El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pedro Sánchez se la juga i dissol
  • CA

 

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha decidit convocar eleccions espanyoles anticipades pel proper 28 d’abril. Així ho ha anunciat el propi Sánchez aquest matí en una compareixença des de La Moncloa després d’una reunió extraordinària del Consell de Ministres. La convocatòria d’eleccions arriba després que el Congrés dels Diputats rebutgés el passat dimecres els pressupostos generals de l’Estat amb els vots del PP, Cs i també de les formacions independentistes, ERC i PDeCAT. Hores abans d’aquella votació l’executiu espanyol havia decidit trencar el diàleg amb el Govern fruit de la polèmica per la figura del ‘relator’ i per la insistència dels representants de les formacions catalanes a incloure el dret d’autodeterminació a les converses. Sánchez haurà de signar el decret de dissolució de les Corts i publicar-la al BOE 54 dies abans de la cita electoral.

 

Durant la compareixença, Sánchez ha assenyalat que “una de les principals responsabilitats de la presidència és oferir als espanyols un futur, un horitzó”, i seguidament ha fet referència a la moció de censura, i ha dit que el govern del PP “estava més pendent de defensar-se als tribunals”, a més de recordar la corrupció del PP. En relació a la moció de censura que va fer caure el govern de Mariano Rajoy, ha destacat que aquesta “ha de ser constructiva, perquè amb això es dota d’estabilitat i confiança al sistema polític”. “Amb la moció de censura vam voler donar un horitzó diferent al país”, ha afirmat. Sánchez ha dit que el seu govern pretenia “governar per la majoria i unir als espanyols, i no enfrentar-los”, i ha destacat tres eixos bàsics: “La consolidació del creixement econòmic, la reconstrucció de l’Estat del benestar i reforçar les institucions democràtiques”. 

Reunió extraordinària del Consell de Ministres
Reunió extraordinària del Consell de Ministres | La Moncloa

 

Després de fer un repàs a la seva acció de govern, Sánchez ha dit que la seva voluntat ha estat sempre la mateixa: “Dins de la Constitució i la legalitat estem disposats a parlar i trobar una solució. Dins de la Constitució tot, fora, res”, ha sentenciat, i ha lamentat que “en aquests 8 mesos de govern no em comptat amb la lleialtat de l’oposició conservadora”. Alhora, el president espanyol s’ha referit també a tot allò que ha estat bloquejat per culpa de l’oposició, com la llei de l’eutanàsia, la derogació de la llei mordassa, la derogació de la llei de reforma laboral, entre d’altres. Finament ha parlat del bloqueig als Pressupostos Generals de l’Estat, que ha definit com a “socials”. “Eren uns pressupostos bons per als espanyols”, ha sentenciat. 

 

“La disjuntiva que se’ns planteja és clara: o continuar governant amb uns pressupostos que no són els nostres o creure que Espanya no té ni un minut per perdre i que necessita avançar”, ha argumentat Sánchez, que ha afegit: “Entre les dues opcions, no fer res o convocar eleccions, escullo la segona“. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa