El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Podem es distancia del nou partit dels Comuns
  • CA

 

Podem es distancia de la construcció del nou partit dels Comuns. La formació que encapçalen Albano Dante Fachin i Joan Giner justifica que els mecanismes per a formar el nou subjecte polític no compleixen els requisits de Podem. En una roda de premsa d’aquest dilluns al matí, la secretària d’Organització, Ruth Moreta, ha justificat aquest allunyament perquè la creació del nou partit no està garantint la participació directa de la militància podemita.

 

La direcció ha assegurat que, si les condicions de Podem continuen sense complir-se en el procés de construcció del nou partit d’Ada Colau i Xavier Domènech, el partit lila no en formarà part. Els de Dante Fachin no volen quotes ni llistes tancades, com consideren que és l’equip que lideraria Domènech, anomenada llista de consens. 

La direcció de Podem nega que el problema sigui de quotes i noms, i només de participació, i ha reiterat que la dificultat és per “un problema tècnic”. La formació morada vol que els seus 52.000 militants puguin votar directament a la pàgina web de Podem, en comptes d’haver-ho de fer a la pàgina d’Un País en Comú. “Cal garantir una participació àmplia, plural i majoritària”, ha repetit Moreta.

Així, Podem considera que no permetre que les bases de Podem votin a través de la seva pròpia web és una “trava”. I és que la direcció del partit considera que la seva militància ha de poder participar com ho ha fet fins ara en els diversos processos interns. “Han de votar com sempre ho han fet”, ha afegit Moreta, en referència a les bases.

 

La secretària d’Organització ha insistit que el sistema de votació de Podem “és un model a nivell europeu”, i ha subratllat que la direcció no entén per què els inscrits al partit no poden participar de la mateixa manera que han fet anteriorment. “Ara mateix no es donen les condicions per continuar participant en la construcció del nou partit”, ha deixat anar Moreta.

La militància vota dimecres

 

Per tot això, les bases de Podem decidiran aquest dimecres si participen o no en la construcció de la nova formació, que té en Colau i Domènech els principals arquitectes. Si res no canvia en la construcció del partit dels Comuns, i si la militància podemita ho avala, Podem no formarà part de la confluència i podria presentar-se per separat en les properes eleccions al Parlament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa