'El País' caça bruixes catalanistes

Manuel Baixauli lamenta que 'El País' "ha passat de ser un excel·lent diari a ser un pamflet al servei de l'Ibex i de l'Espanya més reaccionària"
La policia espanyola carregant
La policia espanyola carregant | Jordi Borràs

 

Les baixes en la secció d'opinió del diari 'El País' no s'aturen. En les darreres setmanes, i especialment després del tractament informatiu que va fer 'El País' de l'1 d'octubre i de la violència policial que l'Estat va decidir aplicar als catalans que volien votar en el referèndum d'independència, diversos columnistes de renom han pres la decisió de plegar i no escriure-hi més. És el cas de l'historiador Joan B. Culla, qui va explicar a aquest diari que no escriuria més articles al País per "censura ideològica". La mateixa setmana també va plegar l'escriptor i director de la Faber, Francesc Serés, qui en declaracions al Món ha explicat que va enviar un article que el diari no va voler publicar, però que se li va oferir la possibilitat de continuar si no es publicava aquell text en concret. Una opció que Serés no va acceptar i que el va portar a prendre la decisió de deixar 'El País'.


 

 

Aquest dilluns eren els escriptors valencians Manel Baixauli, Joan Francesc Mira, Enric Sòria i Martí Domínguez els qui anunciaven que també deixen d'escriure articles al diari 'El País'. En un post publicat a les xarxes socials, explicaven: "Els escriptors que signem aquesta nota, que hem publicat columnes durant molts anys a l'edició del diari 'El País' al País Valencià, i, els darrers dos anys a l'edició catalana, estem profundament decebuts amb el tractament que està fent el diari de l'actualitat política i social a Catalunya, al punt que ens sentim tan incòmodes, tan a contrapeu, que hem decidit no col·laborar-hi més com a articulistes".


 

El propi Baixauli ha explicat a 'El Món' que "feia temps que em sentia incòmode i darrerament se'm feia insuportable" i que "si no hagués estat per l'exquisit tracte que ens dispensava" el sotscap de cultural del diari, Carles Geli, "ho hauríem deixat molt abans". Preguntat per si ha en algun moment ha sentit limitada la seva llibertat d'expressió, l'escriptor valencià ha estat contundent: "No, mai", i ha recordat que "jo he escrit sempre sobre cultura, no he intervingut en el debat polític". Tot i això, Baixauli ha lamentat que "'El País ha passat de ser un excel·lent diari a ser un pamflet al servei de l'Ibex i de l'Espanya més reaccionària".


 

I l'últim en deixar les pàgines del diari ha estat el periodista anglès resident a Catalunya John Carlin. En aquest cas, però, ha estat 'El País' qui l'ha acomiadat, després que Carlin es mostrés molt crític amb l'actuació de la policia espanyola i la guàrdia civil a Catalunya durant el referèndum del passat 1 d'octubre. 
Comentaris
Inadaptado
Adiós, y hasta nunca, enemigos de España. Escribir en este panfleto, en mon.cat, o en otros panfletos separatistas , ahí os recibirán con las manos abiertas.
Xurriaca Pallaresa
Su País, jamás podrá ser nuestro País. Por una pura questión de amor al progreso, a la veracidad, al respeto hacia la diversidad y a nuestro indomable espíritu de libertad. Nosotros jamás nos arrodillaremos ante la Oligarquia de Borbonia, ni por un lugar en un Consejo de Administración, ni por un popular subsidio trampa. En ello nos va nuestra libertad y la del resto de pueblos y personas, que sufren su manipulación, consciente o inconscientemente.
catala emprenyat
D'el comportament del pais s'en diu 'arribisme' o prensa groga com vulguis. Res a envejar a 'El Alcazar' o 'La solidaridad nacional'
Gabriel Navarro
Excelente articulo, y una buena noticia. La censura ideológica es un atentado que perjudica más a España que a Cataluña. Esta bien, que aunque tarde, descubran por ahí que todo fue un montaje de prensa privada española, así como pública también (TVE1) y que aquellos catalanes que se fueron no fue irradiando odio por sus poros, sino buscando el único camino que les quedaba, por democracia, y justicia económica, social ...
Isma
Els mateixos que avui lamenteu l'acomiadament del John Carlin a El Pais, fa dues setmanes us estàveu plens de goig per l'acomiadament del Gregorio Moran de La Vanguardia. Els mateixos que aplaudiu els insults als espanyols, com quan el Quim Masferrer va dir que "els espanyols son una panda de sarnosos i cabrons de merda". Dieu que no teniu res en contra dels espanyols, però aquestes pàgines son plenes de comentaris xenòfobs que evidencien el vostre supremacisme. Ja queda menys pel 155.
Anna
Espanya sempre enrera. Quin desastre de país
Antic lector de El Pais
Es veia venir de lluny. Aquesta va ser la meva experiencia: El Pais va ser el meu diari de capc,alera durant 27 anys, des de 1980 al 2007. Era practicamen l'unic que llegia. Al final, la manipulacio se'm va acabar fent insuportable, encara que llavors la desinformacio la manegava amb molta intel.ligencia i vaselina. I no em refereixo precisament a la desinformacio sobre Catalunya, sino en general: a El Pais no hi havia mai res innocent: des dels titulars a les fotografies de portada. Res!
Monty
El diari el país no es el q jo vaig conèixer . Totalment d’acord amb l’article. Per cert el PSC no es el mateix q jo vaig conèixer!!!
Arizona
Fa anys q vaig deixar de llegir, comprar i ni tan sols punxar el país. No sols va ser per la seva línia editorial si no xq en un moment donat, van fer públics els nostres noms reals en un d'aquests xats de comentaris com pot ser aquest del mon. El xat criticaba ss santamaria. No els perdonaré mai. Van incumplir la seva política de privadesa de dades. No tinc prou diners x denunciarlos
@ Inadaptado
Se un poco coherente, este “panfleto” te da la oportunidad de expresar tus eslóganes trolls de ultraderecha, en el País y demás los mass-mierda del régimen sólo hay voz para los suyos.
Bautista
Un bon nom per aqust diari actualment seria "El putrefacto"
Arizona
No cal canviar-li el nom. Ja està prou fotut. El diari té un deute espectacular. Acaben de despatxar JL cebrián, per això. No hi ha niu pel país de dretes quan ja esta okupat per altres diaris espanyolistes, i l'únic q ha sabut fer l'ex-director ha estat vendre's el patrimoni (editorials com Santillana i altres), i acostar-se a la línia del PP x tal de rebre subvencions. Quanta gent compravem elpais i hem deixat de fer-ho!
Elisa
Que vagin a buscat columnistes s la fubdació Francisco Franco, estaràn en la seva onda
A espanya no queda cap diari que no estigui manipulat per las elits franquistas .lo trist es que no sols son els diaris ,es la justicia, la politica i tot passa per la manipulacio de la corrupcio pepera borbonica
Espanya el cul del mon
RAE
Diccionari Espanyol-Castella 2017 Nazi-Catalan Fascista-Catalan Independentista-Catalan Catalan-Falangista estacionado en Cataluna Democrata-Franquista Haber-No haber Division de poderes-Movimiento Nacional Colpista-Democrata Rey-Caudillo Tumulto-Asociacion Pacifica Campamento-Puta
Nuria de Mexic
Almenys fa 6 anys que no llegeixo ni compro El Pais. Es va deciar a desprestigiar a Andrés Manuel Lopez Obrador, perque a Mèxic també es un panflet dels grups mes reaccionaris. Es va dedicar a difondre la idea de que Lopez Obrador es un populiste i nacionaliste (us sona ??) Tot al servei dels poders mes foscos i corruptes de Mèxic.
@ Isma
Noi, est un bon deixeble del espanyols rancis, dones la volta als fets, ens atribuexes a nosaltres el que ests tu i ells:uns manipuladors i sembradors de discordia, dius que aplaudim els insults als espanyols? tu pel que veig aplaudeixes als insults als catalans,JA N'ESTEM TIPS DE REBRE INSULT I MOSTRES D'ODI, DESITJOS DE MORT ENVERS NOSALTRES, I QUE M'EN DIUS DEL DIA 1-O? UNA MOSTRA "DE CARINYO ENORME" ENVERS PERSONES INDEFENSES, ARR0SEGANT A UNA NOIA PELS CABELLS, ENTRES ALTRES ACTES VIOLENT

envia el comentari