Òmnium amenaça amb denunciar el TC per “paràlisi política i estratègia de dilació”

L'entitat exigeix a l'àrbitre constitucional que resolgui ja el recurs d'empara de Cuixart, presentat fa un any

Òmnium Cultural ha amenaçat amb denunciar el Tribunal Constitucional (TC) per “paràlisi política i estratègia de dilació” pel fet de no haver tractat encara el recurs d’empara del president de l’entitat, Jordi Cuixart, contra la sentència que el va condemnar a nou anys de presó per sedició pels fets de l’1-O. Cuixart va presentar el recurs fa un any i fins que el Constitucional no el resolgui no haurà esgotat la via espanyola, pas imprescindible per saltar a l’europea. És per això que l’entitat que presideix ha exigit al tribunal que inclogui el recurs d’empara en el proper ple que celebri. Cuixart té clar que l’àrbitre de la Constitució dilata la resolució “per motius polítics”.

Els serveis jurídics d’Òmnium han enviat aquest requeriment al president del Constitucional just quan fa un any que va presentar el recurs d’empara contra la sentència del Tribunal Suprem.

L’entitat ha advertit al TC que paralitzar el recurs “vulnera” la Llei Orgànica del Poder Judicial i la que regula el mateix àrbitre, i ha recriminat al seu president que, quan elabora l’ordre del dia, “està negligint perquè no actua seguint criteris objectius i cronològics, sinó en funció d’interessos polítics i arbitraris”.

Així mateix, Òmnium li recorda que la fixació de l’ordre del dia dels plens del Tribunal Constitucional és una qüestió “governativa”, com passa amb la resta d’administracions públiques, i està subjecta a un control contenciós-administratiu que, en aquest cas, recau sobre el Tribunal Suprem.

A més, també posa de manifest que ja s’han resolt altres recursos d’empara inclosos dins la mateixa causa “que es van presentar a posteriori i contra una condemna molt menor”.

Un ultimàtum que es llença “amb poca esperança”

El requeriment enviat al Tribunal Constitucional és un ultimàtum per part d’Òmnium, que ja ha anunciat que presentarà una denúncia formal davant la sala tercera del Tribunal Suprem si no es resol el recurs d’empara en el pròxim ple del TC. Malgrat l’avís, l’entitat es mostra poc optimista en relació amb un canvi d’actitud per part de l’àrbitre constitucional. En declaracions a l’ACN, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que se sent “poc esperançat” i ha denunciat que el poder judicial “continua formant part de l’estructura de poders de l’Estat, que és incapaç d’iniciar la resolució del conflicte polític”.

Cuixart també ha declarat que els presos independentistes estan jugant una partida “on les cartes ja estan marcades” i on la legalitat vigent “es va adaptant a l’objectiu final, que és que els presos polítics no quedin en llibertat”. Davant aquesta situació, el president d’Òmnium ha assegurat que l’entitat “no es farà enrere” i que “utilitzarà totes les eines possibles per seguir denunciant la justícia espanyola”.

Amnistia

“Per més que intentin evitar-ho, acusarem els poders de l’Estat al Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg, si abans no arriba una amnistia que aturi la vulneració de drets fonamentals i permeti afrontar la resolució democràtica del conflicte”, ha indicat Cuixart.

També ha assegurat que mentre de la “corrupció borbònica n’han fet impunitat d’Estat”, el sobiranisme “continua fent de la repressió i nous judicis polítics un altaveu d’internacionalització i lluita per l’autodeterminació”.

Comentaris

  L'OBSERVADOR ASTORAT 06/03/2021 11:18 am
  Joaquín Urías, ex-lletrat del Tribunal Constitucional (TC) : "Espanya té la desgràcia de tenir molts dels jutges més "IGNORANTS" de tota Europa, en matèria de "DRETS FONAMENTALS". I la "IGNORÀNCIA INEXCUSABLE", és la perfecta definició de "PREVARICACIÓ".
  Que fantasmas. 06/03/2021 11:02 am
  Pero esta gente cuantas denuncias llevan ya¿?, parece que lo que les interesa es hacer ruido sordo que nadie lo escuche, vaya pardillos y pesados.
  Juli Vert 06/03/2021 10:41 am
  Sempre amenaçant o exigin, això fa pudoreta de fatxes.
  Observador 06/03/2021 9:41 am
  I,perquè no aneu a denunciar als meteoròlegs de TV3 perquè ha `plogut el cap de sermana?
  34
  36
  Respon
  Siempre con vosotros 06/03/2021 9:19 am
  No se a que esperan,mucho amenazar y después nada. Estos son unos cagados,al igual que todos los demás,mucho ladrar,mucho follón y después ocho segundos de República.
  40
  105
  Respon
  Tranquilidad 06/03/2021 8:37 am
  El recurso se resolverá en el plazo habitual, dieciocho meses.
  12
  28
  Respon

Nou comentari