Primer pas per reintentar la investidura de Carles Puigdemont a distància

JxCAT impulsa una reforma del reglament del Parlament, a la qual s'oposen diversos grups

La bancada independentista al Parlament
La bancada independentista al Parlament | JxCAT

 

El Parlament de Catalunya constituirà aquest dilluns la Comissió del Reglament, amb la missió de nomenar la ponència redactora que haurà d'abordar canvis en el reglament de la Cambra. Es tracta d'una reforma que impulsa JxCat i que, segons ha explicat el diputat Eduard Pujol, ha de servir per "posar al dia" certes eines de la institució que han de ser actualitzades. "Volem posar al dia el reglament del Parlament, que està pensat per quan la tecnologia no era la que tenim ara a l'abast i per quan en aquest Parlament hi havia una concòrdia i un 'fair play' que avui no existeixen", ha indicat. 

 

Fonts de JxCat expliquen que la seva idea és que es constitueixi la Comissió del Reglament perquè allà tots els partits formulin les "propostes" que considerin oportunes per millorar el funcionament de la Cambra. Les mateixes fonts afegeixen que, per descomptat, una de les propostes que portarà el grup de JxCat és la possibilitat d'investir "telemàticament" el president a l'exili, Carles Puigdemont.  Així, aquest dilluns el Parlament farà el primer pas per reintentar aquesta investidura a distància, però el camí que haurà de recórrer JxCat es preveu ple d'obstacles, ja que pesen diversos advertiments en contra d'aquesta investidura no presencial. En l'anterior legislatura ja es va abordar una reforma del reglament del Parlament per accelerar la tramitació de les lleis de 'desconnexió', la qual cosa va generar polèmica a la Cambra perquè diversos grups van defensar que una reforma així només es pot emprendre si hi ha consens de tots els grups.

 

 

 

El juny del 2016, davant la polèmica generada, els lletrats del Parlament van emetre un informe en què van defensar que qualsevol modificació del reglament ha de comptar "amb el més ampli consens possible" dels grups. La reforma del reglament per investir Puigdemont a distància és una qüestió que divideix els grups, ja que partits com Cs, el PSC i el PP ja han advertit diverses vegades que la investidura d'un president de la Generalitat ha de ser presencial, cosa que també han dit els lletrats i el Tribunal Constitucional.

 

 

JxCat ja ha intentat en aquesta legislatura dues vies per investir Puigdemont a distància i les dues han resultat fallides, però el propi president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat en diverses ocasions que una de les seves prioritats segueix sent deixar el seu lloc al president legítim. El primer intent va ser el 30 de gener d'aquest any, quan el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, va ajornar el ple d'investidura previst per a Puigdemont, contra el qual pesava l'advertiment de la justícia que, per ser investit, havia de comparèixer presencialment davant la Cambra i sota autorització judicial. El segon intent va ser a finals de maig, quan el Parlament va aprovar una llei per investir Puigdemont a distància, però cinc dies més tard va ser suspesa pel Tribunal Constitucional i JxCat i ERC van desistir de seguir endavant.

 

Comentaris