Netflix prepara el llançament mundial de 'Dos Cataluñas' amb voluntat de ser imparcial

El documental s'estrenarà a tot el món a la tardor i es preveu que acabi amb el nomenament de Torra

 

"No volem que se'ns titlli de manipular" i "intentem mantenir la imparcialitat". Aquesta són dues de les màximes que han volgut seguir els directors del documental 'Dos Cataluñas', Álvaro Longoria i Gerardo Olivares, en el rodatge i creació del llargmetratge de Netlix. Així ho ha explicat Longoria aquest dijous després de la projecció, en el marc del DocsBarcelona, dels 25 minuts inicials de 'Dos Cataluñas'. El documental, amb 85 entrevistes, s'estrenarà mundialment a Netflix a la tardor i durarà unes dues hores. Tot i el títol de que hi ha dues catalunyes, el codirector ha apuntat que no només hi ha dos blocs i que el documental també s'hauria pogut titular "set milions de catalunyes o set catalunyes perquè hi ha set partits". Actualment encara s'ha de rodar alguna imatge més, però es preveu que s'acabi amb l'arribada de Quim Torra a la presidència de la Generalitat.

 

'Dos Cataluñas', de Netflix i Morena Films, documenta el conflicte al voltant de les eleccions catalanes del passat 21 de desembre. Acompanyant als candidats en el seu recorregut per tota Catalunya, Brussel·les i fins arribar a Estremera, aquest documental mostra el backstage dels mítings, la preparació dels debats i la intimitat dels candidats durant la campanya i la nit electoral. "Hem tingut un accés privilegiat a tots", ha dit Longoria. Aquest dijous s'han pogut les primeres imatges del documental on s'han presentat alguns dels seus protagonistes com Carles Puigdemont i Inés Arrimades amb imatges també de l'1 d'Octubre d'algunes escoles. 

Amb unes 85 entrevistes a intel·lectuals, juristes, polítics, periodistes i ciutadans amb sensibilitats oposades, el documental vol "aprofundir més enllà dels titulars en el com i el perquè s'ha arribat a aquesta difícil situació". Al documental hi intervenen personalitats com Carles Puigdemont, Inés Arrimadas, Raül Romeva, Miquel Iceta, Elsa Artadi, Jordi Turull, Marta Rovira, Xavier Domènech, David Fernández, Ada Colau, John Carlin, Raphael Minder, Iñaki Gabilondo o Pablo Simón. Ha dit que no han aconseguit entrevistar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i a la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. El codirector ha explicat que també van viatjar a Estremera on hi va haver un míting. 

 

Marta Rovira i Raül Romeva a 'Dos Cataluñas', documental de Netflix sobre el procés
Marta Rovira i Raül Romeva a 'Dos Cataluñas', documental de Netflix sobre el procés | ACN

 

Ha explicat que han seguit a tots els set partits i tots tenen la seva oportunitat d'explicar el seu punt de vista. Ha remarcat que no és un reportatge sobre les eleccions, sinó que és un documental que pretén que d'aquí 10 anys algú el pugui veure i segueixi tenint interès. "El més delicat és no caure en una cosa que d'aquí a un any no tingui contacte amb la realitat i el tema judicial és molt important i ja veurem com evoluciona"

 

El codirector ha apuntat que tenien molt clar des de l'inici que havien de deixar les opinions aparcades i enfrontar-se a un tema "molt complex amb la ment oberta". Per això, ha demanat als futurs espectadors que tot i que tinguin una opinió sobre el procés l'aparquin durant dues hores, escoltin i deixin que tothom parli i al final potser fins i tot pot variar la seva opinió. "És important que la gent deixi les seves opinions i es relaxi durant dues hores". Ha indicat que si aconsegueixen "ajudar a que la gent escolti a l'altra, seria meravellós. Això és el que més fa falta: escoltar i intentar-se posar a les sabates de l'altra"

 

Longoria ha dit que per entendre la situació no es queden en l'actualitat, sinó que s'intenta conèixer d'on es ve. "El punt de vista essencial per un documental és respectar l'espectador, no volem dictar càtedra sobre què ha de pensar i li volem donar suficient informació per tenir una opinió intel·ligent i il·lustrada", ha recalcat. 

 

Pel que fa el títol del documental, ha apuntat que "es podria haver dit set milions de catalunyes o set catalunyes perquè hi ha set partits". Longoria ha assenyalat que la política tendeix "a compartimentar totes les opinions que hi ha a Catalunya i s'ha reduït a dos blocs, i en veritat no és així i s'explica al documental que no és així però el títol reflecteix una posició que es té".

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?