PNB i EH Bildu destaquen el “compromís social” de Setién i el seu perfil “dialogant”

El PP creu que al bisbe emèrit de Sant Sebastià "li va faltar comprensió cap a les víctimes d'ETA"

 

Aquest dimarts a la matinada moria el bisbe emèrit de Sant Sebastià, José María Setién, als 90 anys, després de no haver superat un ictus que va patir diumenge. Setién, que serà enterrat en el presbiteri de la catedral donostiarra, va ser bisbe de Sant Sebastià durant els anys més durs d’ETA i sempre va lamentar totes les morts ocasionades pel conflicte. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha lamentat la mort de Setién, qui “sempre va mostrar un compromís íntegre i honest” i “va sembrar” la convivència a Euskadi. En un missatge en basc a les seves xarxes socials, Urkullu s’ha referit a Setién com una “bona persona” amb una “formació àmplia i una vocació forta”. A això ha afegit que, en la seva vida “va mostrar sempre un compromís íntegre i honest”.

 

A més, Urkullu ha posat en valor la seva “proximitat i generositat” que han estat, al seu judici, “un model a l’Església i al nostre país”. Finalment, ha apuntat que “va sembrar la convivència” entre nosaltres i “seguirem cuidant i enfortint aquesta llavor”. Per la seva banda, el president de l’EBB del PNB, Andoni Ortúzar ha qualificat monsenyor Setién “d’home del seu temps (un temps dur) i puntal de l’anomenada església basca que va voler estar a prop dels conflictes que vivia el nostre País”.

 

Des d’EH Bildu, la seva portaveu Maddalen Iriarte ha afirmat que el bisbe emèrit de Sant Sebastià mort aquesta matinada era un persona que va aconseguir el “suport” dels feligresos de Guipúscoa i sempre va advocar “pel diàleg i la pau”. En una entrevista a Radio Euskadi, Iriarte ha explicat que va tenir ocasió de conèixer personalment a Setién durant l’etapa en la qual ella treballava a la ràdio i que era “un home amable i afable”. Iriarte, que ha traslladat el “més sentit condol” d’EH Bildu als seus familiars i amics, ha assegurat que al bisbe emèrit “li va tocar una situació a Euskal Herria en la qual sempre va advocar pel diàleg i per la pau”.

 

El PP creu que a Setién “li va faltar comprensió cap a les víctimes d’ETA”

 

El president del PP basc, Alfonso Alonso, ha destacat l'”esforç” de Setién per “mantenir viva” l’Església a Euskadi però creu que li “va faltar comprensió cap a les víctimes de l’ terrorisme “. En una entrevista a Ràdio Euskadi, ha traslladat el condol per la mort de Setién, que ha estat “una figura històrica”. Alonso ha indicat que Setién “va marcar una etapa de l’Església al País Basc” i ha estat objecte “lògicament de moltes crítiques” per la seva posició davant “el fenomen terrorista”.

 

“Així va ser i així és com s’ha jutjat a Setién. Ara que ha mort el que s’ha de posar en valor és el seu esforç per mantenir viva l’Església a Euskadi”, ha afegit. El president del PP basc ha assenyalat que “no és el dia” per incidir en aspectes més crítics perquè, quan hi ha un mort, es tendeixen a recordar “les coses positives que han fet les persones”. Tot i això, creu que a Setién “li va faltar comprensió cap a les víctimes del terrorisme”.

Nou comentari