El primer ministre francès defensa la immersió lingüística en català

El primer ministre francès, Jean Castex, ha aplaudit el model educatiu de la Bressola, una escola que educa en català els alumnes de primària de la Catalunya Nord. En una entrevista al diari El País, ha assegurat que la immersió lingüística en català “funciona“. Castex és exalcalde de Prada (Conflent), i assegura que a l’actual Estat francès ja no hi ha “la hipercentralització monàrquica que va voler esborrar els dialectes locals i les llengües regionals“.

Segons ell, la república francesa “ha permès un equilibri que ara intentem confirmar“. Ara bé, cal assenyalar que el Consell Constitucional ha vetat l’ensenyament en llengües diferents del francès en les escoles públiques, cosa que afecta a la llengua catalana, així com el bretó i el basc. Per la seva part, la Bressola ha celebrat les declaracions del primer ministre francès i n’ha destacat que els posi “com a model d’èxit d’educació en immersió lingüística”.

Aquestes declaracions de Castex sobre el català en una escola que ensenya a l’Estat francès arriben en un moment en el qual el català es troba especialment perseguit per l’Estat espanyol a les escoles catalanes. Fa uns dies el Tribunal Suprem va confirmar una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que mana que el 25% de les classes a l’escola catalana es facin en castellà. El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez Cambray, va enviar una carta als centres per instar-los a no aplicar aquesta mesura i seguir defensant els drets lingüístics dels infants catalans.

No obstant, això ha servit perquè una escola de Canet de Mar, el Turó del Drac, ja s’hagi vist obligada a aplicar aquest 25% de castellà, ja que els pares d’un alumne de P5 han imposat aquesta llengua als companys de classe del seu fill a través de la justícia. El TSJC els ha donat la raó, i això ha provocat protestes i mobilitzacions de la resta de famílies, que volen que els seus fills segueixin sent educats en català a Catalunya.

Comentaris

  JordiP Desembre 11, 2021 | 20:36
  Quin és el nivell de democràcia d'un país on els jutges es dediquen aplicadament i iterativament a modificar les lleis més importants que regulen la convivència de la gent?
   Tu te has leído la LEY de la GENERALITAT? Desembre 11, 2021 | 21:25
   Léete este extracto de la Política Lingüística de la Generalitat. Lo lees y me decís quien tiene razón, si los manifestantes o los padres que defienden sus derechos como bien pone la Ley de la GENERALITAT: ( si lee esto “Europa”, que no le obliguen a hacer más Castellano aún y ya me explicas lo de tu comentario de los Jueces.. ) ………ARTICLE 14 1. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, ho és també de l'ensenyament en tots els nivells educatius. 2. Els infants tenen dret a rebre el primer ensenyament en llur llengua habitual, ja sigui aquesta el català o el castellà. L'Administració ha de garantir aquest dret i posar els mitjans necessaris per fer-lo efectiu. Els pares o els tutors poden exercir-lo en nom de llurs fills instant que s'apliqui. 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari. 4. Tots els infants de Catalunya, qualsevol que sigui llur llengua habitual en iniciar l'ensenyament, han de poder utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final dels estudis bàsics. 5. L'Administració ha de prendre les mesures convenients perquè: a) els alumnes no siguin separats en centres diferents per raons de llengua; b) la llengua catalana sigui emprada progressivament a mesura que tots els alumnes la vagin dominant.
    Morganitzer Desembre 13, 2021 | 17:22
    O respectes el dret d'aquests pares a fer que el seu fill rebi l'ensenyament en espanyol o respectes els drets de la resta de pares que volen seguir amb l'actual model. Si no vols fer canviar la majoria per a un de sol pots crear una línia sola per a aquest alumne. Tu mateix.
   Realitat Desembre 11, 2021 | 22:54
   El jutges no estan modificant cap llei, no poden. Llegeixte la llei siusplau, el que diuen els jutges es dins de la llei sino no es podria fer, una altra cosa es que agradi o no, de fet el 25% s'hauria d'aplicar a tots els centres i nomes es fa quan denuncien a algun per no fer-ho.
   Hipocresia Desembre 11, 2021 | 23:30
   Tu problema es que crees que el millón de indepes que hay piensan lo mismo que los otros 6,5 millones que no lo son. Sobre la " modificación " que hablas - a lo mejor lo han aprendido con la gene, que es especialista en adaptar todo a su gusto. Ejemplos - cambiar el nombre de San Carlos de la Rápita aunque en las urnas ninguna opción cumplió con los requisitos. ¿ Sigo ?
  Este hombre se habrá leido la ley de la GENERALITAT? Desembre 11, 2021 | 21:00
  Le invito a este señor que se lea este extracto de la Política Lingüística de la Generalitat. Lo leís y me decís quien tiene razón, si los manifestantes o los padres que defienden sus derechos como bien pone la Ley de la GENERALITAT: ( si lee esto “Europa”, que no le obliguen a hacer más Castellano aún ………ARTICLE 14 1. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, ho és també de l'ensenyament en tots els nivells educatius. 2. Els infants tenen dret a rebre el primer ensenyament en llur llengua habitual, ja sigui aquesta el català o el castellà. L'Administració ha de garantir aquest dret i posar els mitjans necessaris per fer-lo efectiu. Els pares o els tutors poden exercir-lo en nom de llurs fills instant que s'apliqui. 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari. 4. Tots els infants de Catalunya, qualsevol que sigui llur llengua habitual en iniciar l'ensenyament, han de poder utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final dels estudis bàsics. 5. L'Administració ha de prendre les mesures convenients perquè: a) els alumnes no siguin separats en centres diferents per raons de llengua; b) la llengua catalana sigui emprada progressivament a mesura que tots els alumnes la vagin dominant.
  Ricard Desembre 11, 2021 | 21:03
  França no és cap exemple a seguir. La Bressola tira endavant malgrat França. Segons Castex la llengua francesa es el nervi de la unitat de la "nació francesa". Avui en dia no poden dir segons quines coses, però el fons és tractar les llengües diferents del francès com a realitats regionals o folclòriques, sense un compromís seriós per la seva pervivència.
  Sapiens Desembre 11, 2021 | 23:01
  La llengua catalana a l'estat espanyol no estarà be, pero no es pot comparar a com està a l'estat frances, allà res de català a cap escola publica, res de català a res public, allà si que l'estan exterminant, aviat cap català de frança no sabrà català, molt lluny del que passa aqui. El ministre frances ha de tenirlos quadrats si critic espanya per això quan a frança fan el 0%
  Luisnomeacuerdo Desembre 11, 2021 | 23:46
  Ya ya , me gustaría ver a los fascistillas independentistass de tractoria haciendo estos desmanes en el descentralizado y autonómico estado francés, se les habían acabado las tonterias pero hace mucho tiempo. Un buen 155 mano de santo.
  Canet de Mar, el pueblo más asqueroso de Europa. Desembre 12, 2021 | 01:01
  Reenviar este slogan a la máxima ciudadanía posible; ¿por cierto este elemento también aplaude el vergonzoso acoso a un niño de cinco años por los mierdas supremacistas?.
  CAT-NORD Desembre 12, 2021 | 03:01
  S'ha de fer la independència amb la catalunya nord, junts fan la força que es necesita per fer un nou país.
  Català Desembre 12, 2021 | 07:24
  Doncs el nivell de l' Estat Espanyol. Aquest.
  Català Desembre 12, 2021 | 07:24
  Doncs el nivell de l' Estat Espanyol. Aquest.
  Pere LLimonera i Citronell Desembre 12, 2021 | 11:22
  O sea, que en Francia "el Consell Constitucional ha vetat l’ensenyament en llengües diferents del francès en les escoles públiques" luego, no hay Inmersión NINGUNA en Francia; y NO la va a haber... menos aun ahora, que se han percatado del movimiento fascistoide que se ha creado con ellas en Catalunya... En una nación donde se ha dado exceso de tolerancia y una serie de amplia autonomía en las regiones, como un gesto de buena voluntad, para incrementar el bienestar social y la Democracia y par contentar a todos los elementos de la sociedad, pero como estatus final de la cuestión, una parte de la sociedad, los 'bojos' y abducidos, se han dedicado a falsificar Historia y cultura y a adoctrinar en Falacias hasta crear un verdadero conflicto social... Va ser que No; y en Francia menos aun... - Si en un sistema educativo donde se ceden las competencias se traiciona la buena voluntad del Estado de la Nación, con el objetivo de erradicar de esa región la lengua común de todos los habitantes del país, que es ademas lengua común administrativa de todos y todo el país, reduciendo las horas de su aprendizaje en la escuela a 1-2 horas por semana (que en muchos casos se dan en Catalán para aprender Español como lengua "extranjera") y anular así la misma de la sociedad impidiendo que los chicos aprendan realmente a leer y escribir en la lengua común (como no sea por Ciencia Infusa o por aparición del Espíritu Santo); y ademas se montan 'pollos' inconcebibles en cualquier mente y/o país democrático cuando los organismos del Estado de la Nación dicen que se debe estudiar en la lengua común y oficial (pero, oprimida y represaliada en la Escola) del país en un 25% al menos, para TODOS los alumnos, es que la cosa no funciona claramente... Se ha hecho mal y lo que habrá que hacer es Retirar ciertas competencias a las autonomías regionales, y punto pelota... - Cuando en la UE se pongan las pilas van a exigir al menos 50% de clases en Español en toda Cataluña, eso si no se exige que los chicos de lengua materna castellana den al menos 75% de las clases en su idioma... entonces se acabarán las tonterías... Eso mientras España esté en la UE, si no fuera el caso, sería el Estado el que se encargaría y punto. Algunos buscan un conflicto de la nada, obviamente; o por puro supremacismo.. NO entiendo que quieran llevar a mas el conflicto... Ni entiendo a los que buscan que, al final, Aragón tenga playa... Andar creando problemas cuando ha habido habla castellana en Catalunya desde 1400, al menos, aun cuando no fuera mayoritaria entonces; cuando el Catalán no es sino un dialecto Occitano traído por colonos franceses de hace unos pocos siglos; cuando nadie pretende eliminar el catalán, a pesar de las falacias extendidas por los radicales del Nacional-Catalanismo de Patrias Inventadas; y cuando mas del 65% de los Catalanes hoy día tienen como lengua materna el español...
  Ricard Desembre 12, 2021 | 11:32
  Els comentaristes xenofobs són experts en lleis... perquè les fan ells. I si no les fan les corregeixen les instàncies superiors que ells controlen. Se'ls en refot si els nens saben català. El que volen és que el català es perdi. És el seu gran enemic. I per extensió els catalans quan emprem el català, o l'aranès, també som els seus grans enemics. La seva opció és el nostre extermini cultural i, si cal, físic. Prou de intentar pensar bé d'ells. Em remeto a la història. Es posen histèrics i violents sempre que cal.
   Gonzalo Desembre 12, 2021 | 19:44
   Léete este extracto de la Política Lingüística de la Generalitat. Lo lees y me decís quien tiene razón, si los manifestantes o los padres que defienden sus derechos como bien pone la Ley de la GENERALITAT: ( si lee esto “Europa”, que no le obliguen a hacer más Castellano aún y ya me explicas lo de tu comentario de los Jueces.. ) ………ARTICLE 14 1. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, ho és també de l'ensenyament en tots els nivells educatius. 2. Els infants tenen dret a rebre el primer ensenyament en llur llengua habitual, ja sigui aquesta el català o el castellà. L'Administració ha de garantir aquest dret i posar els mitjans necessaris per fer-lo efectiu. Els pares o els tutors poden exercir-lo en nom de llurs fills instant que s'apliqui. 3. La llengua catalana i la llengua castellana han d'ésser ensenyades obligatòriament a tots els nivells i els graus de l'ensenyament no universitari. 4. Tots els infants de Catalunya, qualsevol que sigui llur llengua habitual en iniciar l'ensenyament, han de poder utilitzar normalment i correctament el català i el castellà al final dels estudis bàsics. 5. L'Administració ha de prendre les mesures convenients perquè: a) els alumnes no siguin separats en centres diferents per raons de llengua; b) la llengua catalana sigui emprada progressivament a mesura que tots els alumnes la vagin dominant.
  Limonada Desembre 12, 2021 | 12:46
  Si se aplica la sentencia del 25 por ciento en español, muchísimos colegios que enseñan prácticamente en español, tendrán que obedecer la ley y ajustarse al 25 por ciento. Saldrá ganando y con gran diferencia el catalán. Creo que ya se podrían denunciar los colegios que no la cumplan.

Nou comentari