El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament aprova per unanimitat una comissió sobre la gestió a les residències
  • CA

El Parlament ha aprovat per unanimitat aquest dijous la creació d’una comissió d’investigació sobre la gestió de la Generalitat durant la covid-19 a les residències per a la gent gran, impulsada per Cs, el PSC-Units, CatECP, la CUP i el PPC i a la qual finalment hi ha acabat donant suport JxCat i ERC. Finalment, l’esmena presentada conjuntament per JxCat i ERC no s’ha incorporat en no ser admesa per l’oposició, que havia presentat la proposta de resolució en bloc. La comissió radiografiarà les formes de gestió de les residències i veure els resultats per garantir una vida digna per a la gent gran, analitzarà què ha causat el col·lapse d’algunes residències i la mort de persones grans i si alguna d’aquestes defuncions s’hauria pogut evitar.

A la comissió, proposada inicialment per la CUP-CC i finalment signada per tota l’oposició- es vol determinar les persones, responsables polítics i administratius de la titularitat i les competències o responsabilitats que corresponen a cadascú en la gestió. Entre altres qüestions, plantegen que s’haurien d’identificar quines mesures de reparació per a les famílies de les víctimes de la covid-19 es poden impulsar i quins mecanismes perquè aquests fets no es repeteixin. Les esmenes presentades pels grups que donen suport al Govern – en què demanaven anar més enllà i parlar del model de residències i un nou model de gestió, a més de determinar les decisions que han impactat en la contenció de l’epidèmia sota el marc de l’estat d’alarma-no han estat acceptades pels grups proposants i, per tant, no s’han sotmès a votació. El diputat de la CUP-CC Vidal Aragonès ha detallat al final del debat que no s’ha admès perquè no complien en “fons i forma” i perquè, considera, es volia “treure el focus” de la situació que s’ha viscut durant la pandèmia.

D’altra banda, el ple ha convalidat dos decrets -el 12/2020 i el 13/2020- que regulen la compensació de l’activitat que fan els centres privats durant la pandèmia –que inclou un nou sistema de tarifació de serveis i de pagament als centres concertats – i del que concreta el traspàs dels centres de gent gran i discapacitats del Departament d’Afers Socials i Famílies a Salut. Aquest darrer també fixa una moratòria en el pagament dels lloguers de les propietats de la Generalitat. El primer decret s’ha aprovat amb els vots de JxCat i ERC i les abstencions de Cs i PPC, mentre que el segon s’ha aprovat amb JxCat, ERC i les abstencions de Cs, PSC-Units, CatECP i PPC.

Finalment, i només amb les abstencions de CatECP, CUP-CC i PPC, també s’ha convalidat el decret 14/2020, sobre mesures en relació amb el sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya, en l’àmbit tributari i social. Aquest decret crea una prestació extraordinària de 200 euros destinada a subministraments bàsics per a persones en situació de vulnerabilitat per la covid-19. També ajorna el pagament de l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i autoritza l’Agència Catalana de Turisme a contractar una campanya publicitària per promocionar el turisme de proximitat per a revitalitzar el sector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa