Primer motí al PDeCAT contra la futura direcció per les llistes tancades

Els associats volien llistes obertes i no pactes per a llistes tancades

 

 

Els associats del PDeCAT s’han cregut la democràcia interna i han començat a aplicar-la. I, fins i tot, abans que la nova direcció agafi el relleu de Marta Pascal. Ho demostra el primer motí que han hagut d’aturar dos homes de pes de les famílies del partit i que formaran part de la nova direcció, Damià Calvet i David Bonvehí, que han hagut de suar la cansalada per convèncer als associats que les llistes per l’executiva han de ser tancades. 

 

 

El debat ha començat a la ponència número dos que debatia l’estructura orgànica. Un debat d’esmenes en què els associats demanaven “desbloquejar” les llistes per escollir la direcció, l’eterna discussió per demanar llistes obertes. De fet, Bonvehí i el seu entorn havien propulsat llistes obertes per tal de mostrar vot de càstig.

 

Però la renúncia de Marta Pascal li ha fet canviar les tornes i apostar per bloquejar-les. Una fórmula que Pascal havia reclamat per defensar la part del seu equip que vol continuar a la direcció

 

Els associats no han vist clara la jugada i s’ha embolicat la troca perquè han reclamat en base el nou concepte de democràcia i transparència del que es vanta la formació, poder votar els candidats un a un, en format de llistes obertes. Una opció que ha guanyat adeptes a mida que avançava el debat.

 

Una situació que ha fet aixecar les orelles als comissaris polítics a la ponència de la nova direcció. Així han cridat a dos pesos pesants, com Calvet -virtual home de confiança de Josep Rull- i David Bonvehí, -l’ungit de Carles Puigdemont per administrar el partit. Tots dos han esmerçat tots els esforços per apagar el foc i no han acabat de calmar els ànims.

 

Calvet i Bonvehí han intentat convèncer de les virtuts de la unitat d’una llista tancada a la vista de la situació, argüint no només el valor de l’entesa de l’1-O com que els presos polítics estarien per les llistes tancades.  A quarts de dotze de la nit, el debat continuava a la ponència, sense tenir present com poc acabar el foc perquè fins i tot hi ha sectors que proposen presentar una llista alternativa per exigir la llibertat de vot amb tots els candidats que es vulguin presentar.

 

De moment, han aturat el cop però diversos associats asseguren que atiaran més el motí si continuen insistint en les llistes tancades. Finalment es va aprovar. 

 

Després d’aquesta polèmica en va arribar una més pujada de to, quan es va votar l’organigrama de de la Consell de Coordinació, l’òrgan que ha de negociar l’aparellament amb la Crida Nacional. En aquest punt, fins i tot, la batussa va arribar entre els integrants de la nova direcció i els associats que demanaven més explicacions sobre l’òrgan que no acabaven de veure clar ni la composició ni les funcions. Miquel Buch va amenaçar en abandonar la sala davant la pressió dels militants, Calvet va arribar a tirar papers a terra i Bonvehí i el conseller d’Interior se les van tenir davant l’astorament dels associats de la ponència.  

 

 

Nou comentari