El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Òmnium acompanya els investigats del Tsunami al Jutjat
  • CA

Els deu primers dels 197 investigats pel tall de la Jonquera convocat pel Tsunami han començat a declarar aquest matí al jutjat de Figueres. No ho han fet sols. Una forta representació política i social de l’independentisme els ha fet costat. Unes dues-centes persones s’han concentrat al crit de “No esteu sols” davant la porta del jutjat que els investiga per danys i desordres.

 

Entre els assistents, Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium, les diputades d’ERC a Madrid, Montse Bassa i Marta Rosique, la diputada de la CUP al Parlament, Natàlia Sànchez, o l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó , el senador Jordi Martí, i fins i tot, Jordi Pesarrodona, el pallasso represaliat.

 

Segons ha explicat una de les advocades de l’equip de defensa, Montse Vinyet, els deu encausats s’han acollit al seu dret a no declarar. La lletrada entèn que “de pla s’hauria haver d’inadmès a tràmit la investigació policial” igual que ha passat amb la causa oberta a França, on la Fiscalia General de la República no hi va detectar cap comissió de delicte per la manifestació en territori francès. En aquest sentit, Vinyet considera que la situació “dóna peu a sol·licitar l’axiu”. “Tot és absolutament feble”, ha subratllat.

 

El portaveu d’Alerta Solidària, Martí Majoral, calcula que la primera fase de la instrucció es pot allargar pel capbaix un any. En concret són deu persones a la setmana. L’entitat jurídica ha titllat de “despropòsit” el fet de citar 197 persones pel tall de la Jonquera, 60 pel tall de Salt i més d’una quarentena  pel tall d’Amposta el 10 i 11 de novembre.  Per Alerta pel fet  “d’haver anat a una manisfetació, s’ha anat pel boc gros i s’ha xtrapolat al màxim la repressió”. Una manera que implica “fer que la por a sortir al carrer s’extengui pet tot arreu”. “Tenim el dret de manifestar-nos i l’obligació de manifestar-nos”, ha sentenciat. També ha retret que la investigació es basi en imatges de xarxes socials, amb “simples likes”. “La feblesa de les acusacions permetin sol·licitar l’arxiu, sinó total, un arxiu parcial que deixaria fora molts investigats”, ha afegit en línia amb l’advocada Vinyet.

 

 

Per la seva banda, Mauri ha assenyalat que el cas de la investigació del tall de la Junquera és una “nova ràtzia de l’Estat contra l’independentisme”. Així ha descrit els talls com “una mostra de la fermesa davant una sentència injusta i una mostra de desobediència civil no violenta”. “L’única aposta de l’Estat és la repressió i la violència, i només sap relacionar-se-se en aquest llenguatge, nosaltres apostem per l’amnistia que englobi presos polítics, exiliats i per aquestes persones perseguides per manifestar-se”, ha remarcat.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa