El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Mossos hauran d’intervenir si Torra desobeeix la JEP
  • CA

Els Mossos d’Esquadra es podrien veure aviat en la tessitura d’haver de complir ordres d’un jutge i intervenir si el president de la Generalitat, Quim Torra,  es resisteix a acatar la resolució de la Junta Electoral Provincial de Barcelona que ha declarat vacant el seu escó. Segons fonts de la judicatura espanyola consultades per ‘El Món’, en el cas que un jutge rebi la denúncia per aquests fets i li arribi abans del proper ple del Parlament, previst per al 22 de gener, la seqüència natural és que el mateix jutge hi enviï la policia catalana per tal de fer complir el que la JEP ha establert respecte al seu escó. L’administració electoral ha determinat que l’escó correspon ara a Ferran Mascarell, el següent en la llista de JxCAT.

Les fonts judicials consultades expliquen que, en cas que el president de la Generalitat no reconegui el que ha determinat la JEP respecte a la seva acta de diputat i continuï afirmant públicament que segueix sent diputat del Parlament de Catalunya, se li podria atribuir un delicte d’usurpació de funcions públiques. És un delicte contemplat en l’article 402 del Codi Penal que preveu penes de presó d’entre un i tres anys per aquell que “il·legítimament exerceixi actes propis d’una autoritat o funcionari públic atribuint-se caràcter oficial”.

Les mateixes fonts agreguen que en el cas de Torra els fets es produeixen amb l’agreujant de “publicitat” per part del president, que en una declaració institucional al Palau de la Generalitat, després de reunir-se amb els grups parlamentaris independentistes, va declarar que no reconeixia la resolució de l’administració electoral. Malgrat aquesta declaració, la seva inhabilitació com a diputat ha fet el seu curs i la Junta Electoral Provincial va deixar vacant el seu escó divendres. El Govern considera que aquestes actuacions s’emmarquen dins d’una “escalada de repressió” contra les institucions catalanes.

L’amenaça de Cs

L’escenari de la policia intrervenint es podria donar en el cas que un jutge ho ordeni en el supòsit que rebi una denúncia. En aquest sentit, és molt probable que els partits a l’oposició no es quedin de braços creuats, especialment Cs i el PP. De fet, des de Cs, que fa dies que afirmen que Torra ja no és diputat ni president, han anunciat la seva intenció de denunciar qualsevol acte de “desobediència”. En declaracions a Catalunya Ràdio, l’advocat del president de la Generalitat, Gonzalo Boye, va dir dissabte que Torra acatarà una inhabilitació en el cas que hi hagi una sentència ferma i el Parlament l’excuti. Boye insisteix en defensar que la Junta Electoral no pot inhabilitar diputats.

El president del Parlament, Roger Torrent (Europa Press)

El president del Parlament, Roger Torrent (Europa Press)

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, ha manifestat la seva intenció de plantejar una batalla jurídica pas a pas i en funció de les diferents situacions que aquesta inhabilitació de Torra pugui plantejar. En declaracions a Catalunya Ràdio aquest diumenge, el president de la cambra catalana ha dit que farà “tot el que estigui” a les seves mans per garantir que Torra pugui votar i intervenir en el proper ple. A banda, Torrent té previst portar a la Mesa del Parlament d’aquest dimarts la discussió per aprovar la presentació d’un recurs davant del Tribunal Suprem per frenar les intencions de liquidar el president Torra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa