Pontevedra retira el nom de Joan Carles I de la llista de carrers per “higiene democràtica”

L'Ajuntament ja va declarar Mariano Rajoy "persona no grata" quan era president del govern espanyol

L’Ajuntament de Pontevedra, governat pel BNG, ha aprovat aquest dilluns retirar el nom de Joan Carles I de la llista de carrers de la ciutat en un “acte de justícia, decència i higiene democràtica”. A partir d’ara l’avinguda que portava el nom del rei emèrit passarà a denominar-se Virxinia Pereira, en homenatge i com a reconeixement de la ciutat a la figura d’aquesta galleguista i garant del llegat de Castelao.

La decisió ha estat aprovada amb els vots del Bloc Nacionalista Galego (BNG) i del Partit Socialista, mentre que els regidors del Partit Popular i el regidor no adscrit, Goyo Revenga, han votat en contra. La regidora de Cultura del BNG, Carme Fouces, ha destacat que “avui és un dia històric que quedarà gravat en el relat de la ciutat”.

La regidora del BNG ha defensat aquesta proposta per les informacions que apunten al cobrament de comissions per part del monarca de “dubtosa procedència” i que “ocultava a Suïssa per a amagar així aquests diners al fisc del seu propi regne”. Un comportament que “avergonyeix” fins als “monàrquics decents”, ha dit. Fouces ha aplaudit que Pontevedra en comptes de tenir un carrer dedicat a un “corrupte” tindrà un lloc “que parlarà de dignitat, lliurament, servei públic i decència” com representa Virxinia Pereira, una dona “que va sacrificar la seva vida còmoda per lluitar per una Galícia lliure, pròspera i sense rei”.

El portaveu del grup municipal socialista, Tino Fernández, també ha insistit que els principis i valors del rei emèrit estan “qüestionats” no pel govern municipal de Pontevedra, sinó per la pròpia Casa Reial i el seu hereu, Felip VI, que va renunciar a l’herència del seu pare “per a preservar l’exemplaritat de la Corona”.

El PP considera que amb aquesta actuació el govern de l’alcalde Miguel Anxo Fernández Lores, “amb el seguidisme i la submissió del PSOE”, torna “a insultar” a una persona, com ja va fer amb Mariano Rajoy quan el llavors president del Govern va ser declarat pel ple “persona no grata”. El portaveu del PP, Rafa Domínguez, ha lamentat aquesta decisió política “que no millora en res la vida dels de Pontevedra” i ha insistit en què no hi ha retret jurídic o penal algun sobre Joan Carles I que justifiqui aquesta mesura.

Nou comentari