El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos es reestructuren per reforçar la tecnologia, la intel·ligència i l’ordre públic
  • CA

Els Mossos d’Esquadra han presentat una reestructuració que vol reforçar la tecnologia, la intel·ligència i el model d’ordre públic, així com la gestió dels mitjans aeris i marítims. En concret, el cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha destacat que l’actual Prefectura donarà pas a la Direcció Operativa de la Policia disposarà, al mateix nivell, del Gabinet i la Sala de Comandament Operativa (SCO). Per altra banda, es crearà la Comissaria General TIC (CGTIC) per millorar en “ciberseguretat i ciberintel·ligència” i la Comissaria Superior de Coordinació Territorial (CSUCOT) esdevindrà la responsable de la seguretat ciutadana amb un model més “quirúrgic”.

El director del cos, Pere Ferré, ha destacat que el canvi es fa per “anar més enllà del desplegament territorial i funcional amb una nova formulació amb mirada àmplia i nous àmbits operatius”. Ferré ha volgut desvincular els canvis de model dels noms i ha destacat que el document serveix per “dibuixar les línies mestres, els eixos estratègics” pel futur dels Mossos d’Esquadra. El calendari per adoptar la nova organització no s’ha concretat. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha dit que s’acabarà traduint en un decret d’estructura però no ha donat a conèixer amb quin calendari treballa el departament. Sallent ha dit que que “tot és modificable” i que ho vol tornar a parlar amb els diferents serveis del cos.

L’estructura quedarà d’aquesta manera. La Direcció Operativa de la Policia, que continuarà liderant Sallent, comptarà amb el Gabinet de la Policia i la Sala de Comandament Operativa (SCO). Sallent ha exposat que la Comissaria Superior de Coordinació Territorial (CSUCOT) esdevindrà la responsable de la seguretat ciutadana assumint capacitats tècniques i de planificació, coordinant els recursos regionals i liderant la protecció del medi ambient. Es crearà la Comissaria General TIC (CGTIC) amb l’encàrrec de posicionar el cos en l’entorn digital, aportant les capacitats en ciberseguretat i ciberintel·ligència.

Pel que fa a la Comissaria General de Recursos Operatius, es crearà la divisió d’intervenció amb la voluntat de “passar del model d’ordre públic al d’intervenció”, ha explicat Sallent. D’aquesta manera s’agruparan les capacitats d’intervenció i es crearà una àrea tècnica per aportar capacitació i intel·ligència. Un dels objectius és “ser més quirúrgics en les intervencions”, ha exposat el cap dels Mossos. A la Comissaria General de Recursos Operatius (CGRO) es crearà l’àrea de mitjans aeris de seguretat aèria, que agruparà els recursos i la vigilància aeri. Aquesta àrea també donarà servei a l’activitat amb drons per inspeccionar i investigar l’activitat aèria i l’accidentalitat.

En el mateix sentit, a la Comissaria General de Mobilitat (CGMO) es crea la divisió marítima que garantirà la seguretat ciutadana al mar, agruparà les bases navals dels Mossos i executarà les competències de la Generalitat al litoral, als rius i als ports. Encara a la CGMO, es crearà una divisió ferroviària per garantir la seguretat en el transport ferroviari que es projectarà a l’entorn de l’estació intermodal de la Sagrera. La Comissaria General d’Informació (GINF) també patirà una reestructuració per millorar les seves capacitats organitzatives, ha dit Sallent, amb l’objectiu de posar l’èmbasi a la intel·ligència i la tecnologia creant les divisions d’operacions i intel·ligència i dotant l’estructura d’una àrea TIC per impulsar la lluita contra el terrorisme.

També hi haurà canvis a la Comissaria General Tècnica (CGT). La seva missió passa a ser “orientar l’organització cap el futur” amb la creació de la Divisió de Recursos Generals, la divisió de Programació Professional i la de Planificació Estratègica, així com l’Àrea Corporativa de Seguretat i Autoprotecció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa