El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nuet: “EUiA i CSQP podem ajudar al procés, però l’han de liderar ERC i la CUP”
  • CA

Joan Josep Nuet (Reus, 1964) és diputat al Parlament pel grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), representant de la coalició a la Mesa, coordinador general d’EUiA i secretari general de Comunistes de Catalunya. En aquesta entrevista, Nuet rep El Món amb ganes de parlar de les propostes d’En Comú Podem, de la visió que té EUiA del procés sobiranista, però també de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP i d’Artur Mas: “És normal que se’n parli tant”, diu. 

L’acord d’EUiA per formar part d’En Comú Podem va arribar a última hora. Com van anar aquelles negociacions?
L’acord és entre cinc forces polítiques, més molta gent independent que no ha fet mai política. És un fet pioner, i no és fàcil amb gent que no ha fet política sinó activisme social. Ho hem fet bastant bé, al final els temes essencials que plantejàvem, de metodologia, han format part dels compromisos. El programa ha estat obert, i el compromís d’obertura cap a la participació s’ha realitzat. També s’ha aconseguit visibilitat d’EUiA, ja que encapçalem la circumscripció per Tarragona, i tenim un lloc de sortida per Barcelona. És un element que ha ajudat a prendre una decisió positiva.

En cas de no acord, vostè va advertir que “escombraria i denunciaria els mètodes” utilitzats durant les negociacions. El problema va ser amb BComú o amb Podemos?
No ho vull especificar amb ningú. Era un debat creuat, amb molts factors. El temps no ens ha ajudat, estem fent processos amb molt poc marge, i amb molts i nous actors polítics. La mentalitat s’ha d’adaptar al canvi, qui no accepti això es quedarà petrificat. Nosaltres estàvem preocupats per la metodologia. D’altra banda, volíem que el discurs sobre el procés sobiranista fos molt afinat. Necessitem el procés, el discurs nacional, i la idea constituent i democràtica és el centre. No podem aparèixer com a negadors del procés. Hem d’aparèixer com la representació més popular del procés, perquè necessita una part de la societat catalana que se sent exclosa. Aquesta part, si no hi participa, fa que el procés s’estanqui i es dualitzi. Aquest és el gran perill del resultat del 27-S. L’acord [amb En Comú Podem] va arribar a l’últim moment, sí, però podria haver arribat abans, i amb les mateixes condicions. Estem contents.

Què aporta EUiA a la confluència d’En Comú Podem? Experiència política?
L’experiència la tenim, és destacable i important. EUiA és un projecte de ruptura amb el règim del 78, i en el cas català és un projecte fet des de Catalunya, per Catalunya, i amb referents a l’Estat espanyol. No desconnectem amb altres actors polítics de l’Estat. Això és un missatge en positiu que aportem. La idea de ruptura connecta molt amb una nova generació política que s’ha incorporat sobretot a partir del 15-M, amb gent que també creu que s’ha esgotat el règim del 78. EUiA connecta amb aquest espai.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa