El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El ple del Parlament votarà aquesta setmana si presenta recurs al Suprem per l’escó de Torra
  • CA

El ple del Parlament que comença dimecres votarà si la cambra catalana presenta un recurs al Tribunal Suprem (TS) per l’escó del president de la Generalitat, Quim Torra. I és que el Suprem ha dit al Parlament que és el ple de la cambra i no la Mesa qui ha de decidir si presenta o no un recurs i ha donat de termini fins al 13 de febrer per fer-ho. El 16 de gener, el Parlament ja va recórrer contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar l’escó a Torra, però ho va fer basant-se en un acord de la Mesa. D’altra banda, la Junta de Portaveus d’aquest dimarts també ha acordat que al ple de la setmana que ve es voti crear una comissió d’estudi sobre l’accident de la petroquímica de Tarragona. Una iniciativa que s’aprovarà perquè està impulsada per tots els grups parlamentaris.

Després que la qüestió de l’escó de Torra desencadenés la setmana passada una crisi entre JxCat i ERC, aquest tema tornarà a ser objecte de debat al ple que comença dimecres. El Suprem ha decidit sobre les mesures cautelars presentades per Torra però no sobre el recurs del Parlament, ja que l’alt tribunal considera que és el ple de la cambra qui ha de decidir si es presenta el recurs i ha donat 15 dies de marge per esmenar aquest error formal. Per això, el ple votarà si porta la qüestió al TS.

Encara sobre Torra, el ple debatrà i votarà una moció de JxCat que proposa que el Parlament rebutgi la decisió de la junta provincial de retirar l’acta al president de la Generalitat. El text també vol que la cambra digui que “l’intent” d’inhabilitar Torra és un “cop d’estat”. En aplicació de la decisió del Suprem de no acceptar que s’aixequi l’ordre de la JEC de retirar l’escó a Torra mentre no hi hagi sentència ferma, s’ha tret la condició de diputat al president de la Generalitat. JxCat ja ha anunciat que no substituirà Torra i, per tant, el grup es quedarà amb un diputat menys dels 34 actuals.

En el ple que comença dimecres també es votarà una proposta de JxCat i ERC perquè el Parlament presenti un recurs d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional (TC) contra el decret digital del govern espanyol. Fa uns dies el Govern també va acordar portar aquest decret a l’alt tribunal.

Pel que fa al ple de la setmana que ve, que començarà dimarts 11 de febrer a la tarda, la Junta de Portaveus ha decidit que es faci el debat a la totalitat dels pressupostos de la Generalitat per al 2020 i, entre els punts destacats de l’ordre del dia, també hi ha la votació per crear una comissió d’estudi sobre l’accident mortal de la petroquímica de Tarragona del 15 de gener. Una proposta que s’aprovarà per unanimitat ja que ha estat impulsada conjuntament per tots els grups parlamentaris.

Segons fonts dels grups, hi ha el compromís que la comissió d’estudi faci una proposta de millores en un mes per tal que es puguin votar les conclusions al ple de la cambra abans que acabi la legislatura. En aquest mateix ple, també es farà la votació final de la llei vitivinícola i del decret de pròrroga dels pressupostos vigents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa