Ofensiva per tal que Torra cregui a Borrell i es “comporti” amb el Ministeri

Cs vol que el Parlament talli les ales a la paradiplomàcia catalana i respecti la “identitat nacional” espanyola

Borrell mana i Torra compleix. Aquesta és la missiva de Ciutadans en una de les propostes de resolució que el Parlament haurà de debatre en el període de sessions que comença aquest setembre. Concretament, la resolució es titula “sobre l’obligació de respectar la direcció de la política exterior d’Espanya”. És a dir, Cs vol que el Parlament talli les ales a la paradiplomàcia catalana i respecti la “identitat nacional” espanyola.

 

Un text que en cas d’aprovar-se, encara està en període d’esmenes, instaria a la Generalitat a fer bondat amb les directrius del ministeri d’Afers Exteriors, Josep Borrell. Una clau de volta més en un dels departaments de la Generalitat més fiscalitzats per la Moncloa. “Fins i tot, més que en época del PP”, assegura un dels seus alts funcionaris que en conversa amb El Món confessa que “Madrid mira amb lupa i sospita tot el que fem”.

 

Sia com sia, Ciutadans buscarà les pessigolles parlamentàriament a través d’aquesta moció. Un text polític que dóna per fet que la Generalitat “perjudica la direcció de la política exterior espanyola”. Fins i tot,  l’acusa de vulnerar la “lleialtat institucional” i el “servei a l’interès general en defensa dels interessos i la promoció de la imatge d’Espanya”. En base aquestes acusacions, Ciutadans demana al Parlament que insti a la Generalitat a “respectar la direcció de la política exterior espanyola” i “a comportar-se d’acord amb els principis rectors que regeixen l’Acció Exterior d’Espanya”.

 

A més, reclama al Govern que compleixi amb els valors de la Unió Europea previstos al Tractat de la Unió perquè la “ideologia separatista, així com cap altra, no està per sobre de les lleis ni la legitima a violentar les normes per imposar els seus objectius”. També demana “respectar la identitat nacional espanyola”. En aquest sentit, “exigeix” que l’executiu de Torra “s’abstingui d’enviar a les autoritats dels Estats de la Unió Europea argumentaris, cartes o qualsevol tipus de comunicació que vulneri aquest precepte”.  Inclou en la resolució, que no s’autoritzin recursos per “promocionar el separatisme i la propaganda contra Espanya”. En aquesta línia, apunten que es podria denunciar com un “desviament il·legal i injustificat del patrimoni públic”.

 

Aquesta pressió parlamentària s’afegeix a la pressió de l’executiu espanyol contra el departament d’Exteriors que dirigeix el republicà Alfred Bosch. En aquest sentit, destaca que el passat 29 d’agost i tal com va publicar aquest diari, el ministeri de Borrell havia encomanat a un funcionari de tota representació exterior d’Espanya a promocionar España Global, la secretària d’Estat pensada per combatre la internacionalització de la causa catalana. “Estem hipercontrolats, tenen una obsessió amb nosaltres”, comenten des d’Exteriors que consideren pitjor la situació amb el PSOE i Borrell que amb el PP de Mariano Rajoy. “Ara bé, tot i això encara es troben amb sorpreses com els 52 diputats francesos que condemnem la repressió contra l’independentisme”, apunten riallers des de Palau.

 

Nou comentari