El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La patronal espanyola obre la porta a fer un ERTO a l’administració
  • CA

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha obert la porta a la possibilitat de fer ERTOs a l’administració pública i no només a l’empresa privada arran de la pandèmia de covid-19. “S’hi podria fer una ullada, seria per pensar-s’ho perquè podria tenir sentit”, ha reflexionat en veu alta Garamendi en la ponència ‘Visió empresarial de la crisi’ a la seu de la patronal Fedeto. “La realitat és que no s’ha considerat la paraula ERTO en l’àmbit públic mentre que la gent que està patint està en l’activitat privada”. “Això cal tenir-ho clar”, ha volgut constatar el president de la CEOE, que no ha volgut aprofundir més en el tema. Garamendi sí que ha mostrat el seu rebuig a la pujada dels impostos: “Anem al revés, cap país europeu ho ha fet”.

“No dic que no es pugui plantejar un augment de tributs quan toqui, però ara?”, ha qüestionat el president de la CEOE, mostrant així la seva disconformitat amb la pujada fiscal prevista als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). “Trobo sorprenent que un govern presenti uns PGE i que un partit del mateix govern faci esmenes als comptes fora de l’acord”, ha etzibat Garamendi, en una crítica velada a les divergències entre PSOE i Podem. “Això ens deixa despistats i no és gens bo, ja que en un govern de coalició s’hi hauria de veure més lleialtat”, ha continuat el líder de la patronal CEOE. Sobre la negociació d’aquests PGE 2021, Garamendi no s’ha volgut mullar explícitament però sí que ha admès “més confort” si es negociessin amb una opció “més moderada”.

“Espanya en general és moderada i, pel motiu que sigui, estem vivint moments més convulsos i amb polèmiques a vegades alienes als pressupostos”, ha comentat el president de la CEOE, que també s’ha mostrat caut amb una possible reforma laboral. “Hi ha anuncis que generen desconfiança i a vegades són pitjors que les mesures. Si ho van a fer, que ho facin ja”, ha assenyalat Garamendi. “Una altra cosa és que tinguin el nostre vistiplau. Farem el que tinguem que fer, sempre amb independència, sentit d’Estat i lleialtat”, ha corroborat el president de la CEOE, que ha tornat a tocar el tema de l’administració pública amb la pujada del salari dels funcionaris en els PGE 2021.

“Té poc sentit que aquest increment s’apliqui de manera genèrica. Hi ha hagut funcionaris que han treballat molt, però altres s’han quedat a casa i no han pogut”, ha constatat Garamendi, utilitzant els mateixos arguments que en els possibles ERTO a les administracions. “Tots haguéssim estat d’acord que certs salaris públics haguessin pujat”, ha puntualitzat el líder de la CEOE, que ha posat sobre la taula els de les infermeres, metges, policies o serveis essencials. Finalment, i sobre la possibilitat d’una tercera onada de pandèmia per Nadal, Garamendi ha estat clar i ha assegurat que si això succeeix “no serà culpa de l’obertura econòmica, sinó per la responsabilitat personal”. “En el món de l’empresa no està la covid-19”, ha sentenciat el president de la CEOE, que ha apuntat directament “a les activitats socials, els ‘botellons’, les festes a cases o dins les famílies”. “No es pot castigar la gent que ho fa correctament. Si és necessari que diguin quines són les normes exactes a complir perquè el senyor del restaurant les farà complir i a casa, no”, ha conclòs Garamendi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa