El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Dirigents de Junts qüestionen que la consulta interna hagi de preguntar si cal sortir del Govern
  • CA

Dirigents de Junts qüestionen que la consulta interna que duran a terme hagi de preguntar necessàriament si cal sortir o no del Govern i demanen centrar la qüestió en com fan complir l’acord amb ERC i el full de ruta que han de seguir. Així ho han explicat diverses fonts consultades per Europa Press, que coincideixen a destacar que és un debat present entre els membres de la direcció però també entre els afiliats i les bases del partit.

En la ponència política de juliol, Junts va acordar valorar el grau de compliment de l’acord de govern amb els republicans i avaluar les mesures a adoptar sense descartar-ne cap, i el text afegeix: “En aquest escenari Junts plantejarà a les seves bases la possibilitat de continuar o no al govern o adoptar altres tipus d’iniciatives adequades a la situació”.

Els borrassistes, a favor de sortir del Govern

De fet, el sector pròxim a la presidenta del partit, Laura Borràs, sempre ha advocat per sortir del Govern i no era partidari ja, en un inici, de l’acord de govern amb ERC, mentre que els consellers de Junts i els afins al secretari general, Jordi Turull, aposten per continuar formant part de l’Executiu català.

Més enllà dels que s’han pronunciat obertament sobre això, com el conseller d’Economia, Jaume Giró, en el si de la direcció hi ha visions diferents sobre com cal enfocar la consulta –que totes les parts veuen “inevitable” celebrar–.

“La qüestió és si s’està fent bé o no la feina. Sortir o no del Govern ha de ser el resultat d’aquest debat”, ha assegurat una de les fonts partidàries de quedar-se en l’Executiu català, que aposten per intentar recompondre la relació amb ERC i per reivindicar la feina que estan realitzant els consellers de Junts.

Puigdemont amb la cúpula de Junts a Argelers / Mireia Comas

Consell Nacional, al 22 d’octubre

Encara que acusen els que volen sortir del Govern d’estar “forçant la màquina” i d’exercir pressió perquè se celebri la consulta, destaquen que serà la direcció de Junts la que haurà de reflexionar i traslladar la seva proposta al Consell Nacional, que està previst que es reuneixi el dissabte 22 d’octubre.

En contraposició, uns altres apunten que, encara que es faci una pregunta “ambigua”, ha d’aparèixer la qüestió de si cal sortir o no del Govern, i defensen que així ho estableix la ponència política del partit.

Arran d’aquest debat, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont va reivindicar que Junts és un partit amb debat intern, sensibilitats diferents i democràcia interna, i va recordar que en el congrés van aprovar per unanimitat el que havien de fer en relació al pacte de govern: “Com a militant, jo m’expressaré en la consulta”, va exposar.

Encara no hi ha data per a aquesta consulta, que les fonts consultades no veuen possible celebrar, com a mínim, fins al cap del Consell Nacional d’octubre.

Un Debat de política general clau

A l’espera que la setmana que ve se celebri el Debat de Política General en el Parlament, veus del partit han criticat l’estratègia que s’ha seguit perquè entenen que s’ha donat la clau del debat a ERC: “No els pots regalar els elements que acabaran definint la teva posició. No pots marcar com a límit una data”.

Després que Turull recalqués a l’agost que així no poden seguir després de l’auditoria de Junts sobre el pacte de govern, recelen que el partit es llancés un ultimàtum en vincular la continuïtat del Govern a un gest dels republicans en el debat, malgrat que en l’última setmana han atenuat l’advertiment.

Més notícies
Oriol Junqueras en l'acte d'ERC a la Diada del 2022 / ERC / Marc Puig
Junqueras critica a Junts per les seves “amenaces” de sortir del Govern
Notícia: Junqueras critica a Junts per les seves “amenaces” de sortir del Govern
Comparteix
Creu que l'àmbit en el qual s'ha de dibuixar "qualsevol estratègia" és, sobretot, al voltant del Parlament, el Govern i el seu president
Puigdemont diu que no hi ha cap “ultimàtum” de Junts a ERC
Notícia: Puigdemont diu que no hi ha cap “ultimàtum” de Junts a ERC
Comparteix
El president a l'exili creu que ERC respectarà l'acord de Govern
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre / Europa Press
Sánchez Llibre demana a Junts que faci costat a Pere Aragonès
Notícia: Sánchez Llibre demana a Junts que faci costat a Pere Aragonès
Comparteix
El president de Foment remarca que cal "estabilitat política" per tenir estabilitat econòmica
Oriol Junqueras en l'acte d'ERC a la Diada del 2022 / ERC / Marc Puig
Junqueras critica a Junts per les seves “amenaces” de sortir del Govern
Notícia: Junqueras critica a Junts per les seves “amenaces” de sortir del Govern
Comparteix
Creu que l'àmbit en el qual s'ha de dibuixar "qualsevol estratègia" és, sobretot, al voltant del Parlament, el Govern i el seu president

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Juan Ripollés a setembre 24, 2022 | 12:27
    Juan Ripollés setembre 24, 2022 | 12:27
    1-Oct il-legal !
    • Icona del comentari de: Gironès a setembre 24, 2022 | 13:26
      Gironès setembre 24, 2022 | 13:26
      Primer : Votar a l'estat espanyol no és cap delicte ni infracció de cap llei. Solament ho fou durant una temporada perquè l'estat espanyol, concretament el govern PP, volia frenar el Pla Ibarretxe d'Euskal Herria. Així l'any 2004 una llei orgànica derogà la reforma del Codi Penal, que tipificava, crec de des del 2003 (?!), com a delicte la convocatòria sense el permís d'Espanya de referèndums i processos electorals. La prohibició de "convocar" referèndums establia que l'autoritat o funcionari que, tenint competències o atribucions per a això, convoqués processos electorals o consultes populars per via del referèndum, sense el consentiment de l'estat espanyol, seria "castigat" amb penes de presó de tres a cinc anys i amb inhabilitació absoluta per un temps de tres a cinc anys. Per la qual cosa l'any 2017 convocar referèndums no era cap infracció de cap llei espanyola. Segon : El referèndum i doncs, les votacions de l'1 d'octubre del 2017 fou convocat per un govern legal. La democràcia és sempre legal. Des del xovinisme espanyol, si us plau, deixeu d'intentar aixecar-nos la camisa.
      • Icona del comentari de: Juan Ripollés a setembre 24, 2022 | 17:27
        Juan Ripollés setembre 24, 2022 | 17:27
        M'estas donant la rahó ! s'ha de votar legalment no com lo del u uct, que ba ser totalment il-legal
      • Icona del comentari de: Juan Ripollés a setembre 24, 2022 | 17:28
        Juan Ripollés setembre 24, 2022 | 17:28
        La democràcia és sempre legal. El que NO es legal es votar fora de lallei.
        • Icona del comentari de: Pere Gallerí a setembre 25, 2022 | 11:37
          Pere Gallerí setembre 25, 2022 | 11:37
          Qui va cometre il·legalitats totals i crims contra persones l'1 d'octubre del 2017 foren l'estat espanyol i les forces d'ocupació espanyoles. Solament cal repassar les hemeroteques, per exemple tornar a veure els vídeos que hi ha sobre els miserables atacs a votants, ho podeu fer on-line als del municipi d'Alfarràs, a la comarca del Segrià, hi veureu accions escandaloses i indignes per part de les forces d'ocupació, les quals intentaren silenciar des del ministeri militar espanyol. Tenim memòria i des d'aleshores hem desconnectat encara més d'Espanya.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 25, 2022 | 10:24
        Gonzalo setembre 25, 2022 | 10:24
        Artículo 92 de la Constitución española. Las decisiones políticas de especial trascendencia podrán ser sometidas a referéndum consultivo de todos los ciudadanos. El referéndum será convocado por el Rey, mediante propuesta del Presidente del Gobierno, previamente autorizada por el Congreso de los Diputados.
        • Icona del comentari de: Gavanenc a setembre 25, 2022 | 12:50
          Gavanenc setembre 25, 2022 | 12:50
          Molt bé, recitem articles de la sacra constitució espanyola : Article 47 "Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics." Cap govern espanyol compleix mai aquest article bàsic per a la vida i el benestar humà, i a sobre l'inefable Aznar, va fer tot el contrari, sense anar més lluny pel que fa a "impedir l'especulació" ell va alliberar tot el sòl disponible a l'especulació... No us deixeu aixecar la camisa pels bufats i creguts ultra xovinistes espanyols.
          • Icona del comentari de: Gonzalo a setembre 25, 2022 | 18:58
            Gonzalo setembre 25, 2022 | 18:58
            Tener derecho a una vivienda digna no significa que el estado te la regale. Y ya hay pisos de protección oficial donde el precio del suelo está regulado. Venga, copia y pega otro artículo de la Constitución española. Jajaja!
  2. Icona del comentari de: Mala gent a setembre 24, 2022 | 12:30
    Mala gent setembre 24, 2022 | 12:30
    El grup d'extrema dreta dirigit per Puigdemont i Borràs, van contra el Govern com a venjança i ressentiment. Han perdut els papers, i no suporten que el Govern funcioni.
    • Icona del comentari de: Si noi, a setembre 24, 2022 | 15:41
      Si noi, setembre 24, 2022 | 15:41
      ho demostran cada dia, són els corruptgents de tota la vida
      12
      Icona de dislike al comentari de: Si noi, a setembre 24, 2022 | 15:41 13
      Respon
    • Icona del comentari de: Hahaha a setembre 24, 2022 | 17:17
      Hahaha setembre 24, 2022 | 17:17
      Que el govern funciona? Hahahahahahah deus voler dir per als traïdors que cobren del BOE.
  3. Icona del comentari de: MSsa a setembre 24, 2022 | 12:43
    MSsa setembre 24, 2022 | 12:43
    Els neoautonomistes de Junts segueixen els passos d'ERC per acomodar-se a les menjadores del règim del 78. I la gent? Qui és la gent? Se'ls en fot la gent.
  4. Icona del comentari de: Massa farts a setembre 24, 2022 | 12:45
    Massa farts setembre 24, 2022 | 12:45
    Els neoautonomistes de Junts segueixen els passos d'ERC a la cerca de les menjadores del règim del 78. Se'ls en fot la gent.
  5. Icona del comentari de: Vicenç Bau Galiana a setembre 24, 2022 | 13:36
    Vicenç Bau Galiana setembre 24, 2022 | 13:36
    Quin desori de comentaris. Per a quan l'obligatorietat de registrar-se a elmon.cat, per a poder escriure comentaris ? Ja n'és l'hora. O si més no ens podríeu oferir l'opció de poder llegir les notícies i articles del vostre diari amb ocultació de comentaris, els qual destorben la lectura atenta i cada dia son en general, i amb les excepcions que calgui, molt babaus, lamentables i no aporten res. Qui vulgui fer bullir l'olla de forma poca-solta i ximple i escriure rucades, ja té a disposició les anomenades "xarxes socials". Altrament ens informarem en altres diaris digitals que no accepten comentaris o els comentaristes s'han de registrar i aleshores s'ho repensen abans d'escriure segons què.
    • Icona del comentari de: Cat a setembre 24, 2022 | 16:29
      Cat setembre 24, 2022 | 16:29
      Amb no llegir els comentaris ho tens solucionat, voler tancar la boca i censurar a la gent és molt típic dels espanyols que mai han cregut en la llibertat d'expressió.
      • Icona del comentari de: Vicenç a setembre 24, 2022 | 23:47
        Vicenç setembre 24, 2022 | 23:47
        Fa més anys que tu que soc demòcrata i independentista i m'ho crec molt més que tu. A més aprèn o que algú t'ensenyi que era la censura. En els mitjans de comunicació no cal ni està escrit enlloc que es puguin o s'hagin de poder fer comentaris a cada notícia o article publicats, en tot cas sempre ens podem adreçar al mitjà, a l'empresa o a la direcció de la publicació com les antigues lletres al Director. Per a fer el mec, provocar i escriure la primera cosa que ens surti del pap ja hi ha les "xarxes socials", s'hi poden escriure, suposo, per exemple tota la tirallonga de poca-soltades i insults possibles sobre "ERÑs", "orrupgents", mossens" o "maleters de vehicles". Un mitja d'informació professional ha d'ésser una cosa més seriosa.
        • Icona del comentari de: Si no t'agrada estalvia-t'ho, però deixa en pau als que en gaudim a setembre 25, 2022 | 10:34
          Si no t'agrada estalvia-t'ho, però deixa en pau als que en gaudim setembre 25, 2022 | 10:34
          1) Ningú t'obliga a llegir-los. Així que no vulguis imposar què han de fer els altres. 2) Que fa més anys que ets demòcrata que no sé qui és una estupidesa indemostrable, a més que la democràcia no va de pedigrís. 3) Censurar és impedir les opinions dels altres de qualsevol manera o pet qualsevol mitjà. La censura era igual de censura durant el franquisme que quan l'apliquen ara en una presumpta democràcia. 4) Que el Món deixi publicar d'aquesta manera és la raó que molts hi entrem. Altres mitjans que ho van limitar han perdut milers de lectors. Ells coneixen el negoci. Tu evidentment no.
          • Icona del comentari de: Vicenç, torna a venir Vicenç a setembre 25, 2022 | 12:11
            Vicenç, torna a venir Vicenç setembre 25, 2022 | 12:11
            Què sàdic i cínic als que us agraden els "comentaris" destralers que al capdavall no sabem si els ha escrit un "emprenyat" o un xovinista espanyol de falsa bandera i a sobre no serveixen per a res. (a banda de provocar el somriure dels xovinistes espanyols i treure'ls-hi feina) No, no ens fotreu. Som molts els que seguim el procés engegat fa anys cap a la independència, malgrat el malestar generalitzat, les dificultats, la repressió espanyola i els entrebancs col·laterals... bregant cap a la independència. Ningú va dir mai que seria bufar i fer ampolles, mentre ara alguns us entreteniu i "gaudiu" publicant i / o llegint bajanades sobre mossens i corrupgents, sobre ERÑ, maleters i tota la pesca. Apa ara solament manca que ens escriguis un altre "comentari" informant-nos del teu nivell d'emprenyament i... que t'abstindràs. D'on no n'hi ha, no en raja.
          • Icona del comentari de: Bastant d'acord a setembre 25, 2022 | 13:44
            Bastant d'acord setembre 25, 2022 | 13:44
            Però per si no ho has notat, elMónCorruptgent.Cot és un pamflet de part. Censura comentaris que van contra la seva linea editorial corruptgent, manipula el tempo de publicació, els vots sovint també, i quan l'opinió generalitzada no li agrada, la noticia sol desapareixer... A més es queixa que ha perdut subvencions amb el nou Govern, la qualitat d'un pamflet de part no es mereix ni un cèntim de calers públics, les putes que les pagui qui les utilitzi
  6. Icona del comentari de: almogaver.cat a setembre 24, 2022 | 14:10
    almogaver.cat setembre 24, 2022 | 14:10
    És agosarat, no fer aquesta consulta perquè JxC no és un partit com el de la Granja del Sr. Orwell. Escara que la consulta, els és, una llosa, la paraula, és paraula i s'ha de complir. Només potser, dir "Es farà allò que la base digui" Encara que s'aconsella mantenir-se al govern, perquè el dia a dia, és l'únic que gràcies a JxC, funciona. I a part d'alcaldes, de vol local (res a dir, algú ho ha de fer) JxC No són tots professionals polítics. Gran part són abnegat i molt competents treballadors en el seu ram i estan Junts, per la Independència de Catalunya. Són fàcils d'atacar per ER, PS, o Comuns i CUP amb desvergonyits, professionals de l'embolic i buscabregues, no hi ha dia, per art ben acordat que buscabregues polítics, reporters i opinadors afins, no ataquin JxC amb una retòrica poc sincera.
    • Icona del comentari de: No cola a setembre 24, 2022 | 16:37
      No cola setembre 24, 2022 | 16:37
      Ens expliques la sinceritat d'un partit que va fer uns pactes als ajuntaments i els ha trencat a 40 per associar-se amb els pzo€? Ens expliques perquè la Borràs va dir que aixecaria la DUI el primer dia i no ho va fer? Ens expliques perquè va dir que no signaria l'acta on es destituïa en Juvilla i ja ho havia fet una setmana abans? Ens expliques perquè no va reconèixer el vot delegat de Puig i si ho va fer esquerra el primer dia? Ens expliques perquè torra va dir que no pagaria la multa i en va pagar dues? Ens expliques perquè van dir que trencarien els pactes de la Diba i no ho han fet? Ens expliques perquè amenaçen cada dia però no surten del govern? Ja m'he cansat d'escriure la quantitat de mentides que ha dit aquest partit i em quedo curt. Però és evitar dent que si alguna cosa són es MENTIDERS.
  7. Icona del comentari de: Normal... a setembre 24, 2022 | 15:39
    Normal... setembre 24, 2022 | 15:39
    Des de quan els corruptgents votan per deixar una menjadora?
    • Icona del comentari de: Si a setembre 24, 2022 | 17:18
      Si setembre 24, 2022 | 17:18
      Son igual que erc.
  8. Icona del comentari de: Jm a setembre 24, 2022 | 15:41
    Jm setembre 24, 2022 | 15:41
    Aixo ja fa pudor… espanyolet
  9. Icona del comentari de: Junts però no barrejats a setembre 24, 2022 | 16:09
    Junts però no barrejats setembre 24, 2022 | 16:09
    A aquests demòcrates els fa pànic preguntar a la militància.
    • Icona del comentari de: Si a setembre 24, 2022 | 17:19
      Si setembre 24, 2022 | 17:19
      I si consulten, ho fan a la búlga4a, com erc i la Cup. Tots miserables col•laboracionistes.
      • Icona del comentari de: Tu ets corruptgent, oi? a setembre 25, 2022 | 05:47
        Tu ets corruptgent, oi? setembre 25, 2022 | 05:47
        Sempre socialitzant la merda i privatitzant els beneficis. Que'ls corruptgents robin, com han fet tota la vida, no vol dir que CUP i ERC també ho fagin. Hauries de demostrar el que dius, carallot!
  10. Icona del comentari de: Esta la situación cómo para irse. a setembre 24, 2022 | 16:10
    Esta la situación cómo para irse. setembre 24, 2022 | 16:10
    Si se van, el desastre en la elecciones municipales será histórico, suerte tendrán si consiguen un Ajuntament de más de 5.000 habitantes.
  11. Icona del comentari de: joandoménec a setembre 24, 2022 | 17:36
    joandoménec setembre 24, 2022 | 17:36
    La púrria convergent mostra les orelles. No han entés que Junts és una altra cosa.
  12. Icona del comentari de: El cit campejador a setembre 24, 2022 | 18:16
    El cit campejador setembre 24, 2022 | 18:16
    Venga, a echar marcha atrás. Los que dicen que todos se puede votar no quieren votar esto .. por qué? No quieren perder la silla? Creen que los que votan son unos taradossin capacidad de análisis?
  13. Icona del comentari de: Esto se soluciona explicado claramente a la militancia de qué ha ido el asunto durante los últimos diez años a setembre 24, 2022 | 18:28
    Esto se soluciona explicado claramente a la militancia de qué ha ido el asunto durante los últimos diez años setembre 24, 2022 | 18:28
    Siempre hay quien necesita que le expliquen todos los chistes.
  14. Icona del comentari de: Independentista a setembre 24, 2022 | 18:49
    Independentista setembre 24, 2022 | 18:49
    Almogàver.cat. Aixó no és la granja de George Orwell. És infinitament pitjor.
  15. Icona del comentari de: PERE cortes a setembre 25, 2022 | 06:10
    PERE cortes setembre 25, 2022 | 06:10
    Junqueras imTurull, la mateixa mafia autonomista, per anqr tips i no fotre brot. Politica l'art d'estafar als catalans
  16. Icona del comentari de: Octogenari. a setembre 25, 2022 | 08:54
    Octogenari. setembre 25, 2022 | 08:54
    Mireu, jo he votat vàlidament- en unes eleccions- 4 vegades (i una altra per a dir "No" a l' Estatut del 1979). Les dues primeres ,el meu vot fou intranscendent (vaig votar el partit de Josep Pallach. PSC- R, que no obtinguè cap escó). A partir de 2009 he votat vàlidament 3 vegades. De les tres me n'he penedit; en canvi mai m'he penedit d'haverme abstingut, ben al contrari. Ara m'abstindré, a veure si puc arribar a penedir-me de no haver votat.
    • Icona del comentari de: Delfí Artós a setembre 25, 2022 | 11:26
      Delfí Artós setembre 25, 2022 | 11:26
      Quanta vergonya mestre, i quin d'egoisme, abstenir-se és donar directament el vot al PSOE-psc, PP-VoX, a allò que en resta del partit de Rivera i fins i tot a les confluències de l'esquerra espanyolista sucursalista. No ens intenteu aixecar la camisa. Tots els vots son "transcendents" fins i tot no votar o votar "abstencionista" té conseqüències. Jo per dignitat continuaré votant independentisme i democràcia, malgrat la situació complicada actual, conseqüència de la repressió espanyola, el malestar generalitzat, la pandèmia i les crisis internacionals que ha provocat, per acabar-ho d'adobar la guerra europea originada per Putin i la resta de misèries escampades pel món. És en els moments complicats i difícils com ara, que hom s'ha d'arromangar, pencar més i votar... i emprenyar-se amb tot una mica menys. Sí, a la independència. Sí, al sentit cívic.
    • Icona del comentari de: No cola a setembre 25, 2022 | 11:56
      No cola setembre 25, 2022 | 11:56
      Vols dir que no cansa ja aquest rotllo que penjes a cada noticia. No votis si no vols, però sigues coherent i passa de la política, i sobretot deixa de donar la tabarra per afavorir a la ultradreta espanyola

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa