El PNB proposa enderrocar el Valle de los Caídos

Esteban diu que al seu partit li és igual que s'anul·lin els judicis del franquisme: "Per a nosaltres, una condemna franquista, és una medalla"
El portaveu del Partit Nacionalista Basc al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban
El portaveu del Partit Nacionalista Basc al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban | ACN

El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, proposa enderrocar el Valle de los Caídos i creu que el PP i Ciutadans "competeixen" per "captar els vots dels que se senten els hereus de la dictadura", en no donar suport al decret de llei del govern espanyol per exhumar les restes de Francisco Franco. En una entrevista a Europa Press, Esteban rebutja que el mausoleu franquista pugui convertir-se en "un Arlington" -cementiri nord-americà on estan enterrats veterans de totes les guerres nord-americanes-. A més, ha assegurat que al PNB li és igual que s'anul·lin els judicis del franquisme. "Per a nosaltres, una condemna franquista, és una medalla", ha assegurat.


 

No obstant això, sí que l'importa que al Congrés dels Diputats s'exposin encara retards franquistes "com si fos una espècie de continuació de les Corts" del règim de Franco. El dirigent del PNB creu que la cambra baixa convalidarà l'exhumació de les restes del dictador i considera que la postura dels populars i de la formació taronja, que no donaran suport a la iniciativa, es justifica que "una part important dels que donen suport a aquests partits se senten hereus de les gents que van donar suport a la rebel·lió i a la dictadura franquista". Al seu judici, "no és comprensible" que "estiguin en aquesta tesitura formacions democràtiques en un país democràtic", i considera que "hi haurà un intent d'aturar per totes les vies" l'exhumació de les restes de Franco.


 

"El terrible és com entenen la història alguns al país, perquè és com si aquí no hagués passat res i com si els 40 anys de dictadura no són res", ha afegit, per destacar que el Valle de los Caídos és "un mausoleu fet a la major glòria del dictador amb restes de persones, a les famílies dels quals ni els van preguntar si els anaven a portar o no allà. Està fet amb treball forçat de presoners republicans a la major glòria del dictador", ha lamentat. Per això, creu que "no té cap sentit" aquest monument, com tampoc "que els quadres dels presidents de les Corts franquistes segueixin penjats encara en els passadissos del Congrés dels Diputats".


 

Segons ell, això "és comprensible" per a les persones que defensen "aquesta Espanya universal i lineal", i que creuen que "això forma part de la història". "Sí que forma part de la història, però el que no pot ser és que es consideri que el Congrés dels Diputats actual és una espècie de continuació de les corts franquistes i que allò va ser una espècie d'adaptació als temps d'una continuïtat històrica", ha advertit. Aitor Esteban ha rebutjat categòricament que la cambra baixa pugui "ser comparada a les corts franquistes", i ha assenyalat que, si "presidents i grans homes no han tingut mausoleus, un dictador encara menys", en referència a Franco.

 

El portaveu del Grup Basc ha manifestat que "és evident que està deslligada la competència per l'espai de la dreta" entre el PP i Ciutadans. "Amb Cs es confirma, una vegada més, que ni sí ni no, ni tot el contrari. Canvien d'opinió com 'la parrala'. És l'habitual en Albert Rivera, però jo crec que, si s'ha pres aquesta decisió, és perquè aspiren a captar un vot que està aquí, dels que ideològicament consideren els seus avantpassats, els qui van donar suport a la dictadura. Aspiren a obtenir aquest vot i per això prenen aquestes decisions", ha apuntat.


 

