Neix una associació de jutges crítics amb la judicialització del procés

Una vintena de jutges i magistrats de Catalunya impulsen Àgora Judicial, preocupats per la restricció de drets fonamentals i socials
Els magistrats i jutges impulsors de la nova associació de la judicatura
Els magistrats i jutges impulsors de la nova associació de la judicatura | Quico Sallés

 

Podria ser que avui s’hagi presentat un nou actor polític de primer nivell disposat a ser protagonista del procés, encara que sigui de manera subsidiària. Més d’una vintena de jutges i magistrats, de moment només de Catalunya, han presentat aquesta tarda Àgora Judicial, una associació judicial crítica amb la judicialització del procés, preocupada per la legitimat del poder judicial i amoïnada per la retallada i regressió de drets socials fonamentals. 

 

A la sala de premsa del Col·legi de Periodistes, plena com un ou, els impulsors de l’entitat -Guillem Soler, Francesc Xavier González de Rivera, Joan Agustí, Montserrat Raga i Maria Josep Feliu- han defensat la creació de la nova associació com un ens professional i no com una “associació política”. Ara bé, no han amagat que entre els seus objectius primaris és lluitar contra la judicialització de la política.


 

“Ens preocupa la regressió que ha patit la interpretació i l’aplicació dels drets fonamentals i de les llibertats públiques; la deriva en l’aplicació del dret i la utilització del poder judicial que l’allunyi de la seva funció, cosa que afecta la seva independència i que fa que la ciutadania ens vegi com una extensió del poder executiu”, ha detallat el portaveu d’Àgora Judicial, Xavier Gonzàlez. 

 

“Ens preocupa la judicialització de la política que perjudica no només la imatge de la funció judicial davant la ciutadania, sinó també el principi de divisió de poders, la qual cosa constitueix una greu anomalia democràtica, atès que els altres poders de l’Estat no resolen els conflictes que li són propis, ni tan sols depuren políticament les conductes de les persones investigades per corrupció”, apunten des de l’associació. “Les raons d’estat no poden estar per sobre dels drets fonamentals”, ha reblat González. 


En el catàleg dels objectius, els jutges associats inclouen “protegir els drets lingüístics de la ciutadania, en especial amb el català”, “apropar els jutges a la societat perquè ens vegi com a propis”, “canviar el sistema d’accés a la carrera judicial”, la reforma del règim sancionador, la defensa de la independència judicial i a la llibertat de fer  “crítica oberta a resolucions judicials” així com reduir la càrrega de treball i qüestions laborals que afecten a l’exercici de la seva carrera.

 

 

“Sabem on ens hem ficat”, ha assegurat González preguntat si una nova associació tan crítica amb el relat general del poder judicial espanyol. “Ens blindem amb el dret d’associació”, ha afegit Soler.  I Agustí ha recordat que “no només seran crítics” perquè també és un espai de reflexió. 


 
Comentaris
Jor
Ja era hora , però 20 no son suficients, tindrien que ser la gran majoria dels jutges. De totes maneres , gràcies per haver donat aquest valent pas.
Mariano
Ya es hora q empicen a moverse, porque esto no se puede aguantar De esta forma elPP lograra eternizarse en el estado , en conplicidad de la oposicion PSOE y PODEMOS , es hora de q suene la verdad de todo este gran tinglado
Una minoria s,axeica contra la justícia i l,Espanya podrida
pep - manresa
Enhorabona, us felicitem de tot cor per tenir aquest coratge, no ens crèiem que tots fóssiu iguals.
Fart de fachas
Com diu algú tindrían que ser majoría per intentar aturar la presió i repressió a Catalunya sense dialeg politic i no mes judicial, UNA VERGONYA DE DEMOCRACIA.
Narcis Bonet
Endavant Uniu tots els juristes honratd
Josefina
Moltes felicitats.a tot el grup de juristas ja era hora que algun siguin ta valens
Isidra
Sera que por fin la ley va a representar a la justicia ! Por fin este colectivo imprescindible se arriesga por su honory responsabilidad. Muy agradecida se vuestra decision por favor que ahora sea pracmatica y eficaz t que podais ser 200!!
S'ha de reivindicar
la recuperació de l'objectivitat, els Drets humans i la Democràcia de totes les maneres possibles.
fideli
s'hauria d'enterrar el TSJC, AN, el TC, el TS, fins i tot el T Comptes, de querelles, recursos, demandes, apel·lacions, individuals i col·lectives, fins que els hi vinguéssin ganes de dir Prou! Marxeu!...com les Plagues de Moisès a Egipte...
Narcís ( verament el mot ' jutge ' n'és un mot sagrat .. i aquest estat el posa a l'alçada del dimoni o pur diable ! ) ( gràcies per prendre les regnes d'allò que és veritat, raó i dret que no pas guàrdia pretoriana sinó sicaria del poder executiu ! )
Diu el portaveu de l'associació " les raons d'estat no poden estar per sobre dels drets fonamentals " .. així és : què és un estat sinó la formació/ conformació de ciutadans .. per consegüent, drets i llibertats d'aquests ! PD: qualsevulla cosa que ho negui/ escombri o ho anihili .. deixa de ser estat de res que sí pur caciquisme, dictadura .. tirania !

envia el comentari