El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Oriol Pujol demana l’absolució i apunta Fernández Díaz

Oriol Pujol Ferrusola, el menut de la família de l’expresident Jordi Pujol, ha presentat el seu escrit de defensa davant l’Audiència Nacional amb la que demana la lliure absolució de les acusacions d’associació il·lícita i blanqueig de capitals. L’escrit, redactat pel seu advocat Javier Melero, fa una defensa estrictament fàctica, amb una exposició de fets correlativa per emfatitzar la manca de prova contra la seva figura per part del ministeri fiscal i de l’advocacia de l’Estat. És més, apunta que la seva acusació és el resultat de l’Operació Catalunya i apunta directament a l’exministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz.

L’escrit, al que ha tingut accés El Món, presentat davant el Jujat Central d’Instrucció número cinc de l’Audiència Nacional, narra l’origen dels fons de la “deixa” del pare de l’expresident, Florenci Pujol, i destaca com va ser Jordi Pujol Ferrusola l’encarregat de la seva administració. De fet, Oriol Pujol insisteix en el seu escrit que el compte corrent derivat de la seva part de la deixa va ser cancel·lat a finals de 2010, sense que hi hagi hagut cap moviment posterior que fos relacionat amb aquests diners. El fet que regularitzés la seva situació l’any 2010 va impedir acollir-se a la Declaració Especial Tributària que la Hisenda espanyola va habilitar l’any 2012.

En aquest marc, la primera línia de defensa és una exposició temporal dels fets que desgrana el comportament financer d’Oriol Pujol allunyat dels delictes d’associació il·lícita i blanqueig de capitals. L’estratègia passa per tal que siguin les acusacions que assoleixin aportar proves concloents dels delictes suposadament comesos per l’exsecretari general de CDC. Una tasca que la defensa veu com improbable a la vista que tota la documental aportada en una llarguíssima instrucció no aporta cap dada de la comissió de cap delicte.

Jorge Fernández Díaz arribant a l'Audiència Nacional el novembre del 2020 / Eduardo Parra / Europa Press
Jorge Fernández Díaz arribant a l’Audiència Nacional el novembre del 2020 / Eduardo Parra / Europa Press

Per altra banda, Melero fa una veritable operació de cirurgia de les proves i com va començar unes diligències amb clara intencionalitat política. Així subratlla que “l’inici de les diligències s’emmarca en l’àmbit de l’anomenada Operació Catalunya, dissenyada dissenyada, segons sembla, a la Direcció Adjunta Operativa del ministeri de l’Interior amb el concurs de diverses autoritats i funcionaris públics i, presumptament, sota la direcció de titular de Departament, el llavors ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz”. En aquesta línia fa memòria que l’aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va ordenar que tot allò relacionat amb l’ús de fons reservats es classifiqués com a “secret d’Estat”.

Amb aquesta premissa, el lletrat aporta les investigacions de l’anomenada “causa Tàndem”, investigada pel Jutjat Central d’Instrucció nº 6 de l’Audiència Nacional per delictes de malversació de fons públics, apunten “l’existència de pagaments amb fons reservats” al menys per part del comissari ara jubilat -i jutjat per tres causes més- José Manuel Villarejo Pérez a l’empresari Javier de la Rosa Martí i Victòria Álvarez, testimonis claus per encetar les investigacions. D’aquí que entre la prova demanada, la defensa d’Oriol Pujol reclama a la sala que s’oficiï a la Secretaria de Consell de Ministres a fi que “desclassifiqui” tots els documents que es trobin relacionats amb l’anomenada Operació Catalunya amb identificació de les persones que apareixen relacionades amb la mateixa i autorització perquè així puguin declarar sobre aquests aspectes en l’acte del judici oral”.

Més dies per respondre

L’escrit de defensa arriba aquest dilluns després que el jutge deixés 17 dies més de marge a les defenses per presentar els escrits de defensa a la vista de la complexitat argumental del cas. De fet, el passat Primer d’Octubre acabava el termini, però finalment, va atorgar deu dies hàbils més per respondre els escrits d’acusació del ministeri fiscal i de l’advocacia de l’Estat.

El jutge instructor, Santiago Pedraz, econsidera que hi ha indicis prou raonables perquè l’expresident Pujol i els seus set fins, -la seva parella, Marta Ferrusola ha quedat exonerada de la causa pel seu estat de salut- siguin jutjats per associació il·lícita, blanqueig de capitals, un delicte continuat de falsificació de document mercantil, un delicte de frustració en l’execució i delictes contra la Hisenda Pública.

El ministeri fiscal va dirigir l’acusació contra el que va definir de “clan” repartint les peticions de pena entre els 8 i els 29 anys de presó del Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l’expresident. En canvi, l’advocacia de l’Estat va rebaixar la intensitat de la bel·ligerància del ministeri públic i del mateix magistrat instructor. Així en el seu escrit, redueix la llista de processats al Jordi Pujol Júnior -per qui en demana 25 anys-, a la seva exparella i a Josep Pujol Ferrusola. Tot i que no veu responsabilitat penal en Marta Ferrusola per malaltia, sí que els lletrats de l’Estat descriuen la seva figura com a membres de la “direcció operativa”.

El jutge Santiago Pedraz de l’Audiencia Nacional que ha instruït el cas Pujol/EP

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Aigualit a octubre 18, 2021 | 12:42
  Aigualit octubre 18, 2021 | 12:42
  Quina jeta els Pujol, es acollonant.
  • Icona del comentari de: ave-maría a octubre 18, 2021 | 13:20
   ave-maría octubre 18, 2021 | 13:20
   aigualit: no se't ha aigualit cap comentari a favor de l'ínclit Fernandes D. i el seu secretari que deia que li "afinava" la fiscalia? O tots moros, o tots cristians, oi?. Però es possible que durant aquest judici surtin més "afinaments"
  • Icona del comentari de: @Aigualit a octubre 18, 2021 | 19:18
   @Aigualit octubre 18, 2021 | 19:18
   On hi veus la "jeta" de Pujol ? És curiós que des del 1980 a en Pujol no se li pugui demostrar ni endossar cap "jeta" i que ha calgut el procés cap a la independència per a que l'estat espanyol intensifiqués i multipliqués la recerca "prospectiva" i els fons "reservats" espanyols, a la cacera i captura d'alguna "tara" per a intentar desprestigiar (?!) en forma "d'informes" i filtracions, l'independentisme català, i els catalans en general, i alhora per a intentar reforçar l'espanyolisme i llurs "bondats", entre els catalans. Ara bé d'Espanya estant, l'espanyolisme no hi veu mai cap "jeta" en la família borbònica de la reialesa espanyola i per exemple llurs relacions amb els col·legues "demòcrates" d'estats com el Marroc o altres del Golf Aràbic... i un casos espanyols com els d'un tal "Florentino" que fot "negocis" i mai perd res, no fan sospitar ni produeixen mai cap "jeta" ? Seguim ?
   • Icona del comentari de: Diguem-ho tot a octubre 18, 2021 | 20:44
    Diguem-ho tot octubre 18, 2021 | 20:44
    Dels "borbons" us heu deixat d'esmentat el tràfic i venda d'armes i material bèl·lic, inviolables" amb la col·laboració de l'estat espanyol, potser més greu que altres "corrupteles" i trampes borbòniques. Hereus imposats de Franco des de l'any 1969.
 2. Icona del comentari de: Català a octubre 18, 2021 | 15:45
  Català octubre 18, 2021 | 15:45
  De porc i de senyor se n'ha de venir de mena.
 3. Icona del comentari de: Caldir-ho a octubre 18, 2021 | 19:00
  Caldir-ho octubre 18, 2021 | 19:00
  Em sembla que el "menut" del la família Pujol-Ferrusola és diu Oleguer (1972) pas Oriol (1968). Si totes les "proves" i "informacions" contra Pujol son errònies com aquesta dada, suara esmentada, es podria suposar el perquè des del 1980, la justícia prospectiva lawfare espanyola no ha pogut encara "demostrar" cap prova de "delicte". Mentrestant l'espanyolisme més carca sense escrúpols i els "detractors" del polític i President Pujol insulten i fan escarni basats en suposicions o suposades "activitats" (demostrables) que molts de polítics i reialesa -i família- espanyols han practicat tota la vida des del franquisme i abans, però, els salva l'aferrissada defensa de la unitat, fictícia i fal·laç, d'Espanya. Un ens que des del 1587 se li han separat, i doncs ha perdut, un munt de territoris de la suposada "unidad" geogràfica o política...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa