El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium suma l’entorn dels Comuns i el PSC a un manifest per l’amnistia
  • CA

Òmnium Cultural i la plataforma Som el 80% que promou la mateixa entitat ha aconseguit sumar membres de l’entorn i el món socialista a un manifest que reclama l’amnistia “per totes les persones perseguides judicialment” arran del Procés i que aplega unes 200 persones. El text demana la fi de la judicialització de la política i la repressió i aposta per l’obertura d’un “procés de negociació sincera, amb l’objectiu de pactar una solució real al conflicte polític”. Les demandes del manifest coincideixen en gran part en els pilars pactats per la taula independentista que el president del Govern, Quim Torra, va reunir al Palau de la Generalitat (amb la participació d’Òmnium) per fixar les bases de la negociació amb l’Estat, però no inclou explícitament el dret a l’autodeterminació, fet que ha permès la inclusió de més signants al manifest.

Entre els signants hi figuren les exalcaldesses de Badalona, Maite Arqué, i de Girona, Anna Pagans, així com l’exministre del PSOE Joan Majó, i l’exconseller del PSC Joaquim Nadal. El text també rep el suport de personalitats de l’univers dels Comuns, com ara l’excoordinador general de Catalunya en Comú Xavier Domènech, l’exregidora de Barcelona en Comú Gala Pin, l’exsecretària general de Podem Catalunya, Gemma Ubasart, la darrera candidata d’En Comú Podem a les llistes del Senat Rosa Lluch, o també de l’antiga niciativa Catalunya-Verds com ara l’exdiputada al Parlament Dolors Comas d’Argemir.

El manifest també inclou personalitats del món postconvergent com ara Carles Campuzano, Andreu Mas-Collell o Vicenç Villatoro, i d’ERC com Josep Lluís Carod-Rovira, Josep Maria Terricabras o Joan Manuel Tresserras. La CUP també té la seva representació amb els noms d’Eulàlia Reguant, Gabriela Serra o David Fernández.

Personalitats del món de la cultura també signen a favor de l’amnistia com ara Antoni Ros Marbà, Enric Majó, Eva Piquer, Jordi Borja, Jordi Savall, Llucia Ramis, Juanjo Puigcorbé, Pilar Rahola, Toni Soler, Ventura Pons o Vicenç Altaió, entre d’altres.

Els expresidents del Parlament Joan Rigol, Núria de Gispert i Ernest Benach també donen suport a la iniciativa. També han firmat Pep Guardiola, Bonaventura Clotet, Hilari Raguer, Manel Esteller, Pare Manel o Xavier Fina, entre d’altres.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha presentat la campanya en un acte al Centre d’Art Santa Mònica (CASM). Mauri ha defensat que l’amnistia “és la única mesura que abraça tots els represaliats sense distinció” i és “una forma de posar el comptador a zero perquè hi hagi diàleg real i s’acabi la judicialització”. La iniciativa buscar “empènyer la classe política” cap a aquesta solució política “que passi per les urnes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa