Vox demana una prohibició impossible de les manifestacions en defensa de persones condemnades

Ortega Smith presentarà aquesta iniciativa en format de moció d'urgència a l'Ajuntament de Madrid

El partir d’extrema dreta Vox ha tornat fer servir el seu populisme habitual aquest divendres, en anunciar que portarà al ple de l’Ajuntament de Madrid una moció que és impossible aplicar. Segons el portaveu del partit de Santiago Abascal en aquest ajuntament i secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, promourà una moció perquè es prohibeixin manifestacions o concentracions que “enalteixin a persones condemnades”, després dels disturbis ocorreguts el dimecres després de les protestes en favor del raper Pablo Hasél, informa Europa Press.

El text es debatrà com a moció d’urgència al ple de dimarts i proposa instar la Delegació de govern espanyol a Madrid “a prohibir manifestacions o concentracions que tinguin per objecte enaltir a persones que hagin estat condemnades”. Això forma part d’una bateria de mesures que reclamarà arran dels “greus desordres públics produïts el 17 de febrer a la Puerta del Sol pels qui s’havien concentrat per a, sota la coartada de defensar la llibertat d’expressió, atacar a l’Estat i defensar a un condemnat per l’Audiència Nacional pels delictes d’enaltiment del terrorisme, injúries i calúmnies a la Corona i agressió”, argumenta el text.

El fet és, però, que el que demana Ortega Smith és impossible de fer, encara que la moció s’aprovés i en el supòsit altament improbable que la Delegació del govern espanyol, de l’executiu de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, volgués implementar la proposta. El dret a manifestació és un dret fonamental que les autoritats governatives només poden restringir –i fins i tot arribar a prohibir– quan, en un cas en concret, argumenten, amb informes tècnics de la policia, que hi ha un perill evident per a la seguretat de les persones o dels béns. Les eventuals prohibicions, per tant, s’han d’estudiar cas per cas, tenint en compte el lloc, la data, l’hora i les circumstàncies objectivables de cada concentració o manifestació. No es pot prohibir tota una tipologia de manifestacions en relació a la reivindicació que plantegin. I això ho sap Ortega Smith, que és advocat.

200.000 euros en danys

Paral·lelament, mentre Vox feia aquest anunci, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha xifrat aquest divendres en uns 200.000 euros, entre públic i privat, la factura dels danys ocasionats pels disturbis de dimecres passat després de les protestes en favor del raper Pablo Hasél. Els danys materials es continuen quantificant però sí que ha avançat que els provocats en el mobiliari urbà no representen “una quantitat excessiva” i a més seran coberts pel contracte de manteniment en vigor. Ha assegurat que li preocupen més els danys en els establiments privats, que ahir els propietaris dels negocis calculaven en més de 150.000 euros. Això l’ha portat a avançar la xifra global de 200.000 euros. Almeida s’ha compromès a “estudiar totes les accions necessàries perquè, qui ho hagi fet, ho pagui, perquè no surti dels diners dels madrilenys”.

Comentaris

    Vox ni veu ni vot 19/02/2021 7:18 pm
    Jo prohibiria Vox ... Però clar españa és un país franquista

Nou comentari