El PDeCAT vol desvincular-se del cas 3%

Al·lega que Convergència no defensava la independència
L'Audiència Nacional
L'Audiència Nacional | ACN

El PDeCAT ha volgut desvincular-se de la seva antecessora, CDC, davant el jutge de l'Audiència Nacional que investiga el cas del 3%, José de la Mata, assegurant que són partits completament diferents i que, de fet, els seus estatuts així ho demostren perquè el primer sí defensa la independència, mentre que el segon no ho fa.

 

Així ho ha manifestat la defensa del PDeCAT a la seva declaració davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5, que ha imputat la formació política com a persona jurídica per considerar-la continuadora de Convergència, que també està investigada pel seu presumpte finançament irregular.

 

A l'Audiència Nacional han acudit Vicenç Mauri (president de Convergència) i Jordi Oliveras (responsable de Finances del PDeCAT), encara que cap dels dos està investigat en la causa, ja que la seva presència ha estat de mera representació per informar de l'organització de cada partit i la seva estructura interna.

 

Segons han informat fonts presents en la compareixença, la defensa del PDeCAT ha reconegut davant el magistrat que l'herència política que existeix entre tots dos partits és innegable, ja que parteix que el nucli dur del PDeCAT procedia de Convergència.

 

No obstant això, ha insistit que molts dels que formaven part d'aquesta cúpula quan el PDeCAT es va fundar durant el 2016 ja no estan —com és el cas de Marta Pascal—, i que l'actual portaveu del Govern català, Elsa Artadi, no és ni militant.

 

Però el jutge De la Mata no opina igual, ja que en l'acte en el qual va imputar a les dues formacions polítiques va definir al PDeCAT com un mer continuador de Convergència per eludir les conseqüències penals que pogués implicar-li el suposat finançament il·legal.

 

"La creació del PDeCAT es podria identificar amb una mera transformació, o fins i tot amb un simple canvi d'aparença, del partit que impulsa la seva creació, CDC, per eludir les responsabilitats penals en què hagués pogut incórrer", explica.

 

Segons les fonts consultades, els representants de PDeCAT i Convergència han respost només a preguntes dels seus advocats sobre qüestions tècniques que, al seu judici, avalen la diferenciació entre ambdues formacions, com el canvi de titularitat en els contractes d'arrendament de les seves seus i locals o la titularitat de la pàgina web que manté el primer.

 

D'altra banda, De la Mata ha pres declaració, també en qualitat d'investigats, al president i el vicepresident del grup Ortiz Construccions i Projectes, Juan Antonio Fuster i Emilio Fuster, respectivament, sobre les donacions realitzades a les fundacions sota sospita d'haver servit de tapadora per al finançament il·legal de Convergència, Catdem i Forum Barcelona.

 

Fonts coneixedores de la declaració han explicat que tots dos empresaris han reconegut que van fer donacions econòmiques, si bé han assegurat que desconeixien per complet que les fundacions tinguessin relació amb cap partit polític.

 

Segons han al·legat els imputats a preguntes del jutge i els seus advocats, les donacions responien a una estratègia comercial per donar-se a conèixer, posicionar-se i tenir presència a Catalunya recolzant la seva promoció cultural. Aquests empresaris madrilenys volien, d'acord a les mateixes fonts, "entrar al mercat català".

 

De la Mata va assumir el passat abril la instrucció de l'anomenat 'cas 3%' que investiga el finançament de Convergència mitjançant donacions com aquestes, davant la sospita que durant onze anys, el partit estava rebent fons privats a través de les esmentades fundacions a canvi de manipular concursos públics i adjudicacions.

 

Segons va recollir el magistrat en l'acte amb el qual va prendre les regnes del cas, les donacions irregulars lligades a adjudicacions ascendirien a més d'un milió d'euros. Serien 175 milions d'euros la suma total de licitacions compromeses, adjudicacions definitives, modificacions de projectes i pròrrogues afectades.Comentaris
Màrius
Es confirma doncs! Tot això d'anar fins al final de Mas, Puigdemont, etc. Es només per no pagar el seu deute amb la societat després del robatori sistemàtic de tants anys. Quina raó tenia Maragall i com el van maltractar.
Ese partido del que usted me habla....
Jajajaja
Hete aquí el origen de todo el "Procés"... Tomadura de pelo y cortina de humo....
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
C.I.U. JORDI PUJOL I ARTUR MAS NO CREIAN EN LA INDEPENDENCIA DE CATALUNYA .Pero esque EL PDECAT Tampoc i creu en la Independencia CREU EN UNA SOLA COSA Seguir al poder al preu que sigui NO LI IMPORTA ENGANYAR A TOT EL POBLE CATALÀ. EL PDECAT TE 15 SEUS SEVES EMBARGADES PER CASOS DE CORRUPCIÓ Son los mismos perros pero con otros collares AQUI DIREN CON OTRO NOMBRE Sou els mateixos de sempre Ningu hus treura de sobre EL 3% I altres molts casos i LES Fortes Retallades socials .

envia el comentari