Pascal demana no convertir el referèndum en “xantatge”

Sobre el futur del PDeCAT: "Recuperar CDC no ho podem fer, però el que està fent el PNB és molt bon mirall"

La senadora del PDeCAT i excoordinadora general del partit, Marta Pascal, ha demanat que no es converteixi la demanda d’un referèndum sobre la independència de Catalunya en un “xantatge”. “Fem-lo quan el puguem acordar i guanyar, perquè si no ens anem fent trampes al solitari”, ha dit aquest dilluns a la presentació del seu llibre ‘Perdre la por’ (Catarata). Pascal ha apostat per la via quebequesa i escocesa per a Catalunya, però ha advertit que el referèndum “no pot interferir en trobar solucions i normalitzar les relacions entre institucions”. Ha dit estar “convençuda” que Catalunya tindrà “un nou moment” per a la celebració d’una consulta, encara que impliqui “asseure’s a una taula i estar negociant” amb l’Estat.

En aquest sentit, detecta “dues ànimes” dins del PDeCAT, una de més moderada i una altra centrada en el bloqueig i posicions maximalistes. “Abans es respectaven però ara n’hi ha una que ha decidit que té més raó”, ha deplorat. Així, ha lamentat que la línia de ruptura impulsada pel president Carles Puigdemont i el seu entorn és “per als convençuts”, mentre que ella advoca per “convèncer els qui encara no estan convençuts”. “El PDeCAT ha de ser això i, si no vol ser això, alguna cosa haurem de fer”, ha advertit. Sobre el futur del partit, també ha considerat com a “molt bon mirall” la “vocació” del PNB. “Recuperar CDC com a tal no ho podem fer perquè som al 2020 i la societat ha canviat molt”, ha dit. Pascal vol que el partit apel·li “als 7,5 milions” de catalans i que sigui vista com l’opció “del punt mig”. “És la que es pot representar més gent i que es troba més a faltar”, ha assegurat.

Pascal és impulsora de la plataforma El país de Demà, coneguda per la seva trobada al monestir de Poblet per repensar el centre-dreta catalanista i la seva disconformitat amb la línia política de JxCat, que podria presentar-se a les properes eleccions. Malgrat que la senadora no s’ha referit explícitament a aquest nou espai, sí que ha fet referència a una força que integri “des dels nacionalistes fins als independentistes”. “Per això la formació que proposo fa una aposta de convèncer”, ha reblat. Acompanyada dels periodistes Lídia Heredia i Josep Cuní, Pascal ha reconegut que casos de corrupció que han esquitxat CDC i la confessió de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol sobre la seva fortuna a Andorra “no han ajudat” i “no han permès creure com d’útil va ser aquella manera d’enfocar el país”. Sense aquests casos, ha dit, CDC encara existiria, però es van convertir en “una llosa molt forta”.

Han assistit a l’acte figures polítiques com l’expresident de la Generalitat Artur Mas; els exconsellers Felip Puig i Santi Vila; el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; els regidors barcelonins Laia Bonet i Albert Batlle, i l’exlletrat major del Parlament Antoni Bayona, i l’exdiputat de CiU i Roger Montañola. També l’han acompanyada figures del PDeCAT com l’exdiputat al Congrés Carles Campuzano; el president de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya (JNC), Sergi Miquel, i l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, entre altres

Nou comentari