El Parlament Europeu aprova retirar fons als països membres que posin en perill l'Estat de Dret

La Comissió Europea va proposar un mecanisme per suspendre fons europeus als governs que interfereixin en els tribunals" o "no persegueixin el frau i la corrupció"
Façana del Parlament Europeu a Brussel·les | Arxiu

El Parlament Europeu ha apostat per castigar econòmicament els estats de la Unió Europea que posin en perill l'Estat de Dret, després que la Comissió plantegés la creació d'un mecanisme que permeti retirar fons europeus en aquests casos. El plenari de la cambra ha votat aquest dijous a favor de suspendre o reduir el finançament europeu a un Estat membre quan la CE, assistida per un grup d'experts independents, estableixi que s'han produït "deficiències generalitzades pel que fa a l'estat de dret". En concret, la idea és que "els governs que interfereixin en els tribunals" o "no persegueixin el frau i la corrupció" puguin ser sancionats econòmicament mitjançant la suspensió o ajornament de fons provinents del pressupost europeu, segons explica el comunicat de l'Eurocambra. Ara els eurodiputats hauran de negociar l'esborrany legislatiu amb el Consell de la UE, on seuen els estats membre, per crear aquest mecanisme.

 

La proposta planteja que siguin "experts independents en dret constitucional i qüestions financeres" els encarregats d'avaluar si un estat membre ha posat en risc l'Estat de Dret. Hi hauria un expert per cada Estat membre escollit pels respectius parlaments estatals i cinc experts anomenats pel Parlament Europeu. A partir del seu informe anual, que analitzaria tots els estats membres, la CE establiria si en algun d'aquests s'ha soscavat "el funcionament adequat de les autoritats estatals" responsables de l'ús dels fons europeus, "la revisió judicial efectiva per jutges independents" o "la investigació apropiada del frau" que afecti les arques europees. En funció de la gravetat dels fets, l'executiu europeu podria ajornar, reduir o suspendre pagaments de subvencions o transferències europees als governs en qüestió.

 

Segons la proposta, aquesta decisió només s'aprovaria amb el consentiment del Parlament Europeu i del Consell de la UE, on seuen els Estats membres.Comentaris
A veure si comencem per caspanya
Vicenç Ramoneda
Doncs que comencin que, ja va sent hora!
Expulsió
Perquè no contemplen la possibilitat d'expulsió d'un estat membre?????
Carles Viñals Casado
Espanya és el poli dolent que pega; Europa el poli bó que permet que l'altre pegui. Merde a l'Europe !!
ñ s.ha li refot, ves
mireu com tremola....ñ passa un kilo d tot...va a la seva, allà a on pugui robar més....
Uffff no busquen en España sacará la mejor nota i luego lo expulsen por malversar el dinero de los ciudanos
Jepi
Espanya ole, ole, ole, expulcio d,Europa ja !!!
Carles Viñals Casado
Gràcies, Parlament Europeu, per la vostra exemplar diligència en defensa dels drets fonamentals dels vostres ciutadans. No cal però que us afanyeu a aplicar les sancions anunciades; prou que comprenem l'esforç i sacrifici que us deu haver costat el simple fet de prendre-ho en consideració. De capteniments com el vostre, a Catalunya en diem "Quan fou mort el combregaren."
El macro estat feixista
Soc molt molt mol esceptic respecte Europa. D'Europa ja no n'espero res. Aixo nomes servira per presionar a Polonia i 4 paissos mes de l'est que no combreguen amb el nucli dur Europeu mentres miren cap una altre banda amb Espanya. Al cap i a la fi Juncker esta al poder gracies als vots dels Espanyols.
BCN
españistán es el primer, que comencin ja.
Ralf
No serà el contrari del que sembla? Algu ha vist mai perseguir pràctiques com les del estat de Caspanya? Una mentida més, i au tots conformats i cap casa a aguantar el que vingui.
Bernat
Un altre criteri amb el què poder fer mercadeig entre estats. EspÑa ja hauria de tenir 0€ de subvencions per altres motius, com fer obres faròniques sense motiu, i aquí estem, empassant i empassant. #UErgonya

envia el comentari