El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez obre la porta a noves mesures per rebaixar el rebut de la llum
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que prendrà noves mesures per aconseguir rebaixar el rebut de la llum “si cal”. Aquestes es sumarien al pla de xoc que el Consell de Ministres va aprovar durant el mes de setembre i que han resultat ser un fracàs perquè no han servit per aturar la pujada. El decret-llei que es va aprovar llavors i que aquest dijous va ser convalidat pel Congrés inclou la rebaixa de l’IVA de la llum del 21 al 10%, la reducció del 5,1% al 0,5% l’impost especial de l’electricitat i la suspensió de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica (7%). La mesura més polèmica del paquet, però, és la que preveia retallar 2.600 milions de “beneficis extraordinaris” a les elèctriques.

De fet, les elèctriques van posar el crit al cel i fins i tot van amenaçar amb aturar les centrals elèctriques. Les pressions han aconseguit que el govern espanyol matitzi la mesura, i només l’aplicarà a aquelles companyies que no ofereixin nous contractes a preus preescalada del cost de l’energia. El matís, de fet, va arribar després d’una reunió dels presidents de Naturgy i Iberdrola amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, que durant el ple del Congrés ja va obrir la porta a relaxar la mesura. El paquet sencer va sortir convalidat del Congrés gràcies a l’esquerra parlamentària, entre la qual, ERC i la CUP, que van donar llum verda a les mesures del govern espanyol.

A banda, en una entrevista aquest dijous a la nit a La Sexta, el president espanyol ha mantingut la promesa que a final d’any el que hauran pagat els consumidors serà similar al que van pagar el 2018 i ha assegurat que el subministrament de gas està assegurat malgrat la tensió entre Algèria i el Marroc, que podria derivar en una crisi geopolítica.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: en fi a octubre 15, 2021 | 11:35
    en fi octubre 15, 2021 | 11:35
    però si ahir et vas baixar els pantalons, davant la pressió de les elèctriques, ara que faràs, tanca la llum. Au va il·luminat
  2. Icona del comentari de: Que Majo el Sanchez, a octubre 15, 2021 | 14:47
    Que Majo el Sanchez, octubre 15, 2021 | 14:47
    Hombre ahora con los millones en multas a los caciques cagalane, algo tendria que bajar la Llum.
  3. Icona del comentari de: ciutadà a octubre 15, 2021 | 15:25
    ciutadà octubre 15, 2021 | 15:25
    Aixó no s'ho creu ni borratxo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa