Netflix prepara el llançament mundial de 'Dos Cataluñas' amb voluntat de ser imparcial

El documental s'estrenarà a tot el món a la tardor i es preveu que acabi amb el nomenament de Torra
Carles Puigdemont al documental 'Dos Cataluñas', documental de Netflix sobre el procés
Carles Puigdemont al documental 'Dos Cataluñas', documental de Netflix sobre el procés | ACN

"No volem que se'ns titlli de manipular" i "intentem mantenir la imparcialitat". Aquesta són dues de les màximes que han volgut seguir els directors del documental 'Dos Cataluñas', Álvaro Longoria i Gerardo Olivares, en el rodatge i creació del llargmetratge de Netlix. Així ho ha explicat Longoria aquest dijous després de la projecció, en el marc del DocsBarcelona, dels 25 minuts inicials de 'Dos Cataluñas'. El documental, amb 85 entrevistes, s'estrenarà mundialment a Netflix a la tardor i durarà unes dues hores. Tot i el títol de que hi ha dues catalunyes, el codirector ha apuntat que no només hi ha dos blocs i que el documental també s'hauria pogut titular "set milions de catalunyes o set catalunyes perquè hi ha set partits". Actualment encara s'ha de rodar alguna imatge més, però es preveu que s'acabi amb l'arribada de Quim Torra a la presidència de la Generalitat.


 

'Dos Cataluñas', de Netflix i Morena Films, documenta el conflicte al voltant de les eleccions catalanes del passat 21 de desembre. Acompanyant als candidats en el seu recorregut per tota Catalunya, Brussel·les i fins arribar a Estremera, aquest documental mostra el backstage dels mítings, la preparació dels debats i la intimitat dels candidats durant la campanya i la nit electoral. "Hem tingut un accés privilegiat a tots", ha dit Longoria. Aquest dijous s'han pogut les primeres imatges del documental on s'han presentat alguns dels seus protagonistes com Carles Puigdemont i Inés Arrimades amb imatges també de l'1 d'Octubre d'algunes escoles. 

Amb unes 85 entrevistes a intel·lectuals, juristes, polítics, periodistes i ciutadans amb sensibilitats oposades, el documental vol "aprofundir més enllà dels titulars en el com i el perquè s’ha arribat a aquesta difícil situació". Al documental hi intervenen personalitats com Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, Raül Romeva, Miquel Iceta, Elsa Artadi, Jordi Turull, Marta Rovira, Xavier Domènech, David Fernández, Ada Colau, John Carlin, Raphael Minder, Iñaki Gabilondo o Pablo Simón. Ha dit que no han aconseguit entrevistar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. El codirector ha explicat que també van viatjar a Estremera on hi va haver un míting. 


 

Marta Rovira i Raül Romeva a 'Dos Cataluñas', documental de Netflix sobre el procés
Marta Rovira i Raül Romeva a 'Dos Cataluñas', documental de Netflix sobre el procés | ACN

 

Ha explicat que han seguit a tots els set partits i tots tenen la seva oportunitat d'explicar el seu punt de vista. Ha remarcat que no és un reportatge sobre les eleccions, sinó que és un documental que pretén que d'aquí 10 anys algú el pugui veure i segueixi tenint interès. "El més delicat és no caure en una cosa que d'aquí a un any no tingui contacte amb la realitat i el tema judicial és molt important i ja veurem com evoluciona"

El codirector ha apuntat que tenien molt clar des de l'inici que havien de deixar les opinions aparcades i enfrontar-se a un tema "molt complex amb la ment oberta". Per això, ha demanat als futurs espectadors que tot i que tinguin una opinió sobre el procés l'aparquin durant dues hores, escoltin i deixin que tothom parli i al final potser fins i tot pot variar la seva opinió. "És important que la gent deixi les seves opinions i es relaxi durant dues hores". Ha indicat que si aconsegueixen "ajudar a que la gent escolti a l'altra, seria meravellós. Això és el que més fa falta: escoltar i intentar-se posar a les sabates de l'altra"


 

Longoria ha dit que per entendre la situació no es queden en l'actualitat, sinó que s'intenta conèixer d'on es ve. "El punt de vista essencial per un documental és respectar l'espectador, no volem dictar càtedra sobre què ha de pensar i li volem donar suficient informació per tenir una opinió intel·ligent i il·lustrada", ha recalcat. 

 

Pel que fa el títol del documental, ha apuntat que "es podria haver dit set milions de catalunyes o set catalunyes perquè hi ha set partits". Longoria ha assenyalat que la política tendeix "a compartimentar totes les opinions que hi ha a Catalunya i s'ha reduït a dos blocs, i en veritat no és així i s'explica al documental que no és així però el títol reflecteix una posició que es té".
Comentaris
Ramon
No hi ha dues Catalunyes. Hi ha Catalunya i ha els colons espanyols que ells mateixos es reconeixen no catalans sinó espanyols tavernaris.
ANNA
El títol ja la ha cagat ? qui diu sempre que hia dues catalunyas ? El PP i Ciudadanos .muy imparcial verdad?
Cartanya
Dons per que no en feu una de mes interesant i actual; Les dos Espanyes; la Monàrquica, i la Republicana, a que aquesta no os la paga ningú, dons jo creia que Netflix era una multinacional, i ara resulta que es una oportunista com els politics de Castella. Be queda clar, que per dividir Catalunya tothom ho pot fer.Quina pena lo del 1-O, estaríem igual de senyalats, empresonats, i amenaçats, pero amb la cara ven alta. Ara qualsevol, se acarnissarà contra nosaltres i a sobre tindran palmeros.
Marc
Molt imparcial! sobre tot el títol.
Jo
Què és aquest cagalló sobre la lletra "n" ? A més, s'han deixat la "y". En qualsevol cas: si la peli és en xarny, passo.
Antònim
Imparcial? El títol no n'és...
Antònim
Dues escòcies?
Se'n diu : remenar merda
Si es vol, hi ha tantes Catalunyes com nombre d'habitants. No et fot! Es podria desplegar una tesi doctoral en aquest sentit. La història, la llengua, la cultura i fins, potser, la tendència a determinats tarannàs són fets. La selecció dels que s'avinguin al projecte poca-solta determinarà una lectura necessàriament esbiaixada i incompleta. Només servirà per donar aires de normalitat als bàrbars anti demòcrates programats per destruir la nació catalana i olé!
I les dues espanyes la tavernaria i la borbonia
Mucho cabreo veo por aqui, y no entiendo por qué
Pero bueno, todos a llorar y fer ganyotes, para que no decaiga la fiesta. Mira que sois cansinos, joer.
Edgar D.
El nom de la sèrie ja no és res imparcial ... no hi ha dues Catalunyes. Hi ha una Catalunya ... colonitzada i espoliada per les ruïnes que queden de l'imperi espanyol.
kiko
Hi ha una sola Catalunya, unes eleccions i un sol referendum a on varem guanyar els republicans, la resta es un cop d estat d aquells que no accepten el resultat, mal titol per aquest "documentari".
JTC
Que lo incluyan en la serie Black mirror, las hostias del 1-O y la furia rabiosa del régimen español no son normales (para un demócrata).
Rue de la Loi
Sortiran imatges de l'1 d'Octubre i l'assalt a col·legis electorals amb gent desarmada i pacífica per part de guàrdia civil i policia nacional? Ah! q només ho centren en el 21D?
Ramon
Si Picasso i Iniesta no són catalans mil milions de vegades menys ho deuen ser Arrimadas, Pàramo, Carrizosa i pràcticament tot Colono's. Ergo, no, no hi ha dues Catalunyes. Hi ha Catalunya i en el territori de Catalunya també hi ha colons espanyols. L'unionisme són ells. L'unionisme no són catalans que se senten espanyols sinó espanyols que són aquí, entre nosaltres. Tan criminós que ens semblava el lerrouxisme i tant que ens hi rebotàvem al menor brot, i ara que ja és un clamor li posem el cul.
Ja sabem que no seràn neutrals
perqué acabaràn justificant el a por ellos. Volen crear serbia i bosnia a on no n’hi había perqué els catalanets n’em set sempre molt aguantadors.
Xurriaca Pallaresa
Que ho fa, que tot-hom forà, que opina de Catalunya, el primer que obvia és que és una terra conquerida a sang i foc i amb un clar intent de diluir-la demogràficament, tot manipulant i aprofitant la pobresa provocada pels mateixos Oligarques espanyols, en escatimar oportunitats a la seva pròpia gent, obligant-los de marxar de les seves estimades terres de naixement i per altre, l'ancestral repressió a Catalunya i el control polític, econòmic i cultural, al que la sotmés Borbonia.

envia el comentari