El PEN nord-americà denuncia la "restricció inacceptable de la llibertat d'expressió" de l'Estat espanyol

El club d'escriptors recorda tant el procés als independentistes com les condemnes a cantants o espectacles de titelles
Valtonyc | ACN

 

El PEN nord-americà ha denunciat, setmanes abans que comenci el judici de l'1-O, la "restricció inacceptable de la llibertat d'expressió pacífica"de l'Estat espanyol. El club d'escriptors no pren part en la qüestió de la independència, però critica l'actuació de les autoritats espanyoles per impedir el referèndum. A més, afirma que la reacció estatal al moviment independentista "forma part d'un corrent inquietant més ample" dirigit a "retallar l'espai per a les opinions discrepants" a Espanya. I en aquest sentit cita les condemnes a cantants, a tuitaires o a titellaires.

 

L'entitat subratlla que el dret a discrepar i a expressar i difondre les idees pròpies són "components crítics de l'expressió lliure i pedra angular de les societats democràtiques". I recorda que, per bé que la societat catalana sembla estar dividida pel que fa a la independència, "el que ha estat consistent" és el "desig dels catalans de ser escoltats en l'assumpte, amb d'un 70 a 80 per cent de persones que expressen consistentment el suport a un referèndum en cada enquesta des del 2012".

 

I afegeix: "Més enllà de l'opinió personal en la qüestió de la intendència catalana, el que hi ha aquí en joc és el dret a discrepar de manera pacífica i a advocar per alternatives polítiques". A més, afegeix que "càrrecs de rebel·lió per accions no violentes –davant del que va ser efectivament un acte de desobediència civil a gran escala- pot dissuadir la protesta legítima i amenaçar la vibració de la conversa política en una democràcia". 

 

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Govern, Alfred Bosch, ha agraït l'article a Twitter: "Gràcies per denunciar que la repressió no és una manera de trobar solucions i per seguir amb la incansable tasca dels PEN de defensar la llibertat d'expressió".

TextComentaris
Ferran
Gracias por uniros, cuántos más seamos para denunciar la ignominia y falsedad de esta tragedia que han montado, mejor. Esta noche he soñado con un tribunal de siete sabios que desmontaba toda esta felonía.
¿cuánto ha costado?
Según este artículo estarían repitiendo como loros los argumentos de los separatas. Yo os regalo al gintonic
Antoni Ferret
Sempre ha sigut més o menys així. De llibertat d'expressió "real" només en tenen els més o menys poderosos.
Isma
Aquesta setmana, The Economist situa Espanya entre les 5 primeres democràcies del món, notícia que heu ignorat. Un altre ranking també conegut aquesta setmana, també situa Espanya entre les democràcies plenes i també heu ignorat la informació. I ara treieu aquesta notícia de no sé qué asociació d´escriptors. Després parleu de la premsa espanyola com manipuladora (els mateixos que lloeu a TV3) i de la brunete mediàtica. Em tronxo amb vosaltres i la vostra pluralitat!!!
Montgat
Que extraño que aquest panfleto de merda posi aquesta notícia sobre el pen nord-americà quan ells ni tan sols han tancat guantanamo i no dediqui un sol article al the economist on diu que Espanya és una de les úniques 20 democràcies plenes el món, per sobre dels usa o Bèlgica per exemple. Per cert senyors "periodistes" d'aquest pamflet merdós, es cert lo de Puigdemont que fa probar el menjar primer als seus guardaespatlles? Suposo que deuen ser castellanoparlants...
TSSO
Fa algun mes va arribar el primer avís de França, fa uns dies els diaris alemanys, ara els EUA... Quan menys ens ho esperem intervindran Espanya i s'acabarà el bròquil. Els pressupostos de Sánchez no quadren per enlloc i són una maniobra matussera de compra de vots a l'estil reagrupament familiar de migrants del ZP.
verguenza ajena de "nueva izquierda"
La ley mordaza esta vigente funcionando a la perfeccion como reprecion contrala liberdad de exprecion y los de PPodemos callando disfrutando del permis de paternidad en su chalet recient estrenado en la zona residencial.
jg
eso ha dicho el pen usa? vale, nos rendimos...
Espanya fa vergonya a Europa i al món .
¡ LA REPÚBLICA NO EXISTE, IDIOTA!.
Los mierdas golpistas y los subvencionados medios digitales ¿se han enterado del artículo del " The Economist "?; sólo sois unos vulgares delincuentes supremacistas.

envia el comentari