El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Portes Obertes del Catalanisme demana una Diada “de tothom”
  • CA

L’entitat Portes Obertes del Catalanisme ha demanat a través d’un comunicat una Diada “de tothom”, tot recordant que l’any 1980 el Parlament de Catalunya va escollir la data de l’onze de setembre com a festa nacional de Catalunya pel caràcter de “símbol de la perseverança” dels catalans “en defensa de les llibertats i de l’autogovern”. Per això considera que la Diada ha de ser “inclusiva, unitària i transversal” i “reflex de la pluralitat”. Lamenta, en aquest sentit, que partits i entitats independentistes vulguin “monopolitzar-la” i convertir-la en “simple altaveu” d’una opció que “exclou més de la meitat” de la població i “menysté” el marc constitucional i estatutari. També critica que el Govern, i el seu president, “utilitzen de manera arbitrària” el significat de la Diada.

L’entitat es nega a acceptar la utilització “sectària” d’aquesta festivitat i critica els plantejaments independentistes, incapaços, segons els seu parer, de trobar “sortides reals basades en el diàleg, la negociació i el compromís” amb les necessitats “reals” dels catalans i els “valors” de l’Estat de Dret.

Pel que fa a la sentència del judici als líders polítics i socials independentistes, l’entitat recorda que s’ha manifestat “reiteradament” en contra de la judicialització de la política i demana a totes les forces polítiques, socials i econòmiques “sense excepció” a fer un “exercici de responsabilitat” per “recuperar la unitat civil”, reafirmar les institucions catalanes i “enfortir” l’autogovern.

Finalment, Portes Obertes del Catalanisme demana fer “un pas endavant a favor del diàleg” al sí de la societat catalana, i considera que “cal reconèixer la profunda crisi de confiança, de credibilitat i de governabilitat” que té Catalunya com a pas previ per afrontar els reptes del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa