El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Podem planteja que el delicte de sedició només s’apliqui si s’utilitzen armes

Podem ha enviat al Ministeri de justícia un esborrany per a la reforma del delicte de sedició que contempla que només es pugui aplicar aquest article del Codi Penal per als casos en que es faci ús d’armes. Segons ha avançat El País i ha confirmat l’ACN, la proposta passa per “adequar” el delicte al segle XXI, i implicaria que el Suprem hauria de revisar la situació de presó dels condemnats per l’1-O tan bon punt estigués en vigor. La proposta coincideix amb la petició del president del grup parlamentari, Jaume Asens, d’un alliberament dels presos abans de la campanya del 14-F, malgrat que la part socialista del govern espanyol assegura que no té intenció d’accelerar els passos en motiu de les eleccions.

L’objectiu del partit de Pablo Iglesias és que el seu propi executiu acceleri els terminis per dur a terme la reforma, tot i que el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va apuntar dilluns que existeix la possibilitat que el seu executiu incompleixi la promesa d’aprovar la reforma al Consell de Ministres abans que acabi l’any.

En concret, Podem demana que la revisió de l’article 554 del Codi Penal deixi clar que només es pot considerar un delicte de sedició aquells casos en què s’ha fet ús d’armes, és a dir, “l’ús il·legítim de la força física directa sobre les persones”, perquè tal com està redactat actualment permet una interpretació extensiva i afecta a drets fonamentals.

La proposta concreta que “perquè la força física o la intimidació greu siguin considerades adequades per a les finalitats de l’anterior apartat (el delicte de sedició) els alçats han de valer-se de l’ús de les armes o altres mitjans perillosos aptes per posar en risc greu la vida de les persones o causar lesions greus”.

Un cop aprovat, segons la proposta de Podem, “el tribunal o jutge sentenciador revisarà d’ofici les sentències fermes condemnatòries dictades abans de la vigència de l’entrada en vigor d’aquesta llei”, que d’acord a l’article 2,2 del Codi Penal “tindrà efecte retroactiu”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa