El passat 25 d’octubre, el Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va aprovar amb 46 vots a favor, 20 en contra i 4 en blanc, que l‘entitat ha de recuperar el lideratge en acció política, de forma ‘propositiva i proactiva’, com a resposta al debat sobre quin paper ha de tenir en les properes eleccions. Amb aquesta decisió es descarta la possibilitat de que l’ANC es presenti a les eleccions, i s’estableixen una quinzena de punts per fiscalitzar i comparar els programes i declaracions dels partits independentistes en relació al full de ruta de l’entitat. L’aprovació d’aquesta resolució, que ha de passar encara per la voació dels socis, ha empès 7 membres del Secretariat a plegar aquest dilluns, acusant el Secretariat de voler fer “filibusterisme”. De fet, aquests membres del secretariat volien que la resolució aprovada fiscalitzés encara més els programes dels partits independentistes i assenyalés clarament els qui s’ajusten o no al full de ruta unilateralista de l’entitat. Un extrem que no va ser acceptat per la majoria del secretariat.
Ahir van plegar 7 companys/es dels 73 del Secretariat Nacional de l’@assemblea. Amb la majoria hem compartit + de 2 anys al Secretariat, i hi han fet molta feina, lleial i desinteressada al servei de l’entitat i el seu #objectiuindependencia. Sap greu que pleguin. Sort i encerts!
— Elisenda Paluzie (@epaluzie) November 3, 2020
En resposta a les dimissions, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha lamentat que pleguin: “Amb la majoria hem compartit més de dos anys al Secretariat i han fet molta feina, lleial i desinteressada al servei de l’entitat i el seu objectiu d’independència. Sap greu que pleguin. Sort i encerts”, ha dit en una piulada. Paluzie ha explicat en què consisteix la resolució aprovada pel Secretariat: “L’ANC agafarà més distància dels partits, sortint de les taules que no han servit de res en tres anys, i fent una tasca més clara de denúncia i fiscalització constant”. I recorda que així “també preserva la seva independència dels partits, que és també un mandat del full de ruta quan diu ‘cal evitar el risc de ser marginada o capturada per aquests mateixos partits o per plataformes polítiques electorals’ “.