El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’N-VA flamenc veu Catalunya “dividida” i “submergida en la desesperació”
  • CA

El president del partit nacionalista flamenc Nova Aliança Flamenca (N-VA) i alcalde d’Anvers, Bart De Wever, ha declarat aquest cap de setmana al diari belga L’Echo, que rebutja “provocar una situació a la catalana” a Flandes, malgrat que el seu objectiu a llarg termini és la independència. De Wever fa aquestes declaracions després d’haver donat suport al Govern català en el referèndum de l’1-O. Carles Puigdemont va visitar Anvers, que va ser rebut amb el carrilló de la plaça principal de la ciutat tocant l’himne oficial de Catalunya.

El periodista li pregunta si el partit apostaria per la independència si la pogués fer el 2024 en aliança amb el partit d’extrema dreta Vlaams Belang. De Wever diu que ‘no’ perquè “la qüestió de l’autonomia flamenca” haurà de “ser regulada a nivell federal” amb “un acord ordenat” i en el contedxt “d’una perspectiva internacional”. 

Acte seguit, el líder nacionalista flamenc es desmarca del procés català: “Certament nosaltres no provocarem una situació ‘a la catalana'”. Segons De Weber, Catalunya ha quedat “dividida fins al moll de l’os” i “submergida en un estat de desesperació”. El president del N-VA afirma que aquesta no és la seva “ambició”.

De Wever, contra l’empresonament dels presos polítcs

De Wever va dir el novembre del 2017 que l’empresonament dels presos polítics catalanas “no s’haurien de tolerar a cap país de la UE”. El president de l’N-VA va manifestar que “no s’hauria de tancar gent només perquè exerceixin els seus drets democràtics”. En aquest sentit, va instar l’estat espanyol a “no amagar-se rere l’estat de dret” perquè “aquest no és un conflicte legal, és polític i es resol amb el diàleg”. “La pitjor dictadura és la dictadura de les lleis dolentes”, va afegir aleshores.

El polític flamenc feia el 2017 una crida a la reacció de la Unió Europea davant la situació a Catalunya: “Si Europa trenca el silenci i, per exemple, juga un paper de mediació i fa un toc d’atenció a Rajoy, això podria solucionar moltes coses i podria ajudar a baixar la tensió al país”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa