Podem anuncia un acord per “derogar” la ‘llei mordassa’ i el PSOE el desmenteix

Podem ha anunciat aquest dijous que ha arribat a un acord amb el PSOE per “derogar” la ‘llei mordassa‘ del PP. Tanmateix, el PSOE ho ha desmentit poca estona després. En aquest vodevil retransmès en directe en què s’ha convertit les darreres setmanes la relació entre els dos socis del govern de coalició espanyol, aquest dijous s’ha produït un capítol més en relació a un dels compromisos del pacte que mantenen i que va donar a Pedro Sánchez l’accés a la Moncloa després d’una repetició electoral. Igual que la derogació de la reforma laboral –que finalment no serà una derogació, sinó una modificació dels punts que es pactin–, l’altra gran polèmica és la derogació també promesa de l’anomenada llei mordassa, la llei de seguretat ciutadana 4/2015, que va substituir la 1/92, o llei Corcuera.

Avui, a través d’una piulada al seu compte de Twitter, la secretària general del partit i també ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha explicat que aquesta mesura era un dels pilars fonamentals de l’acord de coalició entre la seva formació i els socialistes. Segons han informat fonts de Podem a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), aquest acord aborda aspectes sobre el dret de reunió i el dret a manifestació, a més dels diners que poden arribar a costar segons quines multes així com posar punt i final a les sancions per prendre i difondre imatges en manifestacions, a no ser que aquestes “afectin el dret a la intimitat o la seguretat dels policies i les seves famílies”.

Podem assegura que ara només caldrà que es comuniquin les manifestacions d’esdeveniments que es puguin preveure, com l’1 de maig o el 8 de maç, per exemple. Així mateix, no farà falta comunicar manifestacions que es produeixin de manera espontània per fets “immediats”, com per exemple la sentència de la Manada. Ara bé, aquestes manifestacions sí que seran sancionables si acaben provocant violència o alteració de l’ordre públic.

Les mateixes fonts apunten a l’ACN que hi ha canvis sobre els registres corporals que pot practicar la policia, així com la identificació de ciutadans, ja que els agents hauran de deixar ara “constància escrita” del motiu pel qual es fa un registre a la via pública. Així mateix, la quantitat de diners de les multes s’haurà d’aplicar” sempre” sota criteris de “proporcionalitat“. Així mateix, es prioritzaran les “sancions de tipus restauratiu” per davant de les de caire econòmic. Ara, i segons aquestes fonts, el temps d’identificació en una comissaria serà d’un màxim de dues hores.

La versió dels socialistes

El problema per a Podem és que poca estona després el portaveu de l’executiva del PSOE, Felipe Sicilia, ha negat que hi hagués cap acord, en declaracions a La Sexta. Segons la seva versió, encara s’està negociant. “Avancem amb les tasques, la tramitació segueix i aviat podrem dir que el govern compleix”, ha dit. Ha recordat que en la mateixa direcció “hi ha una iniciativa del PNB al Congrés i s’hi està treballant”.

Comentaris

    Robert Novembre 04, 2021 | 14:14
    Un gran acord demostren tenir. Com el d'ER amb el PSOE que diuen que acorden no sé què i el PSOE mai no ho compleix. Molt bons negociadors ER i podemos jajajaja.
    Català Novembre 05, 2021 | 07:15
    Com voleu que deroguin una llei que els va de primera?. Els permet dur a terme tota mena d'arbitrarietats sense infrigir cap llei.

Nou comentari