El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Perill d’implosió en el nou partit dels Comuns
  • CA

 

“Malgrat tots els nostres esforços, les condicions perquè participem a l’assemblea del 8A no es donen”. Així de contundent s’ha mostrat Podem en un tuit d’aquest dimecres al matí per informar que, malgrat l’acord de la setmana passada, la formació que lideren Albano Dante Fachin i Joan Giner ha tornat a allunyar-se del nou partit dels Comuns.

 

Fonts de Podem consultades per El Món han explicat que el nou subjecte polític que estan liderant Xavier Domènech i Ada Colau no han acceptat els acords assolits el 21 de març per confluir en l’assemblea del 8 d’abril. El paper del líder de Podemos, Pablo Iglesias, va ser clau perquè Podem Catalunya acceptés integrar-se en el nou partit, acord de nou trencat.

 

O Domènech o Podem

 

Des de Podem admeten que hi ha perill d’implosió en el partit dels Comuns, i que els acords de la setmana passada ara mateix no garanteixen les “condicions mínimes” perquè la formació de Fachin entri en la confluència. Des de les files morades argumenten que el gir és, de nou, per l’incompliment dels acords i per la participació de la militància podemita en la presa de decisions del nou subjecte polític.

Tot i això, altres fonts de Podem apunten que Fachin vol tornar a pressionar Domènech i Colau per assegurar una “major presència” en la direcció del partit dels Comuns. I és que, si s’imposa la llista de consens que lidera el diputat d’En Comú Podem al Congrés (i que compta amb les direccions d’ICV i EUiA), Podem tindria una presència menor.

 

Imatge amb alguns dels integrants a la candidatura de Xavier Domènech, agrupats amb el nom En Comú Podem | ACN

 

 

El partit lila optaria només a 8 cadires d’un total de 33. La xifra no satisfà Fachin, ja que els 8 llocs podemites en la direcció dels Comuns s’haurien de repartir entre la candidatura del propi secretari general català i la que ha presentat Jèssica Albiach, la líder del sector crític de Podem.

 

L’escenari fa que, entre les files podemites, s’accepti que la batalla és entre Domènech i Podem, tot i que el portaveu dels Comuns i diputat a Madrid assegura que el seu objectiu és que la formació de Fachin accepti la confluència per tenir més força.

 

El cap de files d’Units Podem al Congrés, Pablo Iglesias, durant la segona jornada del debat d’investidura a Mariano Rajoy | ACN

 

 

Iglesias desautoritza Fachin

 

De fet, fonts podemites confirmen que el propi Domènech s’ha reunit aquest matí amb Iglesias. Segons ha transcendit, el líder estatal de Podemos ha rebutjat l’estratègia de Fachin, actitud que des de Catalunya s’entén com una “desautorització” a Podem. Cal recordar que Fachin -i la direcció catalana del partit- és propera al sector Anticapitalista de Podemos, i no d’Iglesias.

 

Des Podem afegeixen que els propers dies (i hores) seran clau per decidir si el desencontre és definitiu, o si finalment els Comuns compten amb els podemites per a la conlfuència. L’Assemblea Fundacional del nou partit se celebrarà d’aquí 9 dies, dissabte de la setmana que ve, 8 d’abril. La mediació d’Iglesias serà decisiva, i l’actitud de Fachin serà determinant.

Les bases critiquen la situació

 

La situació ha crispat les bases de Podem. A Twitter diversos usuaris que asseguren ser membres del partit lila han mostrat el seu rebuig per la discussió entre els líders polítics, i han demanat unitat. Alguns usuaris formen part d’altres partits dels Comuns (com EUiA) i també han deixat la seva opinió a la xarxa:

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa