Òmnium pressiona per un “front comú” que “no malbarati” el resultat del 14F

L'entitat assegura que "no es pot prescindir de ningú" i demana als partits sortir de "l'atzucac institucional"

Òmnium Cultural ha pressionat per fer un “front comú” de partits, “exili” i societat civil per “no malbaratar” el resultat “històric” de les eleccions del 14 de febrer, amb un 52% dels vots independentistes. La Junta Directiva de l’entitat ha fet aquest dissabte una declaració conjunta des del Recinte Modernista de Sant Pau i ha demanat sortir de “l’atzucac institucional” per “culminar” el procés d’autodeterminació, combatre “la repressió” i lluitar per l’amnistia. Així mateix, l’entitat ha reconegut la “tasca incansable de l’exili” i “l’esforç d’internacionalització ingent” del Consell per la República. “Tothom és necessari i no es pot prescindir de ningú“, ha assegurat el vicepresident, Marcel Mauri.

Mauri ha reclamat als partits polítics sortir de “l’atzucac institucional” i traçar una “estratègia compartida” per fer front als reptes de la societat catalana i assolir la República. Òmnium Cultural s’ha ofert a ser “generadors de grans consensos” per tal que el Consell per la República i la resta d’espais de trobada siguin “encara més forts”. 

L’entitat també ha demanat unes “institucions valentes” que apostin “urgentment” per la cultura, la llengua, la lluita contra les desigualtats, la llibertat i l’autodeterminació. “Els demanem que no pensin només en els pròxims quatre anys, sinó en el país de futures generacions”, ha manifestat. 

En aquest sentit, Mauri ha reclamat a les institucions treballar a favor d’una amnistia per resoldre el “conflicte polític” i protegir i garantir els drets fonamentals de la ciutadania. “Cal recuperar la iniciativa política i institucional“, ha clamat, després de dos mesos de les eleccions i sense acord de Govern entre els partits polítics. 

“No ens pertoca a nosaltres marcar les tempos del Parlament ni de l’inici de la nova legislatura, però mentre seguim en l’atzucac institucional, l’Estat segueix amb la via de la repressió”, ha alertat. Per aquest motiu, Mauri ha reclamat “màxima responsabilitat” als dirigents polítics i s’ha mostrat “convençut” que aquests faran “la feina que els pertoca“. 

Aposta pel capital humà, cultural i social

Més enllà de la reivindicació política, l’entitat també ha alertat dels efectes de la crisi sanitària i els reptes de la societat catalana. Per aquest motiu, Òmnium ha reclamat destinar el 2% del pressupost de la Generalitat a la cultura; enfortir “l’imaginari col·lectiu” dels Països Catalans; promoure l’ús del català; enfortir el sector cultural i audiovisual en català, i actualitzar el model de l’escola catalana. Així mateix, ha demanat garantir la “plena incorporació ciutadana” de totes les persones, combatre els discursos d’odi, definir un projecte de país que interpel·li els joves i adoptar polítiques de suport al teixit comunitari. 

“Ens cal un front comú per lluitar contra la repressió i per culminar el procés cap a l’autodeterminació”, ha afegit Mauri. El vicepresident de l’entitat ha assegurat que actualment hi ha és de 3.300 independentistes represaliats i 115 causes polítiques obertes. L’acte, que també ha comptat amb la presència telemàtica dels presidents territorials de l’entitat, ha suposat un posicionament institucional d’Òmnium Cultural. Els encarregats de llegir el discurs han estat els dos vicepresidents, Marcel Mauri i Clàudia Pujol.

Comentaris

  Català 18/04/2021 8:56 am
  A Sofia: no, benvolguda. si anem a noves eleccions el daltabaix independentista serà monumental; jo, i pots estar segura de que molts, ens quedarem a casa. Que al capdavall és el què busquen. No es veuen capaços de complir el que prometèren i perdre l'amplia majoria serà l'excusa perfecta.
  Sofia 17/04/2021 11:56 pm
  Noves eleccions. Menys pressió pandèmica donarà més participació i els resultats més ajustats a la voluntat dels catalans. Un jutge nyós no pot fer-nos ballar amb resultats desfassats .
  Todo por la pasta. 17/04/2021 8:25 pm
  Vaya mierda de republiqueta querían colarnos.
  Luisnomeacuerdo 17/04/2021 5:30 pm
  Los fascistas independentistas se vuelven a conjurar otra vez , esta es la 1715 , y el calvo azuzando al rebaño de borreguetes grocñordos. Lo mismo de siempre , no os preocupéis mucho porque habrá más elecciones autonómicas.
  Albert Berrio 17/04/2021 5:29 pm
  La unitat cal per fer la independència; per gestionar l'autonomia no qualsevol partit serveix, fins i tot el socialista.
  Català 17/04/2021 4:49 pm
  El resultat del 14-F ja fa dies que està malbaratat. No cal que us hi amoïneu.
  Català 17/04/2021 4:49 pm
  El resultat del 14-F ja fa dies que està malbaratat. No cal que us hi amoïneu.
  Vendetta 17/04/2021 4:04 pm
  Deixeu de fer el imbecil procesista
  Assumpci 17/04/2021 3:22 pm
  Gràcies, Òmnium, per tanta sensatesa enmig de tants de somnis als núvols.
  fideli 17/04/2021 3:00 pm
  Amnistia, el 'cuento xino'

Nou comentari