El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El número dos de la Guàrdia Civil a Catalunya va parlar fins a 30 vegades amb Lòpez el 20S
  • CA

Curiositat a la vista. Un general de Brigada de la Guàrdia Civil com a testimoni de la defensa aquest matí a la vista del judici contra la cúpula d’Interior. I tot i les sensacions escèniques, la lletrada del Major Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana, n’ha sortit molt satisfeta. El testimoni ha estat Mariano Martínez, que el 20 de setembre de 2017, era el cap de la comandància de Barcelona, ara ascendit a general, que de facto tenia les funcions de número dos del cos. Tot i això, ha informat que ell no tenia cap comandament específic de l’operatiu i que el va seguir des d’un despatx. De fet, només va parlar un cop amb el tinent coronel Daniel Baena, que sí que ha definit com el cap de l’operatiu però que en canvi no li va passar cap novetat perquè era un inferior jeràrquic. 

El cap de l’institut armat ha admès que va parlar “30 vegades per telèfon amb el comissari Ferran Lòpez” durant aquell dia. De fet, el testimoni ja jugat a dues bandes. Primer, a anar amb cura amb no tocar el vora-viu a l’institut armat però tampoc a fer sang contra el Major i els Mossos. La intenció de Tubau era certificar unes dades que, tamisades, poden ser útils al tribunal. I així ha estat, 30 trucades,  que aquell dia només va parlar una vegada amb el tinent coronel Daniel Baena, el cap de l’operatiu i que, abans que els comunicats oficials hi havien les trucades.  

L’aleshores coronel ha confessat que per “incrementar l’eficàcia” de la col·laboració”, primer es trucava al comissari Lòpez i després s’enviava la petició formalment a la sala de Coordinació Policial. Un dels punts documentals més febles ja que a la vista dels correus els Mossos trigaven molt a respondre’ls. En aquest sentit, ha assegurat que ell va assumir “voluntàriament” fer les trucades perquè no hi hagués dispersió de comandaments telefonants als caps de les regions policials dels Mossos. Així va decidir telefonar a Lòpez com a cap de coordinació territorial. De fet, ha dit que sempre el telefonava a ell.  

Tubau li ha posat un guió fàcil, que li ha permès a l’ara general, fer un relat poc creïble de retrets als Mossos. “No vaig demanar explicacions sobre perquè no es complien les peticions que em feien”, ha afirmat. Una sentència que no quadra gens amb les 30 trucades, ni amb el fet que -a preguntes del fiscal- va arribar a dir-li “una paraula gruixuda” a Lòpez per la que ha demanat avui perdó. “Eren moments de tensió”, ha afegit. Curiós és que en un dia amb 44 escorcolls i tenint present que els Mossos suposadament no complien, continuessin les converses sense que Lòpez donés explicacions sobre per què no les complien o bé que no enviessin més GRS a Economia. 

Mariano Martínez, en un moment de la seva declaració

Mariano Martínez, en un moment de la seva declaració Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa