El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament investigarà la violència policial espanyola
  • CA

El Parlament impulsarà una comissió d’investigació sobre l’1-O amb l’objectiu d’analitzar la “repressió” de l’Estat i la “vulneració dels drets fonamentals” a través d’una comissió d’investigació sobre la violència institucional durant la celebració de l’1-O. JxCAT, ERC, la CUP i els Comuns han votat a favor de la proposta de resolució (PR) impulsada per la CUP. Aquesta comissió d’investigació, que se sumarà a la que aborda si hi va haver il·legalitats en l’aplicació de l’article 155, tindrà la funció de documentar la violència institucional durant l’1-O, així com fer una “anàlisi sobre la preparació”, la determinació dels “responsables polítics i administratius” i l’estudi dels “danys físics i psicològics” i les seves conseqüències. Una de les funcions de la comissió serà elaborar una cartografia dels afectats i visionar les imatges que el jutge Marchena no va autoritzar a veure al judici que es va celebrar al Tribunal Suprem entre el febrer i el juny del 2019 contra els líders independentistes.

La comissió citarà els qui consideren responsables “polítics i administratius” de la violència l’1-O, si bé són conscients que no voldran comparèixer, com serà el cas de l’expresident Mariano Rajoy. També seran cridats a donar explicacions diversos experts en “violència institucional” per tal que expliquin què passa anys després i donin recomanacions sobre com es pot reparar el dany causat. 

El text aprovat denuncia que els cossos de la guàrdia civil i la policia espanyola “van decidir desplegar una estratègia de càstig col·lectiu cap a una població que es trobava reunida en els punts de votació, inflingint-los tota mena de comportaments violents amb la voluntat específica de generar-los patiments físics i mentals i d’humiliar als directament afectats, així com a totes aquelles persones partícips en les mobilitzacions a favor del dret de vot”. 

Durant el debat, el PP ha justificat el seu vot en contra en considerar que “només un jutge pot determinar si algú puntualment s’extralimita”, ha dit Alejandro Fernández, que ha avisat que els independentistes “obren la porta a desprestigiar també els Mossos d’Esquadra, i total, a Madrid només els faran pessigolles. L’únic balanç del procés és una degradació democràtica i de les institucions”, ha conclòs. 

Des de Cs, Matías Alonso ha dit que aquesta comissió “és una estratègia dels els separatistes que pretenen blanquejar amb aquesta comissió vergonyosa el cop a la democràcia que va viure el Parlament el setembre del 2017, i que van pretendre estendre a arreu del territori català l’1-O”, i ha sentenciat que aquesta estratègia té al capdavant “JxCAT, la convergència corrupta, i ERC, que encapçala el rànquing de colpisme des dels anys 30”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa