El ponent de l’informe del CoE sobre polítics empresonats visitarà els presos polítics

El letó socialista Boriss Cilevics es reunirà amb el govern català i l'espanyol

El ponent de l’informe del Consell d’Europa (CoE) sobre polítics empresonats a Europa veurà els presos independentistes durant la visita a Catalunya i a Madrid que està realitzant aquesta setmana. Segons apunten fonts coneixedores de la visita, el letó socialista Boriss Cilevics, encarregat de realitzar l’informe que inclourà la situació dels presos a Espanya i Turquia, també es reunirà amb el govern català i l’espanyol. La visita de Cilevics a Catalunya i Madrid és del 3 al 6 de febrer i, segons fonts consultades, el ponent vol tenir enllestides “el més aviat possible” les conclusions de l’informe, malgrat no han volgut donar més detalls.

En un document preliminar, Cilevics es preguntava si es pot condemnar amb “llargues penes de presó als líders independentistes per organitzar un referèndum”. El ponent reconeixia que és probable que el cas acabi en mans del Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg. No obstant, assegurava que “no dubtarà” a l’hora “d’assenyalar problemes sistemàtics” com el que podria haver-hi a Espanya.

Aquest futur informe sobre l’estat espanyol i el turc va ser impulsat per un grup d’una vintena de diputats del CoE el passat gener, però fonts de l’organització recorden que el text amb les conclusions del ponent haurà de ser aprovat pels membres de l’Assemblea. Malgrat no es volen donar més detalls de la investigació, fonts consultades per l’ACN asseguren que l’informe s’intentarà finalitzar “el més aviat possible”.

Així, Cilevics haurà de presentar l’informe final que inclogui una “resolució o recomanació” al comitè de Drets Humans, que podrà presentar esmenes al text abans que sigui votat. El Consell d’Europa és una organització centrada en la defensa dels drets humans que agrupa 47 estats europeus i té seu a Estrasburg.

Nou comentari