Al seu entendre, "el gran problema del sistema de partits polítics espanyols és que no existeix un partit de centre. Quan es parla d'un centredreta, no és veritat. Són de dreta i més dreta. No hi ha un partit de centre, Ciutadans no ho és, i l'esquerra tampoc vol ocupar aquest lloc. És un dels grans problemes per intentar arribar a acords", ha apuntat.
Comentaris
Boira
Demanar anul·lar m els judicis franquistes és acceptar el marc mental espanyol. Ningú no va demanar als nazis retractar-se de res, el Mossad els va perseguir i eliminar.
crisol
Estic d'acord de que "el valle de SUS caidos, sigui enderrocat.. Però abans hauran de exhumar tots els enterrats reclamats pels seus familiars.
miquel
Jo crec que si es fes un referèndum, guanyaria l'enderroc. Però és clar, un referèndum és democràtic i això no tothom ho accepta.
Prou
Totalmente de acuerdo con el SR ESTEBAN(los vascos pueden ser pactistas y tactistas)pero como minimo tienen las ideas muy claras,no como otros (SRS. D'esquerra) LO QUE HAY QUE DERRUMBAR SON A LOS MILES! DE FRANQUISTAS,POLITICOS ,MILITARES,SOPLAGAITAS Y LADRONES QUE PULULAN EN EL PODER ESPANOL
molt bé !!
El PNB proposa enderrocar el Valle de los Caídos, i renunciar al CUPO VASCO !!!
Català a Mallorca
La frase per nosaltres una condemna franquista és una medalla és simplement genial, magnífic senyor Esteban, gran intervenció!!
Pep - Marresa
Molt bé, per els nostres amics Vascos, molt bé, es una fantastica iniciativa, enderrocar el Valle de los caidos, am sembla perfecte, VASCOS, Amics VASCOS ls Catalans estem am vossaltres, els Catalans seguirem pagant-hos el CUPO, aixo si, si necesiteu diners per enderrocar el Valle, no conteu am nossaltres , am lo que ens expolieu am el CUPO ja en teniu prou.
Abderraman
Tot sovint sento enveja de dirigents bascos. Tenen clar quasi tot; fins i tot quan els hi convé pactar amb l'enemic espanyol.
Galego en Berlín
@miquel He estado de vacaciones en Galiza y el ambiente invitaba más a invadir Catalunya y someter a su población, que a derrocar el Valle de los (inválidos) caídos. Es triste decirlo, pero en espanhita viven en una burbuja de desinformación e intoxicación de tal magnitud que el franquismo sociológico, siempre latente, se ha convertido en franquismo, a secas.
Ja sabem que no ho faran, Espanya és feixista
Com a mínim treure la creu, no representa a tothom
Albert
Ok,segur que al pdecat no ho demana,molts del pdecat abans eren franquistes,aixo si els dolents son la cup
Serafi Bandarra i Grataconys
¿Tindrà raó Holliwood cuan en el any 1979,va preveure la seva demolició,en la peli cula Jaguar Lines?
Ramon
Això sí, que estaria bé. Però em temo que sociates, pudents i ERC ja deuen tenir preparades les banderes espanyoles republicanes per anar-hi i ja fer-se seva aquesta immundícia espanyola valgui la redundància amb l'excusa que ara ja no hi ha Franco enterrat. Me'ls veig organitzant autocars i tot. Cantant l'Ay Carmela..
Albert
Ramon els del pdecat no hi aniran perque son franquistas
Ramon
En contra d'anul.lar les sentències franquisrtes. "Per als nacionalistes bascs, una condemna de, franquisme és una medalla". Chapeau. Molt fan, molt, molt fan del PNB. Quina autoritat. Quina preparació. Quina solvència. Quina intel.ligència política. Quina exemplar indiferència vers PSOE o PP. Quina enveja.
Ramon
Això que "molts" del PdCat "eren franquistes", Albert, és senzillament impossible perquè, aquí, de franquistes no n'hi havia "molts". Ni tampoc antifranquistes. La immensa majoria de la població no era ni franquista ni antifranquista. I la minoria franquista es va repartir entre quasi tots els partits. Als que van passar a òrbites progres mai no se'ls va retreure el passat, per cert. Ja no diguem als fills!
Albert
Al poble d'on soc jo el alcalde franquista del 1970 al 1978 a les eleccions del 1979 es va presentar per ciu ,amic ramon
Ramon
La millor manera de netejar la procedència familiar franquista era afiliar-se a les esquerres sucursalistes. En realitat, els estats majors del sucursalisme progre encara són curulls de fills de destacats franquistes. Però, ja dic, en fer-se del PSC o Iniciativa, és a dir, en continuar la tradició familiar espanyolista i botiflera, mai no se'ls va retreure res del passat. Li buscaven les pessigolles a un alcalde de poble alhora que li reien les gràcies a un Estapé. Que en tenia, tot sigui dit.
Pues sí
Això una bomba i avall.
Visca el traductor!
"és evident que està deslligada la competència per l'espai de la dreta"
No son creibles
Mentre els bascos no li diuguin a lestat que el tema concert basc ja no el volen per que seran independents, no son creibles.
pere creuat
SI SENYOR...........una vegada més, la gent més lliure de la península ha dit el que pensava molta gent. Enderrocant no solucionaria gaire res, però, us imagineu a la gent filmant i fotografiant aquest gran esdeveniment ? Sembleria la caiguda del mur de Berlin. Valdria la pena emportar-nos una pedra de record.
Albert Vila
Això és un debat entre espanyols. A nosaltres no ens afecta, que ja anem passant. O potser no?
Pallach
En la propera fase, Euskadi i Catalunya, han d'anar units
Alguna cosa volen a canvi
que serà?
Pauline
Totalment d'acord, una cosa com aquesta ha de desaparèixer.

envia el comentari