels laboristes britànics, Jeremy Corbyn, ha estat un altres dels polítics europeus que s'ha posicionat clarament pel diàleg, i concretament ha demanat a la primera ministra britànica, Theresa May, que "demani a Rajoy que finalitzi la violència policial a Catalunya i busqui una solució política a aquesta crisi constitucional". Sobre les imatges de violència ha assenyalat que són "impactants" i que el govern espanyol les hauria d'aturar "d'immediat".


 

 

Jean Luc Mélenchon, principal líder de l'esquerra francesa, ha assenyalat que "l'estat espanyol ha perdut la seva sang freda. La nació no pot ser una camisa de força". Benoît Hamon, el líders dels socialistes francesos, també s'ha pronunciat i ha dit: "Al cor d'Europa, aquestes imatges de violència per evitar que les persones votin a Catalunya estan plenes de significats i amenaces".

 


Més declaracions

 

Sauli Niinistö (president de Finlàndia): "La situació de Catalunya sembla seriosa (...) El diàleg ha de començar". El ministre d'Exteriors de Finlàndia, Timo Soini, ha rebutjat la violència i ha fet una crida a asseure's "a la taula de negociació el més aviat possible". 

 

 

Linkas Linkevicius (conseller d'Exteriors de Lituània): "La càrrega emocional és forta, les ferides de desconfiança profundes, el diàleg amb el poble és obligatori per a Espanya. La violència no us ajudarà".

 

 

Philippe Couillard (primer ministre del Quebec): "Seguim la situació de prop. Quebec condemna tota forma de violència. La resposta: el diàleg entre les parts"


 

 

Guy Verhofstadt (president del grup parlamentari europeu ALDE): "És l'hora de la distensió. Només hi ha una solució negociada". 

 

 

Martin Schulz (expresident del Parlament europeu i líder dels socialistes alemanys): "L'escalada a Espanya és preocupant. Madrid i Barcelona han de destensar la corda i buscar el diàleg immediatament"

 

 

Dimitrios Papadimoulis (vicepresident del Parlament Europeu)

 

 

Portaveu del president de la República Txeca


 
Comentaris
Ma dura contra espanya

envia el comentari