El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pere Aragonès reclama l’alliberament de Junqueras: “L’Oriol torna”
  • CA

El vicepresident del Govern i coordinador nacional d’ERC, Pere Aragonès, acompanyat per diputats i el president del Parlament, Roger Torrent, ha comparegut per reaccionar a la sentència del Tribunal de Luxemburg. ERC no ha pogut amagar aquest dijous l’eufòria per la resolució que s’ha donat a conèixer i amb les seves declaracions ho han volgut deixar ben clar: “L’Oriol torna”.

Aragonès, que ha agraït la feina de l’equip d’advocats de Junqueras, ha assenyalat que “la justícia arriba, tarda, però arriba i arriba des d’Europa”. Pels republicans la bufetada de Luxembrug a l’Estat espanyol , suposa “una victòria històrica de Junqueras, dels seus electors, però també del conjunt dels ciutadans europeus perquè veuen com avui s’ha establert doctrina en el cas Junqueras per garantir els drets dels electors europeus”.

Els republicans tenen plena confiança en què la sentència d’aquest dijous aplana el camí perquè Junqueras pugui ser eurodiputat: “Junqueras és eurodiputat i té immunitat des del mateix dia en què van venir les eleccions i es va publicar el resultat”.

Aragonès considera que la justícia espanyola ha fet una trencadissa enorme: “S’han vulnerat els drets de Junqueras i de tots els ciutadans que van votar els eurodiputats independentistes i progressistes”. La sentència del cas Junqueras, ha afegit, “protegeix el dret a vot, no només dels independentistes republicans sinó de tots els ciutadans europeus”.

ERC pensa que la sentència destapa el paper galdós de la justícia espanyola i que les vergonyes del Tribunal Suprem queden al descobert. Per això mateix, Aragonès ha volgut subratllar que “des d’avui cap mala pràctica d’un Estat no podrà evitar que allò que voten els ciutadans europeus a les urnes s’expressi al Parlament Europeu”.

Des de les files republicanes no hi ha dubtes sobre els beneficis que han de derivar-se de la resolució de Luxemburg. Tots els interrogants són esvaïts amb la certesa que la sentència es farà efectiva: “La sentència deixa clar que Junqueras ha de tenir la llibertat per anar al Parlament Europeu, prendre possessió de l’escó i complimentar els tràmits i si el volien mantenir a presó haurien d’haver demanat un suplicatori”.

Aragonès ha declarat “nuls” tots els procediments del Tribunal Suprem després que aquest obtingués la immunitat ara reconeguda. “Demanem la nul·litat de la sentència i la seva llibertat immediata”, ha recalcat.

El coordinador nacional d’ERC ha recordat que els Estats han de col·laborar en l’aplicació de la sentència i esperen que aquesta aplicació sigui “immediata”. També ha fet referència al fet que la carambola ha de servir perquè Puigdemont i Comín siguin considerats també eurodiputats perquè els seus drets “han estat vulnerats”.

Aragonès confia en l’alliberament immediat de Junqueras i “sense inhabilitació” i ha explicat que l’equip jurídic d’ERC seguirà tots els procediments per plantejar totes aquestes qüestions. “Volem que [Juqnueras] torni a casa immediatament, que torni a fer política institucional i el volem veure al Parlament Europeu”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa