El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un pressupost per revertir les tisores: 3.070 milions més en despesa social
  • CA

Fotografia inèdita al departament d’Economia de la Generalitat. El Govern de JxCAT i ERC i els Comuns han rubricat un acord per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat, just dues setmanes després que els republicans avalessin un executiu de coalició entre PSOE i Podemos, i el mateix dia en què s’ha conegut que l’Ajuntament de Barcelona podrà tirar endavant els pressupostos per al 2020 amb el suport de JxCAT, que se suma a l’acord assolit pels Comuns amb ERC. Acord a banda i banda de la plaça de Sant Jaume, una circumstància inèdita fins ara que permet desencallar la llei més important d’ambdós executius, i que sobretot dona aire al Govern català.  “Tenim uns molt bons pressupostos, després d’anys d’austeritat imposada, una situació en la qual no podíem posar al servei de la ciutadania tots els recursos. Però avui posarem en marxa uns pressupostos que posaran al dia aquesta situació”, ha explicat el vicepresident Pere Aragonès, que ha avançat que els pressupostos arribaran al Parlament abans que acabi el mes “amb garantia d’èxit”. 

Amb aquest acord, la Generalitat passarà pàgina a les successives pròrrogues pressupostàries des que es van aprovar els darrers comptes, el 2017. En aquella ocasió, els Comuns, PP, CS i PSC hi van votar en contra –contenia una partida destinada al referèndum- i la CUP va donar 3 vots a favor i 7 abstencions com a forma de protesta pel que considerava un pressupost poc social. “Hi ha una convicció que hem compartit tant el Govern com els Comuns, i és que cal prioritzar els interessos de la ciutadania, i per tant és imprescindible que Catalunya compti amb uns pressupostos. I en aquest sentit vull agrair el suport i el treball del grup parlamentari dels Comuns”, ha dit Aragonès, que ha recordat que l’austeritat es va començar a produir fa una dècada amb l’executiu de Rodríguez Zapatero (PSOE). De fet, el vicepresident ha denunciat que l’Estat ha aplicat unes polítiques d’austeritat “molt més exigents amb la Generalitat que no pas amb el mateix Estat, que mentre Catalunya complia, l’Estat incomplia reiteradament”.

Un infant a les portes de l'escola bressol El Xic

Un infant a les portes de l’escola bressol El Xic

“Per tal de donar resposta a les principals prioritats polítiques, la despesa no financera no finalista de la augmenta en 3.070 MEUR”, es concreta al text de l’acord. A més, s’anuncia un “increment de les inversions reals i de capital de la Generalitat i el conjunt del sector públic, per a situar-les prop de 2.000 MEUR, que suposa un 25% més que al 2017”. També es remarca la necessitat de “reclamar els compromisos pendents de l’Estat en matèria d’infraestructures així com defensar el relaxament dels objectius d’estabilitat pressupostaria”.

 

58 compromisos d’inversió 

El Govern i els Comuns han pactat quatre eixos en els quals s’invertiran aquests 3.070 milions extra, entre els quals hi ha la recuperació de la inversió en escoles bressol (70 milions) i s’incrementa la despesa en beques menjador (+15 milions). S’actuarà en els eixos de qualitat institucional i serveis públics, reducció de les desigualtats, de gènere i de territori, el coneixement i la innovació econòmica, i finalment, un horitzó d’emissions zero i residus. En l’àmbit de la Salut, s’incrementarà la plantilla en 1.400 efectius, sumant un total de 8.000 persones entre el 2017 i el 2020, ha anunciat Aragonès, que compta una despesa extra de 900 milions respecte als darrers pressupostos. Les taxes universitàries es reduiran una mitjana del 30%, i s’incrementa un 15% la partida destinada a l’emergència habitacional.

“Aquest pressupost permet projectar el país cap al futur, perquè a més d’atendre les necessitats més immediates, situem el país preparat per als reptes del futur i recuperem el pols inversor de la Generalitat”, ha defensat el vicepresident de la Generalitat, en una roda de premsa posterior a una trobada amb la portaveu del Govern, Meritxell Budó, i la portaveu parlamentària dels Comuns, Jèssica Albiach. Aragonès també ha dit que “es comença a dibuixar la Catalunya que tindrem d’aquí a deu anys, i la gran virtut del pressupost és haver posat d’acord diverses forces parlamentàries que pensem diferent, això no havia passat en dècades. Encetem una nova etapa de voluntat col·lectiva de treballar pels ciutadans, i que treballa de bracet amb els reptes de la comunitat internacional, com la lluita contra el canvi climàtic”, ha conclòs Aragonès. 

Ara bé, el vicepresident ha remarcat que, “jo que sóc independentista i d’esquerres”, que “no puc estar satisfet amb un pressupost autonòmic, però encara estem lluny d’un pressupost d’una Catalunya independent”, i ha insistit que en els propers anys cal trobar una solució política “perquè els recursos sempre estaran molt més ben posats allà on decideixi la ciutadania de Catalunya i no pas un govern espanyol”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa