El Parlament aprova per unanimitat una comissió sobre la gestió a les residències

L'esmena proposada per JxCat i ERC no s'ha incorporat en no ser admesa per l'oposició, proposants de la iniciativa

El Parlament ha aprovat per unanimitat aquest dijous la creació d’una comissió d’investigació sobre la gestió de la Generalitat durant la covid-19 a les residències per a la gent gran, impulsada per Cs, el PSC-Units, CatECP, la CUP i el PPC i a la qual finalment hi ha acabat donant suport JxCat i ERC. Finalment, l’esmena presentada conjuntament per JxCat i ERC no s’ha incorporat en no ser admesa per l’oposició, que havia presentat la proposta de resolució en bloc. La comissió radiografiarà les formes de gestió de les residències i veure els resultats per garantir una vida digna per a la gent gran, analitzarà què ha causat el col·lapse d’algunes residències i la mort de persones grans i si alguna d’aquestes defuncions s’hauria pogut evitar.

A la comissió, proposada inicialment per la CUP-CC i finalment signada per tota l’oposició- es vol determinar les persones, responsables polítics i administratius de la titularitat i les competències o responsabilitats que corresponen a cadascú en la gestió. Entre altres qüestions, plantegen que s’haurien d’identificar quines mesures de reparació per a les famílies de les víctimes de la covid-19 es poden impulsar i quins mecanismes perquè aquests fets no es repeteixin. Les esmenes presentades pels grups que donen suport al Govern – en què demanaven anar més enllà i parlar del model de residències i un nou model de gestió, a més de determinar les decisions que han impactat en la contenció de l’epidèmia sota el marc de l’estat d’alarma-no han estat acceptades pels grups proposants i, per tant, no s’han sotmès a votació. El diputat de la CUP-CC Vidal Aragonès ha detallat al final del debat que no s’ha admès perquè no complien en “fons i forma” i perquè, considera, es volia “treure el focus” de la situació que s’ha viscut durant la pandèmia.

D’altra banda, el ple ha convalidat dos decrets -el 12/2020 i el 13/2020- que regulen la compensació de l’activitat que fan els centres privats durant la pandèmia –que inclou un nou sistema de tarifació de serveis i de pagament als centres concertats – i del que concreta el traspàs dels centres de gent gran i discapacitats del Departament d’Afers Socials i Famílies a Salut. Aquest darrer també fixa una moratòria en el pagament dels lloguers de les propietats de la Generalitat. El primer decret s’ha aprovat amb els vots de JxCat i ERC i les abstencions de Cs i PPC, mentre que el segon s’ha aprovat amb JxCat, ERC i les abstencions de Cs, PSC-Units, CatECP i PPC.

Finalment, i només amb les abstencions de CatECP, CUP-CC i PPC, també s’ha convalidat el decret 14/2020, sobre mesures en relació amb el sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya, en l’àmbit tributari i social. Aquest decret crea una prestació extraordinària de 200 euros destinada a subministraments bàsics per a persones en situació de vulnerabilitat per la covid-19. També ajorna el pagament de l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i autoritza l’Agència Catalana de Turisme a contractar una campanya publicitària per promocionar el turisme de proximitat per a revitalitzar el sector.

Nou comentari